Budjetti: Työläisille jää 1% enemmän rahaa omaan käyttöön

Valtion budjettiluonnos on pitkästä aikaa iloista luettavaa:

  • veroaste laskee ja työntekijöille jää ensi vuonna 1% enemmän rahaa omaan käyttöön (veroaste laskee prosentilla vuodessa)
  • työllisyysaste paranee (nyt 69,2%) ja työtä on taas tarjolla
  • valtion velan kasvu suhteessa bruttokansantuotteeseen on pysähtynyt (valtio ottaa kulutusluottoa edelleen 3,4 Mrd, mutta talouden kasvu kompensoi lisääntyvää velkaa)
  • valtion menot pienenevät 0,4 Mrd ja rahaa alkaa nyt jäädä enemmän muualle talouteen

Veroasteen laskeminen ilahduttaa erityisesti. Kerrankin on muistettu työkansan oikeuksia. Yhteiskunta voi jatkossa paremmin kun työntekijä ja yrittäjä saavat hieman nykyistä paremman osuuden tekemästään työstä.

Budjetin kokonaisuus on kunnossa, mutta eri hallinnonalojen välisiin painotuksiin ei ole tehty merkittäviä muutoksia. Puolustusmenoja on lisätty yksi prosentti vaikka tarvetta olisi varmaan hieman enempään. Suurin lisäys on kohdistunut liikenneinfrastruktuurin rakentamiseen, jota on kasvatettu 3% tästä vuodesta.  Työ- ja elinkeinoministeriöltä on vähennetty 7%, jota voi jo sanoa merkittäväksi muutokseksi. Pienentynyt työttömyys auttaa pienentämään menoja.

Lisää tietoa: Valtiovarainministerin budjettiesitys

 

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki