Arvostus

Arvostus on parantunut varsin paljon kun kurssit ovat laskeneet. Emme ole kuitenkaan lähellekään vuoden 2009 arvostuksia. Maaliskuussa 2009 S&P 500 indeksin P/E-luku 9,98 kun se oli keväällä 15,5 ja nyt vähän yli 12. Vuoden 2009 arvostuksesta on muistettava että koko finanssisektorin tulos oli negatiivinen joten P/E lukua ei voi laskea, aivan kuten autoteollisuus teki kymmenien miljardien tappioita. Eniten sektoreista on laskenut teollisuus, materiaali ja energia. Yleensä kun lasketaan koko indeksin tuloksia, niin ne lasketaan niin, että kaikkien yritysten tulokset lasketaan yhteen. Näissä ei yleensä painoteta tuloksia niiden indeksissä olevien painojen mukaisesti. Tässä ajatellaan, että indeksi olisi yritys ja indeksissä olevat yritykset olisivat yrityksen divisiooneja.

2 thoughts on “Arvostus

    1. Arvostus

      P/E luvutkin voidaan laskea niin monella tavalla. Täällä on joitakin pääindeksien arvostustasoja:
      http://online.barrons.com/mdc/public/page/9_3021-peyield.html?mod=bol_topnav_9_3004

      Näissä on se ongelma, että miten arvioimme E-luvun. Voidaan käyttää ennusteita, viimeistä raportoitua, trailaavia tai mitä tahansa. Saamme sen luvun mitä haluamme. Kurssien lasku tarkoittaa yleensä, että markkinat kuvittelevat tuloksien laskevan. Ennustaminen on kuitenkin mahdottoman vaikeaa ja yleensä se menee väärin. Ennusteet tuloksissa menee tilastollisesti oikeammin jos ennustamme tuloksien pysyvän samana tai nousevan 2%. Korkea osinkotuotto ennustaa, että tulokset eivät kasva, joten tuotto tulee osinkoina.

      Jos P/E luku on 10 silloin E/P luku on 10% ja tämä tarkoittaa että yritykset tienaavat 10%/maksettava hinta. Jos vertaamme tätä hintaa pitkiin korkoihin niin saamme tämän tulos- ja hintatason vertailuluvun ja markkinoiden jonkinlaisen karkean oletustuoton ja myös osakkeista saatavan riskikorvauksen. E pitäisi arvioida sellaisena tuloksena minkä sijoittaja saa (verojen jälkeen). Osakkeet ovat olleet ylivoimainen sijoitusluokka viimeisen 150 vuoden ajan ja luulen niiden olevan seuraavankin 100 vuotta.

Comments are closed.

Related Posts