Vakaa hintataso kasvattaa pörssiarvoja ja inflaatio on niiden turma

Keskuspankit painavat rahaa pyrkien käynnistämään ylisuuria velkoja sulattavan inflaatiokierteen. Mistä löytyy sijoittajan turvasatama, jos inflaatio jossain vaiheessa todella käynnistyy? Tarjoaisivatko osakkeet hyvän turvan?

Osakkeet ovat kehno turva inflaatiota vastaan, kun asiaa tarkastellaan viimeisen sadan vuoden perspektiivillä. Osakkeet eivät ole tarjonneet mitään suojaa vaan päinvastoin; osakkeet ovat olleet sijoittajan ansa. Osakkeiden arvot laskevat kun muut elinkustannukset kallistuvat selviää oheisesta graafista. Osakesijoitukset ovat olleet inflaatiovuosien turma. Alhaisen inflaation aikana osakkeet sen sijaan ovat tarjonneet hyvää tuottoa.

Osakkeiden hintaindeksi verrattuna elinkustannusten kasvuun (Lähde: Suomen Pankki)

Onko tilanne sadan vuoden aikana muuttunut? Tilastoista löytyy pientä muutosta. Näyttäisi siltä, että viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana inflaatiokäyrä on alkanut ennustaa pörssikursseja. Inflaatio käynnistyy ensin, ja pörssikurssit reagoivat negatiivisesti vasta vuoden viiveellä. Ja sama ilmiö näkyy myös toisin päin. Pörssikurssit alkavat toden teolla nousta vasta vuoden kuluttua inflaation talttumisesta. Tämä on lohdullista. Osakesäästäjälle jää inflaation käynnistyessä hyvää aikaa reagoida.

Ilmiö on outo. Luulisi, että osakkeet ovat kiinteään omaisuuteen verrattavaa, ja että niiden arvot inflatoituvat muun kiinteän omaisuuden mukana. Mutta ei. Pörssiosakkeet käyttäytyvät toisin. Järjellistä syytä on vaikea löytää. Voidaan väittää, että inflaation käynnistyessä myös korot nousevat ja korkopaperit tarjoavat paremman vaihtoehdon. Tämä on totta, mutta korkojen noususta aiheutuva osakkeiden hinnanlasku on liian suurta ollakseen järkevää; markkinat ylireagoivat.

Related Posts