Nokian matkapuhelinliiketoimista saatiin järkevä markkinahinta

Nokian hallitus teki hyvää työtä myydessään matkapuhelinliiketoimet

Nokian hallitus teki hyvää työtä myydessään Nokian matkapuhelinliiketoimet 5,4 Mrd€ kauppasummasta. Liiketoimet myytiin noin 0,33 P/S (Price/Sales) suhteella, joka on samaa suuruusluokkaa muiden alan tappiopesien Blackberry (P/S: 0,5) ja HP (P/S: 0,38) kanssa. Price to Sales (P/S) on eräs tapa arvottaa tämän tyyppisiä yrityksiä, joiden toiminta ei ole voitollista. Liikevaihdolla (Sales) on iso arvo, jos uusittu johto pystyy trimmaamaan katteet alan keskiarvon tasolle.

Nokin rasitteena oli riippuvuus Microsoftista ja siitä seuraava ostajakandidaattien vähyys. Miten Nokian matkapuhelinliiketoimista saatiin markkinahinta, vaikka kaupalla oli vain yksi ostajakandidaatti, Microsoft? Syynä oli se, että Microsoft olisi Nokian matkapuhelinliiketoimien kaatuessa jäänyt ilman mobiiliekosysteemiä, ja sen mukana olisi Microsoftilta kaatunut mahdollisuus päästä mukaan tabletti ja älypuhelinaikakaudelle. Microsoftin oli pelastettava mitä pelastettavissa oli. Siksi Nokian hallitus onnistui.

Työntekijöille tarjoutuu mahdollisuus

Nokian matkapuhelinliiketoimien työntekijöille tarjoutuu uusi mahdollisuus. Microsoftilla on omistajana kaksi etua puolellaan. Microsoftin arvostus on riippuvainen siitä, että sillä on uskottava suunnitelma  Googlen ja Applen haastamiseen ja siksi Microsoftilla on vahva intressi satsata puhelinliiketoimintaan.  Microsoftilla on toinenkin etu. Sillä on varoja panostaa toisin kuin Nokialla, jonka kassa oli kovaa vauhtia hupenemassa.

Microsoft luottaa suomalaisiin aivan niin kuin Steve Balmer sanoi. Meille annetaan mahdollisuus menestyä, ja resursseja kasvatetaan entisestään sitten, kun on näyttöä, että pystymme rakentamaan voitollista liiketoimintaa. Kaikki on itsestämme kiinni.

Nokian hallituksella on takanaan pitkä putki huonoja päätöksiä

Nokian hallituksen päätökset myydä matkapuhelimet ja ostaa NSN kokonaan itselleen olivat tervetulleita. Mutta Nokian hallitus ei voi olla tyytyväinen, vaikka hoitikin katastrofin loppunäytöksen kauniisti. Takana on suuri määrä surkeaa toimintaa:

 • Sitoutuminen yksinomaan Microsoft ekosysteemiin ja omien tuotteiden vähättely (Elop:n öljylauttapuheet). Tuota sitoutumista Microsoftin 2% markkinaosuuteen näivettyneeseen ekosysteemiin ei ymmärretty missään muualla kuin Nokia johdossa ja hallituksessa. Kaikki sitä ihmettelivät, ja ihmettelevät edelleen.
 • Navteq (Nokian karttapalveluista) maksettiin aikoinaan 5,7 Mrd€. Noin yhden miljardin liiktoimintavoluumiin myöhemmin yltäneen karttapalveludivisioonan arvo on tämän päivän ymmärryksellä arvioituna suurin piirtein 0,5….1 Mrd€ suuruusluokkaa. Ja ostettaessa tuo puolen miljardin liikevaihtoon ja sadan miljoonan euron tulokseen yltänyt yritys ei mitenkään voinut olla viiden miljardin arvoinen. Karttapalvelujen ostaminen oli virhe.
 • Mobiililiiketoimista olisi vielä pari vuotta sitten saanut moninkertaisen hinnan; viivyttely maksoi osakkeenomistajille miljardeja ja luultavasti myös monta työpaikkaa
 • Yhteisyrityksen (NSN) perustaminen Simens:n kanssa oli virhe. Siemens:n divisioonan mukana tuli tehotonta, lahjuksin ylläpidettyä liiketoimintaa. NSN piirissä onnistuttiin palauttamaan liiketoiminta kannattavaksi. Markkinaosuus laski sopeutumisen aikana 20% tasolta 15% luokkaan, mutta sopeutustoimet auttoivat ja päädyttiin loppujen lopuksi lähelle sitä tasoa, jossa Nokian Networks divisioona oli ennen kuin yhdistyminen tehtiin. Operatiivinen johto paikkasi hallituksen virheitä.
 • Elop:n palkkaaminen toimitusjohtajaksi ei ollut siunauksellista. Hyvän ulosanin omaava kaveri, jonka tilannetaju petti pahemman kerran. 

 

Näitä päätöksiä tekmässä olleet hallituksen jäsenet eivät ole selittelemässä tekosiaan tuleville yhtiökokouksille. Uudet henkilöt aloittavat puhtaammalta pöydältä.

3 thoughts on “Nokian matkapuhelinliiketoimista saatiin järkevä markkinahinta

 1. Jäi sellainen vaikutelma

  , että myös salassapidon osalta tehtiin hyvää työtä. Tästä kaupasta on ollut spekulointeja jo pari vuotta, mutta lopullinen tieto tuli "kuin salama kirkkaalta taivaalta". Olisi jäänyt huono maku suuhun, jos kurssinousu olisi ollut puolet juuri ennen julkistusta ja puolet sen jälkeen (kuten joissain tapauksissa vaikuttaa tapahtuvan).

  1. case in point

   Scanfil. Posari tänään. Eilen +12% tms. Painetaanko villaisella?

   1. Scanfil johto ansaitsee kiitokset

     

    Tässä Scanfil johtoa:

    Toimitusjohtaja: Jokitalo Juha-Petteri

    Hallituksen puheenjohtaja: Jorma J Takanen

    Hallituksen jäsenet: Tuomo Lähdesmäki, Jarkko Takanen, Asa-Matti Lyytinen, Reijo Pöllä, Päivi Marttila

Comments are closed.

Related Posts

Talous

OMXH25:n puuttuvat brändit

Perjantaina Piksussa lausuttiin OMXH25:stä, että ”Monet näistä yrityksistämme ovat raaka-aine… painoitteisia.” Saman asian sanoi samana päivänä AP:ssa Hannu Angervuo (matala jalostusaste). Ongelma on yhtä vanha