Budjetin toimet työllisyystavoitteen saavuttamiseksi ovat riittämättömät

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus ei Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mukaan sisällä riittäviä toimia, jotta hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta saavutettaisiin vaalikauden aikana.

Hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamiseksi muiden Pohjoismaiden tasolle on oikea. “Rehellisesti on myönnettävä, että budjetti ei yksin voi ratkaista työllisyysongelmaa. Tarvitaan voimakkaita reformeja työmarkkinoille ja verotukseen. Hallituksen on aloitettava reformien valmistelu ensi vuoden puoliväliriiheä silmällä pitäen”, Penttilä toteaa.

Valitettavasti valtiovarainministeriön budjettiehdotus ei Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilän mukaan sisällä riittäviä toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi.

Penttilä muistuttaa, että velkakello tikittää edelleen. Velkaantumista valtio jatkaa ensi vuonna lähes 6 miljardilla eurolla. Vuoden 2017 lopussa valtion velkaantumisen arvellaan olevan 111 miljardia euroa.

Hallituksen tähänastiset toimet eivät riitä Suomen kurjan taloustilanteen korjaamiseen, eikä vetoapua ole odotettavissa maailmantaloudesta. Siksi hallituksen tulee ottaa tavoitteeksi merkittävien talousreformien valmistelu ensi vuoden puoliväliriiheen.

Penttilä pitää hyvänä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen avausta (HS 10.8.2016) matalapalkkatöiden tarpeellisuudesta.

”Ilman matalapalkkatöiden lisääntymistä hallituksen asettamaa 72 prosentin työllisyystavoitetta on mahdotonta saavuttaa. Ja ilman parempaa työllisyyttä nykyisiä palveluja ei voida ylläpitää”, Penttilä sanoo.

Esimerkkinä tarvittavista toimista Penttilä mainitsee aikaisemmin esittämänsä ehdotuksen turvapaikanhakijoiden määräaikaisesta työllistämisestä pienemmällä palkalla.

 

Lisää tietoa: http://kauppakamari.fi/2016/08/11/budjettiehdotus-riita-tyollisyystavoitteen-saavuttamiseksi/

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On