Liukuvat keskiarvot auttavat sijoitusten ajoittamisessa

Sijoittaminen

Teknistä kurssikäyräanalyysiä käyttämällä pystyy halutessaan välttämään pahimmat kurssipudotukset. Salkun kehityksestä tulee tasaisempaa ja vakaampaa. Temppu perustuu niinsanottuihin liukuviin keskiarvoihin.

Liukuva kurssinkeskiarvo on kurssin keskiarvo tietystä määrästä kurssipäiviä. Esimerkiksi 10 päivän liukuva keskiarvo tarkoittaa edellisten 10 päivän (kahden viikon) keskimääräistä kurssiarvoa. Oheisessa ”Yahoo Finance” palvelun kuvassa on Helsingin pörssin indeksi (OMXH25)  ja sen 10, 60 ja 150 päivän liukuvat keskiarvot. Strategia toimii seuraavasti: Osakkeista ollaan poissa, jos osakeindeksin (esim OMXH25) 10 päivän liukuva keskiarvo on muiden liukuvien keskiarvojen alapuolella. Tätä strategiaa hyödyntämällä on usein pystynyt välttämään pahimmat kuopat ja salkun kehitys on ollut vakaampaa.

Pystyykö liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä parantamaan sijoitustulostaan? Tästä ollaan montaa mieltä.  Mutta ainakin liukuvia keskiarvoja hyödyntämällä voi luoda sijoitustrategian, joka antaa vakaampaa tuottoa. Ne ohjaavat, kuten kuvan tapauksessa, olemaan poissa osakkeista silloin kun riski kurssipudotukseen on suurin.

Juuri nyt tämä indikaattori kertoo että olisi hyvä pitää ylipainoa osakkeissa. Tilanne voi kuitenkin muuttua muutamassa viikossa jos syksyn kurssinousu päättyy ja kurssit kääntyvät laskuun. Tässä esitetty menetelmä antaa myynti- ja osto- signaaleja tyypillisesti kerran tai pari kertaa vuodessa eikä etukäteen voi tietää mitkä signaaleista ovat epäolennaisia. Sijoitusastettaan joutuu säätämään siis varsin usein. Tämä on tyypillistä teknisen analyysin työkaluille. Kauppoja ja salkun säätämistä tulee paljon.

Tietojen lähde: Yahoo finance

One thought on “Liukuvat keskiarvot auttavat sijoitusten ajoittamisessa

Vastaa

Related Posts