Asuntojen reaalihinnat ovat romahtamassa, pahin vielä edessä
Asuntokauppa hiljeni maalis–huhtikuussa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan jatkui, inflaatio kiihtyi ja korot nousivat. Myyjät eivät heti anna alennusta, ja myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät kutistuvat selviää Hypo:n asuntomarkkinakatsauksesta.
Asuntokaupan kehitystä voi ennakoida kohtuullisella luotettavuudella kuluttajien asunnon ostoaikeiden ja oman talouden näkymien perusteella. Sota Euroopassa on kriisinä poikkeuksellinen ja Hypo ennakoi keskeisten mittarien jopa vähättelevän tulevaa romahdusta. Viime vuoden alku oli myös poikkeuksellisen vahva, joten pientä laskua olisi nähty joka tapauksessa. Välittäjät ovat jo kertoneet huhtikuun osalta selvästi suuremmistakin syöksyistä ja vaikeasti arvioitavat riskit Suomen vakauden osalta ovat kiistatta kasvaneet kertoo Juhana Brotherus
Hypo ennustaa, että asuntojen nimellishinnat nousevat niukasti tänä ja ensi vuonna, mikä tarkoittaa käytännössä reaalihintojen selvää laskua. Inflaatio ja palkat kasvavat hintoja enemmän. Jopa pääkaupunkiseudulla reaalihinnat tulevat alaspäin, vastaavia lukuja on viimeksi nähty finanssikriisissä.
Yksiöiden reaalihinnat jyrkässä pudotuksessa
Hypon arvion mukaan yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, mikä kertoo markkinoiden toimivuudesta. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää.
Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.
“Pienten asuntojen hintojen lasku on toivottu asia, sillä ensiasunnon ostajat pääsevät paremmin kiinni omistusasuntopolulle. Yksiöiden hinnat ovat yhä nousseet 15 prosenttia enemmän kuin suurten asuntojen hinnat vuodesta 2008 lähtien”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.
Epävarmuus kasvaa
Asuntokaupan ristivedossa korostuvat ennätyksellinen työllisyys, vahvat talouspuskurit ja nousevat palkat, mutta kolikon toisella puolella tilannetta mustaavat raju inflaatio, ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen plussalla olevat korot sekä Venäjän ruma riski Suomelle.
Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen lisää osaltaan ihmisten epävarmuutta. Sota lisää huolia etenkin ostajien ja rakentajien mielessä.
”Myyjät eivät heti anna alennusta pyyntihinnastaan, joten myyntiajat pitenevät ja kaupanteko hidastuu. Maalis- ja huhtikuu jäivät hyvin heikoiksi, eikä loppukevät näytä paljon paremmalta”, Brotherus arvioi.
Maisterit opiskelevat ja muuttavat pois
Etätöiden yleistyminen ja oppilaitosten opintosalien sulkemiset korona-aikana näyttivät alkuun johtavan siihen, että kasvukaupunkien vetovoima hiipuu. Toisin kävi. Koronakriisi ei suinkaan pysäyttänyt vastavalmistuneiden maistereiden muuttoliikettä, vaan Helsingin vetovoima on vahvistunut. Monien yliopistojen haasteena on osaajien pitäminen tutkintojen jälkeen, koska opiskelupaikkakunta toimii valtaosalle maistereista välietappina, kun he miettivät sijoittumistaan asumaan ja töihin.
”Maistereiden asuinvalinnat ennakoivat ja kertovat aluetalouden ja asuntomarkkinoiden suunnasta, sillä he ovat parhaassa iässä aloittamaan työuraa ja perustamaan perhettä. Nuorten perheiden valinnat ohjaavat asuntokysyntää tulevina vuosikymmeninä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.
Kommentit