Asuntosijoitusten tuotto painumassa negatiiviseksi ja myyntiin tulvii sijoitusasuntoja
Sijoitusasuntojen vuokratuotot (noin 4%) ovat putoamassa Suomen 10v valtionlainojen (noin 3%) alapuolelle. Asuntojen hinnat laskevat ja lasku jatkuu ensi vuonna painaen tuottoa negatiiviseksi. Asuntosijoittamisessa ei ole järkeä ja asuntoja tulvii myyntiin samalla kun kysyntä heikkenee. Eikä tilanteeseen ole tulossa parannusta. Vuokria nopeammin kohoavat korot ja kulut heikentävät tilannetta edelleen.
Suomen Pankki varoittelee mahdollisesta asuntomarkkinakriisistä
Suomen Pankki on viimeisessä artikkelissaan ”Asuntosijoittajien kustannukset nopeassa kasvussa” huolissaan asuntomarkkinoilla piilevästä pienestä systeemisestä riskistä ja varoittelee sanoen: ”Asuntomarkkinoihin kytkeytyvät kiinteistöalan ja sijoitustoiminnan lainat muodostavat huomattavan osan pankkien lainakannasta. Riskejä liittyy erityisesti suurta velkavipua käyttävien kotitalouksien ja muiden yksityisten asuntosijoittajien lainoihin. Riskejä kasvattavat vaihtuvakorkoisten lainojen suuri määrä ja korkosuojausten vähäisyys etenkin taloyhtiöiden lainoissa. Lainojen korot ovat nopeassa nousussa samaan aikaan, kun talouden näkymät ovat epävarmat ja asuntoja on aiempaa runsaammin tarjolla.”
Pakkomyynnit jäävät harvojen ongelmaksi
Lohdutusta tilaneeseen tuo tieto siitä että pahimmat ongelmat ja pakkomyyntien aalto on tällä kertaa harvojen ongelma. Kiinteistörahastojen velkavivut ovat maltillista 20-40% tasoa ja pankkien luottoriskit kiinteistölainoista ovat pysyneet hyvinkin maltillisella alle 1% tasolla.
Mutta korot ovat nousussa, asuntojen hinnat laskussa ja tilanne pahenee. Pahasti velkaantuneiden ongelmat tulevat päivänvaloon vasta vuoden tai kahden viiveellä sitten kun kaikki helpot keinot on kunkin velallisen kohdalla käytetty. Mielenkiintoista nähdä miten tilanne kehittyy.
Rakentajille raskaita tappioita
Viime vuosina ja vielä tänä vuonnakin on aloitettu paljon uusrakennuskohteita. Näitä rakentavilla tahoille on tulossa paljon ongelma-asuntoja. Rakennuskustannukset ovat nousseet mutta asuntojen hinnat laskeneet ja laskevat edelleen. Tämä tietää rakentajille raskaita tappioita.
Kuvan lähde: wikimedia / Author: Boereck
Osakkeista on ilmaa jo puhallettu pois, mutta asuntojen osalta sitä on jäljellä. Korot nousivat keväällä, lainan hoito alkoi olettaakseni vaikeutua syksyllä ja vasta talvella alkaa näkyä ”järjestämättömiä luottoja” 3 kk:n odotuksen jälkeen. Pidän ilmiötä erittäin merkittävänä.
”noin 15 % kolmea asuntoa, noin 14 % 4–5 asuntoa, noin 11 % 6–9 asuntoa ja noin 7 % vähintään kymmentä asuntoa.” 3 asuntoa tai enemmän omistavia on siis 47 % yksit. vuokranantajista. Lähde: kuvion 10 alla https://www.eurojatalous.fi/fi/2022/artikkelit/asuntosijoittajien-kustannukset-nopeassa-kasvussa/
Oman kämpän arvo on romahtanut viime keväästä jo 6-9% joten kyllähän niistäkin on jo ilmaa hävinnyt ja paljon. Ensi vuonna kuulemma laskee vielä paljon lisää. Tuosta vielä 3% alas, niin pitää kämppä myydä jo tappiolla. Kumma juttu kun omistusasumista aina niin hehkutaan fiksumpana ratkaisuna.
Taustani – jota aion ehkä joskus käsitellä on se, että -88 myin toimistohuoneiston – sen ajan muotia ja jouduin kyttäämään aina -96 asti ennen kuin aloitin ostot. Eli hidasta, koska pankki EI halua asuntoasi, vaikka panttina olevat pörssiosakkeet se voi myydä ilmoittamatta (Nordnet). Ongelmana ovat monen as:n vuokranantajat – jollainen itsekin olen 0 euron velalla. Tämä kaikki on nähty ja koettu jo aiemmin, tuo herra – ex stalinisti – ennätti vuokranantajaksikin, ja näitä oli ja on pali muitakin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilkka_Kyl%C3%A4vaara#Ura Vuokranantajien FB-ryhmässä kirjoittavat ihmiset, joitten ei ikinä olisi pitänyt hommaan ryhtyä.
Mutta oma as. on ihan viimeinen, mitä pankki alkaa hamuta, monen asunnon ylivelkaiset sijoittajat vaarassa ovat.
Myin hieman pankkeja pois kun kerran sanot että korkojen nousu alkaa noin nopeasti näkyä järjestämättömissä luotoissa.
Sijoitusasteeni on nyt melko lailla matalalla, niin matalalla että luulisi että oltaisiin ihan kohta taantumaan menossa.