Chávezista, sääntelytaloudesta ja eurokriisistä

Vastikään kuolleita on rumaa haukkua, mutta en malta olla nostamatta esiin Venezuelan Hugo Chávezia tämän talouspolitiikan vuoksi, sen kun voi jossain määrin kytkeä eurokriisiin. Chávezin sosialististen ihanteiden osa oli voimakas hintasääntely, joka kohdistui lukuisiin perushyödykkeisiin. Tuottajien oli myös pakko myydä tuotteitaan valtiolle sen määräämään alennushintaan. Järjestelmällä Chávez halusi turvata vähävaraisten kulutuskyvyn, hänen mielestään kun elämisen kalleus johtui spekulaattoreista ja ahneista kapitalisteista. Tietysti joissain oloissa – kuten monopolien hallitessa taloutta – tämä voi pitääkin paikkaansa, mutta Chávezin kohdalla kyse oli varmasti paljolti tosiasioiden tulkitsemisesta omien ideologisten silmälasien läpi, ja se yhdistettynä heikkoon talouden toiminnan ymmärrykseen.

Hintakatot ja pakkomyynnit tekivät monista yrityksistä ja sektoreista kannattamattomia, mikä romutti tuotannon ja investoinnit. Se johti jatkuvaan pulaan muun muassa ruuasta ja energiasta – vaikka Venezuelalla on mittavat öljy- ja vesivarat. Sähkökatkot olivat niin pahoja, että jäähdytyslaitteista tuli hyödyttömiä. Kansalaisten oli palattava lihan suolaamiseen säilytyskeinona.

Oman tuotannon rämettyessä Venezuelasta tuli aina riippuvaisempi tuonnista. Se söi maan mittavat öljyn vientitulot. Kuten yleensä sosialistisissa talouksissa – jota Venezuela ei toki ollut likikään puhdasoppisesti – valuutan arvo oli määritelty liian korkeaksi, minkä vuoksi valuutan vaihtoa säänneltiin tiukasti. Valuutan todellinen hinta selvisi mustassa pörssissä, jossa bolivarin sai reilusti virallista kurssia halvemmalla, jopa neljäosalla siitä. Inflaatio laukkasi jatkuvasti päälle 20 prosentissa.

Sääntelytalouden perusvika on, ettei se yleensä kykene ratkaisemaan ongelmaa, jota varten se on luotu. Hintasääntely ei kohenna elintasoa pudottamalla kustannustasoa, koska se ei vaikuta hintojen todelliseen syyhyn eli tuotantokustannuksiin. Tuotantokustannuksia voi pudottaa vain tuotantomenetelmien kehitys. Kun sitä ei tapahdu, hintasääntely johtaa vain tuotannon supistumiseen, koska hyödykkeistä saatu hinta ei kata edes kustannuksia. Jos tuottajille ja välittäjille ei jää voittoa, eivät ne voi kehittää toimintaansa, tai edes pysyä olemassa. Seurauksena on hyödykepula ja armoton inflaatio, joka ei tosin paljastu hintasääntelyn vuoksi virallisilla markkinoilla vaan mustassa pörssissä – eli sillä ainoalla markkinalla, jossa hyödykkeitä sosialistisissa yhteiskunnissa oli aina vapaasti kaupan, markkinahintaan.

Eurokriisiin tämä liittyy jossain määrin sitä kautta, että etenkin Välimeren maissa on runsaasti tiukasti säänneltyjä sektoreita, joille ei pääse syntymään kilpailua, ja Ranskassa Hollande haluaisi vain lisätä samaa lystiä. Tällainen sääntely vaikuttaa toiseen suuntaan kuin hintasääntely eli hintoja nostavasti ja suojeltujen tuottajien eduksi. Mutta kuluttajien ja kansantalouden tappioksi politiikkaa kääntyy kuitenkin molemmissa tapauksissa.

Protektionistisen sääntelyn takana ovat erilaiset eturyhmät, jotka kykenevät sanelemaan harjoitettua politiikkaa omaksi edukseen, mutta kokonaisuuden tappioksi. Ei vaikkapa Italian ongelma ole Montin säästökuuri tai edes aiemmin tuhlaillut valtio, vaan talouskasvun puute, joka on vaivannut sitä vuosikaudet. Jos Italia olisi kasvanut samaa tahtia kuin vaikka Suomi euroaikana, olisi se välttänyt nykyiset vaikeutensa. Protektionismi on haitannut kasvua, ja sen purkaminen avittaisi sitä, mutta ikävä kyllä vaalituloksen perusteella on vaikea uskoa, että Italiassa oleellista kehitystä tässä suhteessa tapahtuu vähään aikaan.

2 thoughts on “Chávezista, sääntelytaloudesta ja eurokriisistä

  1. BKT ja hinnat

    Blogisti käsitteli BKT-kasvun kituliaisuutta ja hintakehitystä. Venezuelan vertaaminen muutamaan naapuriin antaa kuvan siitä, miten Chavez ja naapurit ratkaisivat tuotannon ja hintojen ongelmia:

    http://marketmonetarist.com/2013/03/06/hugo-chavezs-economic-legacy-the-two-graph-version/
    Venezuelan inflaatio Chavezin koko 14-vuotisen kauden aikana oli +1800% ja BKT kasvoi n. 20%.
    Nappureilla inflaatio oli n. 100% eli hinnat tuplaantuivat ja BKT-kasvua pukkasi 45-65%.
    Seuraajalla on ongelmia, vaikka oljyä riittääkin: tuottavan työn ja vakaan hintakehityksen aikaansaaminen.

    1. Esimerkkejä löytyy myös täältä kotimaasta

      Meillä on Suomessakin eturyhmiä ja henkilöitä, jotka vievät omaa tai oman eturyhmän tai ideologian asiaa eteenpäin välittämättä siitä mitä taloudelle käy:

      – Puolueissa ja hallituksessa on henkilöitä, jotka ulosmittaavat joka sadannen syntyvän lapsen koko elämäntyön tässä ja nyt sen hyväksi että saisivat seuraavan vaalivoiton. Jakavat vaalirahaa valtion kirstusta ihan niin kuin Hugo Venetsueelassa.

      – Jotkin eturyhmät katsovat velvollisuudekseen edistää keinoja kaihtamatta oman eturyhmänsä etuja. Eturyhmän tuleekin edistää edistämiensä tahojen etuja, mutta joskus nuo keinot ylittävät hyvän tavan ja moraalin rajan. Totuutta saatetaan maalata ja vääristellä eturyhmän etujen mukaisesti.

      – Uskon, että poliittisten päättäjien joukossa on Suomessakin niitä jotka uskovat ovaan erinomaisuuteensa niin paljon, että luottavat esimerkiksi makrotaloudellisissa asioissa enemmän omaan harkintakykyynsä kuin korkeasti koulutettuihin virkamiehiin. Virkamiehiä kuunnellaan mielenkiinnolla, mutta sitten toimitaan toisin kun on toiminnan aika.

      Ja tulokset ovat tämän mukaisia. Taloudenpitomme ja poliittisen johtomme taso on minun mielestäni jossain Ranskan ja Espanjan välimaastossa. Emme ole aivan huippua, mutta emme ole aivan huonoimpia.

Comments are closed.

Related Posts