5 thoughts on “Sairaan taitavat sijoittajat”
Comments are closed.
Comments are closed.
Suomi on jo viisitoista vuotta päättänyt keskittyä elintason ja eteenpäin pyrkimisen sijasta hyvinvointiin. Olemme saaneet elintason tilalle hyvinvointia: Euroopan toiseksi lyhyimmät keskimääräiset työpäivät, korkeimpiin kuuluvan
Suomen pienyritykset uudistuvat vauhdilla. Uusia yrityksiä syntyy nyt enemmän kuin koskaan 2020-luvulla ja vanhoja kuolee nopeammin kuin koskaan. Mutta uusia syntyy silti moninkertaisesti sen mitä
TT:n lista perustuu yritysten ilmoittamiin eri tunnuslukuihin ja tulostietoihin liiketoimintasyklien yli. Suurimmat painoarvot ovat ns. omistajan tuloksen, liikevaihdon kasvun ja oman pääoman kehityksellä läpi syklin.
USA:n vaaleista on nyt selvitty ja markkinoilla on tapahtunut erilaisia asioita. Selkeimmät signaalit ovat jenkkiosakkeiden vahvistuminen muuhun mailmaan verrattuna, sekä samanaikinen dollarin vahvistuminen. Selvästi uskotaan
Tuleva kyselyn aihe
Kuinka moni katsoo olevansa keskimääräistä parempi autokuski? Minä esim. aivan varmasti olen. Sain kortin 1976 ja tähän mennessä en ole ajanut yhtään kolaria, ollut vähältä piti -tilanteessa, saanut poliisilta sakkoa tai edes huomautusta.
… Niin, en tosin ole 1976 jälkeen – kun vanhemmat pakottivat autokouluun – ajanut autoa kuin kesäisin jonkun sata kilometriä yhteensä Laitilan peräkylissä. Muun autoilun olen delegoinut eteenpäin heikoksi kokemani näkökyvyn takia (emännällä sitäkin parempi), mutta sitähän ei kysyttykään
T. Juha
Veit ratin suustani
Nyt niille paremmille on vakuutuskin tilastotappioiden varalta…
jousimies
Jos tehokkaiden markkinoiden hypoteesi (EMH)
olisi totta, olisin itse kerjäämässä tinakupin kanssa Wall Streetillä.
Warren Buffett
http://en.wikiquote.org/wiki/Warren_Buffett
Mikä oli yllättävää?
Onko yllättävää, että osakepoimijoista enemmistö uskoo voittavansa indeksin? Eikö ole itsestään selvää, että osakepoimijat ovat se alaryhmä sijoittajista jotka uskovat voivansa voittaa indeksin. Miten osakepoiminnan järkevyyttä muuten voisi itselleen perustella.
Motiiveja
Järkeviä motiiveja:
(1) Osakkeisiin sijoittamien itse on edullisempaa verrattuna indeksirahastoon, jos vain pitää osakkeita tarpeeksi pitkään salkussa.
(2) Voi valita itse portfolion tuotto-riski suhteen ja riskiprofiilin.
(3) Osakkeisiin sijoittaminen voi olla mielekästä puuhaa ja olla harrastus.
Kyselyn tulos ei ollut yllättävä ja kyse on sellaisesta ilmiöstä kuin sijoittajien yli-itseluottamus. Behavioristisen rahoituksen kursseilla saattaa törmätä samanlaisiin kyselyihin. Itseasiassa on ihan sama mitä kysymys koskee, mutta ihmiset keskimäärin olettavat olevansa keskimääräistä huomattavasti parempia esim. tuo autoesimerkki. Jotta sijoittaja keskimäärin voisi olla keskimääräistä markkinatuottoa parempi, tulee joukossa olla jotain todella tunareita, jotka "lahjoittavat"rahat muille. Jos vielä huomioidaan, että yksittäisten sijoittajien myymät osakkeet tuottavat paremmin kuin niiden ostamat, on osakepoiminnan järkevyys hyvin pientä.
Sanotaan vielä, että kyselyllä oli kaksi tarkoitusta, joista ensimmäinen ainakin oli odottettavissa:
(1) Näyttää kuinka osakesijoittaja kulkee takki auki.
(2) Kuinka osakepoiminnan riski huomioidaan (tämä tulee olemaan olennainen asia, kun EMH ja FPH käydään läpi).
Sanottakoon vielä se, että vaikka olen indeksisijoittamisen puolesta puhuja, osakesijoittamisella voisi olla mahdollista päästä parempaan tuotto-riski suhteeseen kurinalaisella strategialla, kun kustannukset on huomioitu. Ongelma vain on se, että leikitään pikku buffettia; ostetaan Nokiaa tänään kun se on läpinäkyvä yhtiö ja business on hyvä, myydään huomenna, kun hinta on liian korkea.