Asuntolainoja maksellaan takaisin eikä uutta oteta tilalle

Asunnot ja metsä

Asuntolainoja maksellaan pois eikä uusia oteta vastaavaa määrää tilalle selviää Suomen Pankin tilastoista. Yhden velka on toisen rahaa ja lainakannan supistuminen tarkoittaa sitä että tileillä olevan rahan määrä (M2) vähenee. Ja kun raha vähenee tileiltä ja pohja paistaa ihmisten lompsassa, niin jossain vaiheessa myös kulutus pienenee, yritysten tulovirta ehtyy, palkkakuluissa säästetään ja inflaatiokin saadaan kuriin.

Sijoitusasuntolainoja nostetaan enemmän kuin vuosi sitten

Maalis-huhtikuussa 2024 uusia sijoitusasuntolainoja nostettiin 210 milj. euron edestä, mikä on 14 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Kuukausitasolla sijoitusasuntolainakanta on kasvanut nyt neljä kuukautta peräkkäin. Sijoittajien rohkeus on lupaava merkki paremmasta.

Omaa kotia ei haluta lainalla rasittaa

Kotitalouksien koko asuntolainakannan (106,0 mrd. euroa) supistuminen vuodentakaisesta (–1,2 %) jatkui huhtikuussa, kun omistusasuntolainakanta (97,3 mrd. euroa) pieneni –1,3 %. Omistusasuntolainakanta supistui vähentyneiden nostomäärien vuoksi. Maalis-huhtikuussa 2024 uusia omistusasuntolainoja nostettiin 1,9 mrd. euron edestä, mikä on 8 % vähemmän kuin vuosi sitten vastaava aikana.

 

2 thoughts on “Asuntolainoja maksellaan takaisin eikä uutta oteta tilalle

  1. Kyseiset tiedot eivät yllätä. Nyt kun asuntolainakorkoja ei voi enää ollenkaan vähentää tuloverotuksessa, korot ovat nousseet sekä talouden näkymät ovat epävarmat niin asuntolainen poismaksusta tulee houkutteleva vaihtoehto. Kyseessä on kuitenkin riskivapaa ”sijoitus” eikä kulujen vähentymisestä tarvitse maksaa valtiolle veroja päälle toisin kuin mahdollisista voitoista.

    Ongelma asuntolainan poismaksussa on kuitenkin se, ettei kyseistä asuntolainoitusta saa helposti takaisin jos rahat haluaisi myöhemmin sijoittaa muualle. Tai ainakin omassa ystäväpiirissäni pankit ovat suhtautuneet kielteisesti oman asunnon uudelleenlainoittamiseen.

  2. Sanot: ”omassa ystäväpiirissäni pankit ovat suhtautuneet kielteisesti oman asunnon uudelleenlainoittamiseen”
    Kas, kas. Olisi luullut pankkien ymmärtävän oman etunsa. Lainastahan pankit tulonsa saavat. Ja asunto, jos mikä, on luotettava vakuus.

Vastaa

Related Posts