Suomen talous heiluu parlamenttivaalisyklin tahdissa kun taas USA:n kehitystä ohjaa presidentinvaalisykli

Sijoittaminen Talous

Poliitikot pyrkivät viimeisinä virkavuosinaan saamaan talouden kasvuun ja pörssikurssit nousuun ja kansan tyytyväiseksi.  Presidenttivaltaisissa maassa, kuten USA, tämä näkyy pörssikurssien hyvänä kehityksenä erityisesti presidentin kolmantena virkavuonna (siis viime vuonna). Vaalivuosi on vaikeampi. Silloin epävarmuus tulevaisuudesta kasvaa ja pörssikurssien kehitys jää presidentin yrityksistä huolimatta keskinkertaiseksi.

Suomen talous heiluu parlamenttivaalien sykleissä

Ilmiö näkyy selvästi myös suomalaisten poliitikkojen toiminnassa. Hallitus pyrkii tekemään kipeät korjaustoimenpiteet vaalikauden alussa ja toivoo että positiiviset tulokset näkyvät vaalikauden loppupuolella. Näin pyritään varmistamaan uudelleenvalinta ja menestys seuraavissa vaaleissa. Meidän parlamenttikeskeisessä järjestelmässämme oleellisia kehityssyklejä synnyttävät nimenomaan parlamenttivaalit.

Toimitusjohtajakaudet määräävät yrityksen kehityssyklejä

Aloittava toimitusjohtaja toimii samalla tavalla kuin poliitikot kautensa alussa. Toimitusjohtaja tekee menneiden virheellisten investointien alaskirjaukset ja kannattamattomien toiminteiden lopetukset ja muut kipeät leikkaukset heti kautensa alussa. Yrityksen tulos, liikevaihdon kasvu ovatkin usein surkeita silloin kun toimitusjohtaja aloittaa. Siitä on sitten helppo jatkaa terveemmän yrityksen toimitusjohtajana.

Lisää tietoa:

  • https://www.thoughtco.com/why-presidents-only-serve-two-terms-3367979
  • https://www.investopedia.com/terms/p/presidentialelectioncycle.asp

Vastaa

Related Posts