Jo kolmas laskuaalto – viimeinenkö?

Sijoittaminen

Joko viimeistä viedään vai vasta syksyllä?

Niinpä saimme Venäjän murharetken siivittämänä ihan kunnon laskumarkkinan pörsseihin. Siihen löytyy toki monia tekijöitä, mutta sukelluksen helmikuussa lauenneen eskaloitumisen syy ei jää epäselväksi.

Lasku kuitenkin alkoi aikaa sitten joissakin osakeryhmissä ja indekseissäkin. Syklisen teollisuuden hallitsema Helsingin pörssi piikkasi syyskuussa.

Sikäli tämä laskumarkkina kulkee perinteisiä latuja, että helmikuun monttua seurasi kiivas korjaus – joka taas taittui alas aiemmalle pohjalle indekseistä puhuttaessa. Yksittäiset osakkeethan ovat liikkuneet suuntaan ja toiseen eri lailla, joillakin pudotusten yltyessä paljon alle helmikuun.

Meikäläisten suurten puljujen OMX25 kuvaa hyvin tätä liikettä – jota koronakuopasta noustaessa reilu kaksi vuotta sitten odotin kokemuksen pohjalta. Tuolloin toinen aalto alas jäi indekseissä tulematta.

Se hämmästytti siinä tilanteessa ja oikeastaan vieläkin. Koska tämä on tavallinen sapluuna rajuissa sukelluksissa.

Kolmas laskuaalto jo päällä

Pidemmät laskumarkkinat, joihin tämä jo lukeutuu joissakin indekseissä ja etenkin yksittäisissä osakkeissa, sisältävät yleensä kahdesta neljään kohtalaisen selvästi erottuvaa aaltoa suuntaansa.

Ne havainnollistuvat helpoiten tietyistä teknisistä indikaattoreista, kuten MACD:sta. Kuten yleensä indikaattorit se jäsentää tehokkaasti kurssien näennäisesti sattumanvaraista hortoilua – mikä onkin teknisen analyysin keskeisiä etuja.

Teknokuplan todella pitkä ja syvä puhkeaminen 2000-luvun taitteessa koostuu neljästä aallosta MACD-grafiikassa. Viimeisessä aallossa MACD oli jo vahvasti nousussa kuten nuoli alleviivaa – hälyttäen laskun loppua.

Historiallisen pitkä teknokupla puhkesi neljässä pääaallossa

Kestoltaan ja syvyydeltään myös poikkeuksellisessa finanssikriisissä laskevia aaltoja kertyi neljä, kun lähtöpisteeksi otetaan kesä 2007. Indeksi kävi vielä piikin tuntumassa lokakuussa, josta lasketut aallot vähenevät kolmeen.

Finanssikriisistäkin aallot erottuvat vaivatta

2015 alkanut laskumarkkina sisälsi vain kaksi selkeää pitkää aaltoa. Se oli ajallisestikin lyhyehkö, vain reilun puoli vuotta.

2015 riitti kaksi isoa laskevaa aaltoa

2018 myös hyvin lyhyt laskumarkkina jäi kahteen aaltoon. Ja koronamonttu historiallisesti siis vain yhteen syvyydestään huolimatta.

2018 riitti kaksi aaltoa, nyt surffaamme alas jo kolmatta

Nyt OMX sujuttelee MACD:ssa jo kolmatta aaltoa, jotka kyllä näkee ilman indikaattoreitakin vaikka käsikopelolla.

Kysymys tietysti kuuluu, montako aaltoa ja minne asti tämä lasku kasaa ennen pohjaansa.

Syksyllä viimeistään pohja

Varmaa vastausta ei tietysti kenelläkään ole. Koska takana on kuitenkin jo kahdeksan kuukauden alamäki kolmanteen laskuaaltoon ehtineenä, kaukana ei pohjan pitäisi perinteen mukaan olla.

Yli vuoden mittaiset neljän aallon laskumarkkinat eivät ole normi vaan poikkeus. Toki niitäkin joskus vastaan marssii.

Laskumarkkinoiden keskisyvyys, noin 30% piikistä pohjaan, on aika lailla pulkassa helmikuun pohjasta laskettuna. Nyt OMX on tosin selvästi sen päällä.

Perinteisesti kuvio aika todennäköisesti kulkisi niin, että kesän tai viimeistään syksyn mittaan tämä kolmas aalto vielä testaa helmikuun pohjan, ehkä mennen alle tai sitten ei. Ja viimeistään syksyllä myräkkä olisi ohi.

Muistuttaa jo kesää 2018

Toki taloudessa on nyt kirjavat ja vakavat murheensa: inflaatio, nousevat korot, korona tuotantokatkoksineen, Venäjän murharetki, Kiinan talouden jäähtyminen… Mutta heikossa suhdanteessa näyttää aina vaikealta – kunnes sitten ei enää.

Pörssien sukelluksen perusteella olemme jo luultavasti taantumassa – Q1 oli jo miinusmerkkinen USA:ssa. Taantuma leikkaa inflaatiota, samalla kohtapuoleen koronnostopaineita.

Minun teknisen analyysini mukaan markkinakorkojen nousu alkaa olla jo pulkassa. Yhdysvaltojen kaksivuotisen velkakirjan indikaattorit ovat jokseenkin samassa asennossa kuin keväällä 2018.

Yhdysvaltojen kaksivuotinen bondi saattaa kutitella jo huippujaan

Syksyllä ne lähtivät jo vilkkaasti alas, ja 2018 päättyikin jyrkkään laskusuhdanteeseen. 2019 taitteessa, osa osakkeista vähän ennenkin, kääntyivät ylös – ja laskumarkkina oli ohi. Sen taittoi vasta korona.

Monet vahvasti sykliset raaka-aineet ovat tätä indikoiden tulleet alas. Vahvasti sykliset rautamalmi  ja puutavara liikkuvat jo liki koronaa edeltävällä tasolla. Suhdannetaite tuo niitä alas siinä kuin syklisiä osakkeitakin.

Kulta haukottelee

Öljy sinnittelee yhä korkealla, mutta siihen on erityinen syy, Venäjä. Mutta sen osuus maailman öljyviennissä ei ole kuin kymmenisen prosenttia, joten 70-luvun öljykriisiin ei tilannetta kannata verrata.
Siksikään, että öljyn merkitys taloudessa ei ole kuitenkaan likikään yhtä suuri kuin tuolloin, ainakaan teollisuusmaissa. Ja korkea hinta buustaavat tuotantoa, energian säästöä ja vaihtoehtoista teknologiaa.
Koronan tuotantohäiriöt nostavat kustannuksia, mutta aika hyvin epidemia on monella suunnalla jo kontrollissa. Länsimaissa suojaustoimet jo purettiin.
Pysyvän kovan inflaation puolesta ei todista myöskään maltillisesti heiluva kullan hinta. Kuinka luotettava mittari se lopulta on, mutta ainakin takavuosina se reagoi aika hyvin inflaatio-odotuksiin.

Sektoreissa isot erot

Tavanomaisen laskusuhdanteen puolesta puhuu sekin, ettei finanssikriisin kaltainen kaiken kattava myyntipaniikki roihua. Defensiiviset osakkeet pitävät pintansa, tehden tuoreita huippujakin.
Markkina-arvoltaan suurimmassa Yhdysvaltojen pörssissä sykliset avainsektorit teollisuus, informaatioteknologia ja rahoitus ovat saaneet kyytiä, kun taas kuluttajahyödykkeiden indeksi kipaisi ennätykseensä kuukausi sitten.
Kaikki viittaa tavanomaiseen taantumaan ja sen myötä laskumarkkinaan. Jälkimmäinen kestävät tyypillisesti noin vuoden, laskusuhdanteen lopussa odotusten jo parantuessa.
Joten kaukana ei pörssien pohjien pitäisi enää olla. Ehkä jo tämän aallon lopussa kesän mittaan.

One thought on “Jo kolmas laskuaalto – viimeinenkö?

  1. Itse ihmettelen että näin korkealla edelleen ollaan. Koronakeväällä oltiin alempana ja nyt on mielestäni perustellut syyt olla vuoden 2020 kevään tasoa alempana. Niin tai näin, kurssit eivät liiku toiveiden mukaan. Vuoden 2021 keväällä myin runsaasti ja nyt odotan loppuvuoteen, kunhan saan ensin veromätkyt hoidettua ja sekin vaatii lisämyyntejä:)

Comments are closed.

Related Posts