Asuntomarkkinat kohmeessa

Uusia asuntolainoja kysytään nyt vilkkaasti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Näiden kaupunkien lisäksi vain muutaman kaupungin ydinalue on lähtenyt liikkeelle, ja monta vuotta kestänyt asuntomarkkinoiden kohme sulaa hitaasti selviää Hypo:n 2Q/2015 asuntomarkkina-analyysistä.

Asuntojen hinnat (Lähde: Tilastokeskus)

Hypon analyysi vallitsevasta markkinatilanteesta kohenee edelleen ylöspäin, mutta vain hivenen +5,0 pisteeseen (+0,50 %), koska suomalaista kansantaloutta ja erityisesti julkista taloutta koskeva suunnanmuutos antaa edelleen odottaa itseään, vaikka talkoot on aloitettu.

Eduskuntavaalien jälkeen kuluttajien luottamus on vahvistunut, mutta Kreikan kriisi heijastuu myös asuntomarkkinoille. Odotamme Kreikan ja rahoittajien pääsevän lähiviikkoina väliaikaiseen sopuun, mikä rauhoittanee rahoitusmarkkinat ja voi rohkaista asunnonostajia. Asuntojen hinnoissa on yhä tinkimisen varaa eli ostajalla on käsissään valttikortteja. Kauppojen viriäminen kertoo myös siitä, että myyjät ovat tulleet ostajia vastaan alentamalla hintoja. Myös uusissa kohteissa yksityinen ostaja pystyy nipistämään pyyntihinnoista selkeitä prosentteja. Aiemmin hinnanalennukset ovat olleet tukkuostajien etuoikeus.

Asuntopolitiikka on osa Sipilän hallituksen hallitusohjelmaa

Sipilän hallituksen on kyettävä viemään kotimaan ratkaisut käytännön toimiksi. Asuntopolitiikka nostettiin osaksi hallitusohjelmaa, mikä kertoo siitä, että poliittisesti tunnustetaan asumiskysymysten tärkeys. Se mikä puuttuu, on kirkas näkemys kaupunkipolitiikasta 2030-luvulle saakka. Poliitikoilta on lupa odottaa selkeää ja vahvaa kantaa kaupungistumiskehityksen tukemiseen. Luontainen kaupungistumiskehitys ei katoa sillä, että käännetään sille selkä ja ollaan hipihiljaa. Hallituksen ohjelmassa toistetaan asioita, jotka on tiedetty jo pitkään. Nyt on lupausten lunastamisen aika. Kello pantiin käyntiin, kun eduskunta keskusteli pääministerin ilmoituksesta normien purusta viime keskiviikkona.

Miten käy asuntolainakorkojen verovähennysoikeuden?

Asuntolainakorkojen verovähennysoikeudessa on syytä kuitenkin ottaa aikalisä ja peruuttaa nopeutettu leikkuri. On syytä vielä miettiä vaihtoehdoksi sitä, että vähennysoikeus säilytettäisiin ehdollisena niin, että korkoja voi vähentää verotuksessa, jos lainaa lyhennetään säännöllisesti. Vähennysoikeus on monille perheille ehdottoman tärkeä viimeistään, kun korkotaso nousee aikanaan normaaliksi ja lainamäärät kasvavat yhä. Suomelle on myrkkyä, jos muun Euroopan talouden piristyessä korot nousevat, mutta me jäämme taantumaan.

Lisää tietoa: Hypo:n asuntomarkkina-analyysi

One thought on “Asuntomarkkinat kohmeessa

  1. Jos en väärin muista

    niin eilen luki lehdessä että 30 tuhatta asuntoa on tyhjänä. Normaali taso olisi varmaan 10 tuhatta tyhjänä. Pitäisi tutkia mikä mättää ja poistaa pullonkaula, että tyhjät asunnot saadaan niitä asunnontarvitsijoiden asuttaviksi.

Comments are closed.

Related Posts