Autonvuokraus ja muut matkustamismuodot yhä kustannustehokkaampia Euroopassa

Kevyttä

Piksu Toimitus

Euroopassa matkailun kalleus yllättää monet ensikertalaiset. Lentoliput, junamatkat ja lauttareitit haukkaavat nopeasti leijonanosan matkabudjetista. Viimeisen vuosikymmenen aikana markkinoille on kuitenkin ilmaantunut useita vaihtoehtoja myös edullisempaan matkailuun. Uudet bussiyhtiöt ja aiempaa kilpailukykyisemmät lentotarjoukset ovat tuoneet valtavasti vaihtoehtoja Euroopan matkaa suunnittelevalle.

Tässä artikkelissa tarkastellaan eräitä tämän hetken halvimmista ja suosituimmista tavoista liikkua Euroopassa matkailijana.

Edulliset matkustusmuodot suosion huipulla

Ympäri Eurooppaa on mahdollista matkustaa esimerkiksi bussilla, junalla ja lentokoneella. Automatkailijoille tarjolla on niin ikään useita hyviä vaihtoehtoja — näitä ovat oma auto, vuokra-auto ja joissain tapauksissa myös jaettu autokyyti. Esimerkiksi vuokra-autoa etsivälle Goautos.fi – halpaauotonvuokraus esittelee ja vertailee lukemattomia autovuokraamoja. Edullisimpien vuokra-autotarjousten löytyminen on näin ollen helpompaa. Sivusto kertoo myös, että vuokrahintoihin sisältyy vakuutus.

Jos suunnitteilla on omatoimimatka johonkin päin Eurooppaa, ovat seuraavaksi esiteltävät vaihtoehdot edullisemmasta päästä. 

Euroopassa toimii useita kattavia bussiyhtiöitä

Eri puolilta Eurooppaa on levittäytynyt kattava bussiverkosto. Niin kutsutut halpabussiyhtiöt nauttivat suurta suosiota mahdollisimman halpaa matkustusmuotoa etsivien keskuudessa. Bussilla matkustaminen ei välttämättä ole kaikkein nopein tapa matkustaa, mutta usein se tarjoaa mielenkiintoisia maisemia ja mahdollisuuden tutustua kanssamatkustajiin. Suomalaisille kotimaanmatkailijoille Onnibus on varmastikin tullut jo tutuksi, mutta mikäli suunnitelmissa on matkustaa suurten ja keskikokoisten kaupunkien välillä Manner-Euroopassa, kannattaa siinä tapauksessa tutustua eri alueilla toimiviin bussiyhtiöihin.

Ison-Britannian alueella sekä Pariisissa, Brysselissä ja Amsterdamissa toimiva Megabus on todella suosittu bussiyhtiö, joka tunnetaan tarjouskampanjoistaan. Erityisesti matkan suuntautuessa Isoon-Britanniaan on Megabus huomattavasti edullisempi vaihtoehto junamatkailuun verrattuna. Mikäli bussilipun ostaa vähintään kuukauden etukäteen, saattaa monen tunnin reittimatkankin saada suklaapatukan hinnalla. Tavallisetkaan lippuhinnat eivät ole päätähuimaavia.

Megabusin haastajiin Manner-Euroopassa lukeutuu Saksasta lähtöisin oleva Flixbus. Jo kymmeniä Euroopan maita kattava Flixbus tarjoaa näppärän keinon kierrellä Eurooppaa edulliseen hintaan. Busseista löytyvät myös esimerkiksi Wi-Fi ja sähköpistokkeet, joiden ansiosta matka taittuu vieläkin joutuisammin.

Lentoyhtiöiden tarjouksissa suurta vaihtelua

Monet suomalaiset matkailijat taittavat matkansa lentämällä, jotta varsinaiseen matkustamiseen ei kuluisi liikaa aikaa. Valtava kilpailu eri lentoyhtiöiden välillä on painanut hintoja alas markkinoilla jo vuosikausia. Euroopan sisäisten lentomatkojen hinnoissa voi olla hyvinkin paljon vaihtelua. 

Varauksenteossa hintaan vaikuttavat niin varausajankohta kuin käytettävä hakukonekin. Budjettitietoisella matkailijalle huolellinen vertailu on ensiarvoisen tärkeää: joskus lentoyhtiö voi tarjota lentoja jopa halvemmalla kuin vertailusivustot! Kaikkein edullisimmat lennot löytyvät, mikäli on valmis matkustamaan suosituimpien kellonaikojen ulkopuolella ja jos matkalle voi lähteä pelkällä käsimatkatavaralla. 

Reilaaminen on yhä suosittu vaihtoehto

Monen mielestä junalla matkustamisessa on aivan erityistä taikaa. Mukavalta istuinpaikalta ikkunasta ohi vilisevien maisemien katseleminen on jo itsessään elämys. Euroopan rautatieverkosto on kaiken lisäksi yksi maailman parhaista. Yksittäisten junalippujen ostaminen saattaa kuitenkin tulla kalliiksi etenkin viime tipassa hankittuna. Kaikkein halvin vaihtoehto etenkin useamman pysähdyksen tekevälle on reilipassi, joka mahdollistaa määrätyllä alueella rajattomat junamatkat tietyn ajan. Mikäli interreilaaminen ei ole tuttua, tarjoaa VR sivustollaan parhaat reilivinkit myös ulkomaille.

Autoillessa reitti on vapaasti valittavissa

Automatka Euroopassa on antoisa elämys, sillä se mahdollistaa myös tavallisten matkakohteiden ulkopuolelle poikkeamisen. Mikäli kulkuvälineeksi valikoituu auto, on useimmiten valinta silloin oma auto tai vuokra-auto. Suomesta lähdettäessä omalla autolla Manner-Eurooppaan voi suunnata useampaakin kautta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös paluumatkasta koituu kustannuksia. Sen vuoksi vasta matkakohteesta paikan päältä hankittu vuokra-auto onkin usein edullisempi ratkaisu. Esimerkiksi suomeksi toimiva halpavuokraauto.fi auttaa löytämään edullisimmat vaihtoehdot. Se sisältää suuren joukon parhaita tarjouksia vuokra-autoa tarvitsevalle. Tällaisen hakukoneen käyttäminen voi säästää rahan lisäksi myös hermoja.

Eri kulkuvälineiden yhdistelyllä voi säästää suuria summia

Kuten on jo todettu, voi Euroopassa hyvinkin reissata myös pienemmällä budjetilla. Kokeneemmat matkailijat vannovat liikkumismuotojen yhdistelemisen nimeen. Voit esimerkiksi vuokrata ns. siirtoauton ja tarjota kimppakyytiä muille, kuten Yle.fi:n jutussa kerrotaan. Avain edulliseen matkailuun piilee parhaiden tarjousten huolellisessa metsästämisessä. Ei ole yhtä oikeaa vastausta sille, mikä kulkuväline on paras omatoimiseen matkustamiseen Euroopan alueella.

Matkailijan on syytä myös pohtia, painaako vaakakupissa enemmän aika vai raha. Mikäli aikaa on riittävästi, ei linja-autoa kannata ainakaan heti tyrmätä yhtenä vaihtoehtona. Nykyään käytössä olevat bussit ovat kohtalaisen mukavia matkustaa ja yhdellä reitillä voi olla paljonkin eri lähtöaikoja. Jos sen sijaan aika on kortilla ja matkasta haluaa puristaa mahdollisimman paljon irti, on lentomatkustaminen suoraan kohteeseen todennäköisesti paras ratkaisu. 

 

Kuvien lähteet:  

  • Pixabay
  • Unsplash

 

 

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan