Asuntojemme hinnat ovat vertailukelpoisia Saksan kanssa

Asuntojen hinnat seuraavat pitkällä tähtäimellä rakennuskustannuksia jotka taas ovat seurausta yleisestä kustannustasosta, kaavoitustoiminnan tehokkuudesta sekä rakentamismääräyksistä.

Suomea on helppo verrata Saksaan, jossa rakentamisen ja rakennuskannan laatutaso on hyvä ja olosuhteetkin melko lähellä etelä-Suomea.

Helsingin neliöhinnat (keskimäärin 3739 €/m2) asettuvat tässä vertailussa korkealle, mutta hintatatasomme ei ole kuitenkaan kohtuuton verrattuna Saksan suuriin kaupunkeihin (keskimääräiset neliöhinnat oikealla).

Rakentamisemme standardeissa on parantamisen varaa. On aivan turhaa rakentaa pommisuojia alle kymmenen talouden rivitaloyhtiöihin. Mutta muuten rakentamisemme standardit taitavat olla melko lailla ajan tasella. Kaavoitustoiminnassa on sen sijaan tehostamisen varaa. Kehnosti toimiva kaavoitus ja uusien alueiden hidas käyttöönotto on nostanut kaavoitettujen tonttien hinnat korkealle. Kaavoja on tehty kaupunkien vikamiesten toimesta eikä kaavojen yksityiskohtien suunnittelua ole osattu tehokkaasti ulkoistaa. Jotkin kaupunkimme (esim. Esppoo) ovat hitaan kaavoittamisen avulla tarkoituksellisesti estäneet kaupungin liian nopeaa kasvua.

Tietojen lähteet:

Suomi: http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_asuminen.html

Saksa: http://www.immowelt.de/immobilienpreise/berlin/wohnungspreise

   

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan