USA:n teollisuustuotanto romahtanut

Ohessa ote Economist lehdestä ja muista lähteistä kerätyistä USA:n kansantaloutta koskevista tiedoista.

Vaihtotase ja kauppatase (violetti ja sininen käyrä) ovat oikeanpuoleisella asteikolla (Miljardia U$), ja muut ovat vasemmanpuoleisella asteikolla (%).

USA:n teollisuustuotanto (punainen käyrä) on juuri nyt sukeltamassa syvälle –  tuotanto supistuu. Bruttokanantuote (oranssi käyrä) seuraa yleensä nopeasti perässä; joskin loivemmin. Maailmanlaajuinen talouden pysähtyminen on ollut erittäin nopeaa – se on tapahtunut parissa kuukaudessa. Tilanne on saman tyyppinen joka puolella maailmaa.

USA:n vaihtotase (violetti käyrä) on paranemassa mutta se on silti edelleen vahvasti pakkasella. USA:n kansantalous (kotitaloudet, yritykset, valtio) velkaantuu siis edelleen nopeaa vauhtia. Kriisi ei ole siis vielä USA:n osalta ohi – velallinen ottaa edelleen lisää lainaa kulutukseen. Vakuusarvot ja luottamus velallisen maksukykyyn on asuntojen osalta saavuttanut kyllästyspisteensä. Nyt näyttää siltä että USA:n dollarin on vielä edelleen halvennuttava että vientiteollisuus saadaan käyntiin. Vaihtotaseen paranemisnopeus ei riitä – velkaa ei voi pitkään enää lisätä entiseen malliin – luottamus velalliseen horjuu.

2 thoughts on “USA:n teollisuustuotanto romahtanut

 1. Ehtiikö potilas kuolla ennen kun lääke vaikuttaa?

  Pitkään huolta aiheuttanut USA:n kaksoisvajeen (vaihtotase + valtionvelka) toinen puoli eli kauppatase on oikenemassa aivan kuten makrotaloustietäjä sen sanoivat tekevän. Dollari on heikentynyt ja vienti vetää. Vaihtotaseen ja kauppataseen paranemista alkuvuodesta on jarruttanut korkea öljyn hinta, joka myös nyt on muuttunut.

  Ilmeisesti uudeksi talouden huolenaiheeksi on nyt nousemassa USA:n teollisuustuotanto, on sukeltamassa syvälle. Mikä siihen on syynä, en tiedä mutta arvelen että tuotantotavaroiden valmistus on loppunut finanssikriisiin ja kulutustuotteiden valmistus taas pienentyneeseen kulutukseen. Kulutuksen piteneminen on automaattinen seuraus vähentyneestä velanotosta ja kasvaneesta säästämsiasteeesta.

  Mikä nyt on, etteivät monta vuotta tarjotut lääkkeet enää kelpaa potilaan hoitamiseen. Ehtiikö potilas kuolla ennen kun lääke vaikuttaa?

   

 2. Tuotannon rakennemuutosta odotellessamme

  Näiden alojen tilalle pitäisi keksiä jotain uutta ja vetvoimaista:

  1. autot
  2. tietokoneet
  3. kodinkoneet
  4. televisiot
  5. kodin sisustus
  6. rakentaminen
  7. energiaan tuotanto
  8. ruoka, elintarvikkeet
  9. viihde-elektroniikka
  10. TEVANAKE (tekstiili, vaate, nahka, kenkä)

  Listaa voi jatkaa. Kiinaan ja Aasiaan on investoitu valtaisa ylituotanto, jota kukaan ei ehdi ostaa tai kuluttaa. Näkisin, että aluillaan oleva finanssi- ja reaalitalouden kriisi johtaa suuriin tuotannon, jakelun ja palvelurakenteen muutoksiin.

  • Tuodaanko tuotannollinen työ lähemmäs kulutusta?
  • Ennakoiko "lähiruoka" (nära producerad mat) muutoksen suuntaa?
  • Luin, että suunnittelijoilla riittää töitä: uutta luodaan, mutta tuotantoa hajautetaan lähemmäs kuluttajia
  • Nokia on toteuttanut tätä mallia johdonmukaisesti
  • Miten tämä muuttaa suomalaista tuotanto- tai palvelutuotannon rakennetta?
  • Muuttuvatko konepajamme bittiverstaiksi, joista CADit ja CIMit heittävät teko-ohjeita maailman ääriin?

  Yritän hahmottaa pölystä nousevan Fenix-linnun ulkomuotoa. Onko lintu vai kala? Kuka tietää?

   

   

   

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija