Asuntosijoittaminen, tuottoisa mahdollisuus
Piksu Toimitus
Sijoittamisesta puhuttaessa monella tulee ensimmäisenä mieleen osakemarkkinat. On kuitenkin useita muita mahdollisia sijoituskohteita. Asunnot on yksi hyvä vaihtoehto, tuottonäkymät ovat hyvät ja arvossa harvoin tapahtuu dramaattisia heilahteluita. Sijoittaminen asuntoon on kuitenkin teknisesti melko erilainen prosessi kuin sijoittaminen esimerkiksi peliyhtiön osakkeisiin. Useita
asioita tulee ottaa huomioon, joita ei tule ajatelleeksikaan sijoittaessa osakkeisiin, valuuttaan tai obligaatioihin. Huomion arvoista on myös, että sijoitusasunnon omistajana on suorassa suhteessa asunnon vuokralaiseen mikäli päättää ostaa suoraan asunnon itse.
Asuntosijoittamisen aloittaminen
Suorassa sijoittamisessa asuntoon, ostetaan asunto joko omiin nimiin tai oman yrityksen nimiin ja vuokrataan sitä eteenpäin. Koko asunnon arvoa ei tarvitse ostaessa olla kasassa vaan omaa rahaa tai vakuuksia täytyy tuoda noin 30-40 prosenttia asunnon arvosta. Loppusummaa vasten saa lainaa kyseisen asunnon toimiessa vakuutena.
Vaihtoehtoinen tapa sijoittaa on asuntosijoitusrahastot. Tällöin pääomaa ei tarvitse olla läheskään niin paljon ja koska vuokranantajana ei toimia itse, ei tarvitse huolehtia vuokralaisen etsimisestä tai muistakaan vuokralaisiin liittyvistä asioista. Sijoittamisen jälkeenkään vapaa-ajalle ei ilmesty vuokranantajalle kuuluvia velvollisuuksia, vaan vapaa-aikaa voi viettää parhaaksi katsomallaan tavalla, esimerkiksi lukemalla kirjoja, katsomalla elokuva-alan merkkituotoksia tai pelaamalla pelejä. Nämä sijoitukset on myös helppo realisoida takaisin.
Millaiseen asuntoon kannattaa sijoittaa
Tärkein tekijä sijoitusasuntoa etsiessä on sijainti, ennen kaikkea on tärkeää, että se sijaitsee palveluiden lähellä. Jos sijoitusasunto on pienehkö, niin varman vuokralaisautomaatin takaa sijainti korkeakoulukaupungissa. Opiskelijoita muuttaa paljon muista kaupungeista ja asunnoista oppilaitoksen lähellä on aina pulaa. Ylipäätään pienille asunnoille, eli yksiöille ja kaksioille, riittää paremmin kysyntää kuin perheasunnoille ja myös vuokraa suhteessa neliöihin voi pyytää enemmän.
Sijainnin lisäksi on ostopäätöstä tehdessä tärkeää olla ajan tasalla asuntoyhtiön remonttitilanteesta. Kallis ja aikaa vievä putki- tai julkisivuremontti voi tulla ikävänä yllätyksenä ja mikäli jompi kumpi niistä on tiedossa aivan lähivuosina, täytyy sen näkyä ostohinnassa. On hyvä muistaa, että tällaisesta remontista seuraavien välittömien kustannusten lisäksi täytyy varautua myös alentamaan vuokraa väliaikaisesti tai jopa pitämään asuntoa tyhjillään remonttien aikana. Tietysti, mikäli kyseessä ei ole vanha talo vaan juuri rakennettu, ei myöskään remonttia ole tiedossa aikoihin. Vastikeiden suuruuden huomioiminen on myös äärimmäisen tärkeää, sillä ne lankeavat omistajan maksettavaksi.
Mitä etuja valmiista vuokralaisesta on?
Ostettuasi sijoitusasunnon, täytyy sinne tietenkin löytää vuokralainen, jotta asunto alkaa tuottamaan. Usein ideaaleinta onkin, että asunnossa on jo valmiiksi vuokralainen, jolloin kuukausittainen tuotto alkaa välittömästi. Jokainen tyhjä kuukausi tuottaa tappiota, sillä vastiketta täytyy kuitenkin maksaa. Toinen etu on siinä, että lisävaivaa ei tarvitse nähdä vuokralaisen saamiseksi, eikä tarvitse käyttää varoja vuokranvälittäjän palveluihin. Saman asian tietenkin ajaa, jos on jo ostaessa tiedossa vuokralainen, esimerkiksi opiskeleva sukulainen tai ystävä.
Pitkäaikainen vuokralainen on usein luotettavaksi jo todettu, joten mikäli laiminlyöntejä vuokrassa ei aiemminkaan ole ollut, niin on epätodennäköistä, että sellaisia alkaa tulemaan. Usein vuokralaisen vaihtuessa väliin tulee tyhjä kuukausi tai kuukausia, pitkäaikainen vuokralainen saattaa hyvällä onnella olla vuokralaisena vaikka koko omistussuhteesi ajan, jolloin tulo pysyy vakaana. Jos edellinen vuokranantaja on pitänyt huolen kohtuullisista ja säännöllisistä vuokrankorotuksista, saattaa tekemistä olla varsin vähän.
Mitä haittoja valmiista vuokralaisesta on?
Mahdolliset haitat valmiista vuokralaisesta ovat lähinnä ehdollisia. Pitkään asuneesta vuokralaisesta on vaikea päästä eroon, vaikka kyseessä ei olisi hyvä vuokralainen ja mikäli aiot myydä asunnon eteenpäin, myyntitilanteessa valmis vuokralainen vaikeuttaa mikäli uusi omistaja on itse muuttamassa omistusasuntoon. Myöskään vuokraa ei voi suoraan korottaa markkinahintaiseksi, jos vanha omistaja on jostain syystä pitänyt sitä normaalia tasoa matalampana.
Kommentit