YLE:n sisällöntuotanto tulisi vapauttaa kaikkien medioiden käyttöön
STT on monien maakuntalehtien yhteisesti omistama tietotoimisto, jossa syntyy paljon hyvää, riippumatonta, muun muassa Piksu verkkolehden hyödyntämää tietoa. Lehdet ovat nyt huolissaan STT-Lehtikuvan säästöohjelmasta ja YLEltä toivotaan apua, mutta YLE viittaa kintaalla hätähuudoille.
Sanomalehti llkka ihmetteli Satu Takalan pääkirjoituksessa sunnuntaina, että "Haluammeko, että Suomi on valtio, jossa tietoa välittävät muutamat harvat tiedotusvälineet yksinvaltias Pravdan tapaan vai haluammeko, että tietoa on saatavilla useista lähteistä ja lukija saa erilaisia rakennuspuita elämäänsä?" Yleisradio vastaa Atte Jääskeläisen suulla YLE uutisissa nuivasti, että "Yle-vero on kerätty sitä varten, että tuotetaan Yleisradiossa julkista palvelua mahdollisimman tehokkaasti ja me emme varsinaisesti tarvitse STT:tä."
YLE on mielestäni väärässä. Yle-veroa ei kerätä sitä varten että Yleisradio organisaatiossa tuotetaan julkista palvelua. YLE veroa kerätään, jotta meillä olisi vapaata sektoria täydentävää Suomalaista identiteettiä vahvistavaa tiedonvälistystä ja viihdettä. Hyvän tiedonväityksen edistäminen on aivan eri asia kuin Yleisradion roolin pönkittäminen.
Mutta mitä sitten käytännössä voitaisiin tehdä? Parhaimpaan tulokseen päästäisiin, jos YLE ohjattaisiin avaamaan toimituksensa tuottamaa sisältöä kaikkien medioiden käyttöön. Siitä tulisi valtiovallasta riippuva ja valtiovallan kustantama kaikille avoin toimitus. Tällä tavoin olisi mahdollista saada YLE:n julkisilla varoilla tuottamalle aineistolle mahdollisimman laaja lukija- ja katsojakunta aivan niin kun laissa Yleisradio Oy:stä tavoiltellaan.
YLE voisi hyvin avata toimituksensa tuottamaa sisältöä muiden medioiden käyttöön jo nykyisen lain puitteissa, mutta varmempaan tulokseen päästään, jos Yleisradion toimituksen muita medioita palveleva osakokonaisuus eritytetään omaksi yritykseksi. Tällä toimenpiteellä varmistetaan kaikkia medioita palvelevan toimituksen riippumattomuus YLE TV kanavista ja portaalista. Median jakelukanavaliiketoiminta olisi syytä erottaa ammattimaisesta sisällöntuotantoliiketoiminnasta aina, kun se käytännössä on mahdollista. Tästä on maininta myös laissa Yleisradio Oy:stä, ja eriyttäminen on mahdollista jo nykyisen lain puitteissa.
Tuo 500 miljoonaa euroa, jonka YLE tällä hetkellä käyttää katsojien houkuttelemiseksi, on poissa muiden medioiden katsoja- ja lukijamääristä. On kohtuutonta, että valtio tällä tavoin yrittää näivettää vapaata tiedonvälitystä. YLE:n tuottama sisältö on laadukasta ja jokseenkin puolueetonta, mutta tulevaisuudesta meillä ei ole takeita. YLE:stä voi vähitellen kehittyä Pravda.
YLEn tulisi tarjota ainoastaa
YLEn tulisi tarjota ainoastaa sellaisia täydentäviä palveluja, joita kaupallinen media ei tuota.
Ei ole tarkoituksenmukaista kerätä verovaroja ja tuottaa tehottomasti jotain sellaista, jonka kaupallinen sektori tuottaa tehokkaammin.
Kannattaako verovaroja esimerkiksi käyttää siihen, että YLEn ostaja ostaa ulkomaisia elokuvia ja sarjoa näytettäväksi Suomessa?
Mielestäni ei!