Mihin Microsoft on matkalla?

Kirjoitusvuorossa Mika Huhtamäki

Sijoittajat ymmärsivät, että Nokian oli aika luopua matkapuhelimista, ja samalla Microsoftin tuli ottaa askel eteenpäin laitevalmistajana. Nokian osalta viimeaikainen kurssikehitys osoittaa selvästi, että sijoittajat ovat hyväksyneet kaupan. Samalla Microsoftin kurssikehitys on ollut haparoivampaa ja kaupan perusteet ovat vielä osittain epäselvät. Osakekurssin käyttäytyminen kuvastaa sijoittajien epävarmuutta Microsoftin tulevaisuudesta Googlen ja Applen puristuksessa. Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, että mihin Microsoft lopulta tähtää kaupalla.

Microsoft on perustellut kauppaa sijoittajille julkaisemalla tiiviin yhteenvedon kaupan strategisista hyödyistä, koska tappiollinen puhelinten valmistus ja myynti eivät ole riittävät perusteet yrityskaupalle. Perusteista nousee ilmi Nokialta lisensoitujen patenttien ja Nokian aikaisempien lisensointisopimusten merkitys Microsoftille. Älypuhelinliiketoiminnassa patenttikustannukset muodostavat merkittävän osan valmistuskustannuksista ja kaupan myötä Microsoftin oma patenttisalkku täydentyy Nokia ansiosta yhdeksi alan kattavimmista. Perusteluissa mainitaankin, että Microsoft sai käyttöönsä alan kustannustehokkaimman patenttisalkun, joka on myös uuden liiketoiminnan elinehto.

Yrityskaupan yhteydessä Nokian edustaja mainitsi, että kaupan myötä patenttien lisensointia voidaan tehostaa, koska Nokia ei enää valmista puhelimia. Microsoft lieneekin varannut Nokialle patenttijyrän roolin. Oletan, että patenttien omistajana Nokian tehtävä on ravistella kannattavuuden kanssa taistelevia Android–valmistajia lisäämällä kustannuspaineita entisestään. Microsofthan on jo osaltaan onnistunut keräämään Android-valmistajilta noin 8 dollaria jokaisesta valmistetusta laitteesta. Järjestelyn myötä myös Nokia voi kuristaa Android–valmistajia entisestään ja ajaa ne kustannuspaineiden avulla ulos markkinoilta tai mukaan Windows Phone -käyttöjärjestelmään. Kuin tilauksesta blogia työstäessäni julkaistiin jo ensimmäinen uutinen, joka tukee oletusta, Nokia on jälleen nostanut kanteen älypuhelinvalmistaja HTC:tä vastaan.

Patenttien lisäksi Microsoftin tulevaisuuden suuntaa voi arvioida myös kaupan seurauksena pyörähtäneestä pomoruletista ja tulevista organisaatiomuutoksista. Microsoftin tavoitteena on luoda entistä tiiviimpi kokonaisuus aikaisemmin hajanaisemman organisaation tilalle. Ballmer ilmoittikin johtajavaihdoksista työntekijöille heti kun yritysjärjestely oli julkistettu. Merkittävimpänä muutoksena on Stephen Elopin paluu takaisin Microsoftin leipiin. Stephenin uusi valtakunta Microsoftilla on iso kokonaisuus: Lumia, Surface, Xbox sekä Studion pelituotanto. Mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa Microsoft niputtaa viihdesisällön ja laitteet yhden johtajan alaisuuteen. Päätös käy myös hyvin yhteen kesällä 2012 julkisuteen vuotaneen Xbox 720 -konseptisuunnitelman kanssa, josta löytyi linjauksia ja tavoitteita pitkälle tulevaisuuteen. Siinä kantavana ajatuksena oli suunnitelma, jossa sisältö olisi saumattomasti jaettu eri laitteiden, kuten pelikonsolin, Surfacen, puhelimen ja älylasien välillä. Nyt Nokia kaupan myötä Microsoftilla on käsissään kaikki oleelliset palaset kyseisen vision toteutukseen. Palapelistä puuttuu kuitenkin vielä viimeinen pala, väistyvän toimitusjohtajan Steve Ballmerin seuraaja ja mahdollisesti Bill Gatesin siirtyminen hallituksen puheenjohtajan tehtävistä kulisseihin. Olemme ehkä seuraamassa Microsoftin nahanluonnin ensimäistä vaihetta kohti laitevalmistajaa, jossa Nokian patenttijyrä avaa tietä uusille markkinoille.

Lisätietoja

Microsoftin perustelut kaupalle
http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/sep13/strategicrationale.aspx

Steve Ballmerin kirje työntekijöille

http://www.microsoft.com/en-us/news/press/2013/sep13/09-02email.aspx

Microsoftin Android-laitevalmistajilta saamat korvaukset
http://news.yahoo.com/microsoft-could-generate-8-8-billion-annually-android-173026034.html

Miksi Nokia ei myynyt patentteja Microsoftille
http://news.yahoo.com/nokias-grip-patents-offers-revenue-potential-microsoft-deal-194525049–finance.html

Kolme suurta sijoittajaa ajaa Bill Gatesin syrjäyttämistä
http://uk.reuters.com/article/2013/10/01/uk-microsoft-gates-investors-idUKBRE9901GZ20131001

Xbox 720 konseptisuunnitelma
http://www.gameinformer.com/cfs-file.ashx/__key/CommunityServer-Components-SiteFiles/images-news-xbox720/xbox720doc.pdf

Lue Punaisen mukin blogia.

2 thoughts on “Mihin Microsoft on matkalla?

 1. Microsoft pelaa kovanaamaista peliä

  Nokia voi nyt suhtautua älypuhelinvalmistajia kohtaan aggressiivisesti:

  • Älypuhelinvalmistajat eivät voi haastaa Nokiaa patenttirikkomuksista, koska Nokia ei enää valmista älypuhelimia
  • Nokia voi kostoa pelkäämättä haastaa Android älypuhelinvalmistajia patenttirikkomuksista koskien niitä patentteja, joita se ei myynyt Microsoftille. Korvausvaatimukset voivat olla kovia.

  Tämä on teknokraattimaisen terävä strategia, jota Microsoft hehkuttaa Nokia kauppansa perusteissa, ihan niin kuin sanot. Mutta kuulostaa hirveän kovanaamaiselta peliltä. Ei olisi minun juttuni.

  1. Kovanaamaista peliä, kyllä.

   Kovanaamaista peliä, kyllä. Microsoftilta on kuitenkin aikaisemminkin löytynyt kovuutta ja strategista pelisilmää, joten ei tämä täysi yllätyskään olisi. Miten tämä sitten näkyy tulevaisuudessa Nokia omistajille, todennäköisesti parempana tuloksena, mutta Nokian maine tulee samalla varmasti muuttumaan, mikäli tätä polkua seurataan. Seuraavan parin, kolmen vuoden aikana nähdään miten käy.

   Mika Huhtamäki

Comments are closed.

Related Posts