Maailmantalous jatkaa IMF:n mukaan tervehtymistään; Suomi viiden huonoimman talouden joukkossa
Maailmantalouden kasvu on IMF:n tuoreen talouskatsauksen (IMF World Economic Outlook) mukaan lähtenyt käyntiin ja riskit ovat pienentyneet. Maailmantalous kasvaa tänä vuonna jo 3,6% vauhtia. Kehittyneiden maiden taloudet kasvavat ennusteen mukaan 2,25% ja kehittyvät tänä vuonna jo noin 5% kasvuvauhdilla.
Kasvu ei kuitenkaan ole vielä tavoittanut kaikkia maita. Vuoden 2014 kasvun suhteen huonoimmassa kunnossa olevat taloudet ovat Libya, Suomi, Venezuela, Päiväntasajan Guinea ja Kroatia. Maamme kuuluu valitettavasti tähän joukkoon.
IMF:n maailmantalouden kasvuennuste (Lähde IMF World Economic Outlook)
Maailmantalous on edelleen hauras vaikka suurimmat riskit ovatkin väistymässä. Tämän hetken suurimpia huolen aiheita ovat:
- mahdollinen liian nopea USA:n talouden normalisointi ja keskuspankin epätavallisten operaatioiden liian nopea alasajo
- deflatoorisen kehityksen riski erityisesti Euroopassa
- geopoliittiset riskit
Kehittyneet maat ovat saavuttaneet paremman kilpailuaseman ja niiden teollisuutuotanto nousee pitkästä aikaa kehittyviä nopeampaa vauhtia. IMF odotaa kuitenkin sekä kehittyville että kehittyneille maille talouskasvun vähittäistä piristymistä aina ennusteperiodin loppuun, vuoteen 2015 saakka. IMF:n mukaan talouskasvun jatkuminen on riskeistä houlimatta todennäköisin skenaario. Maailmantalous on jatkanut tasapainottumistaan eikä vaihtotaseeseen (keskinäiseen velkaantumiseen) liittyviä riskejä nähty merkittävinä.
Teollisuustuotanto kehittyneissä ja kehittyvissä maissa (Lähde IMF)
Väärin laskettu.
Samalla tai punaisemmalla värillä olevia maita on kylläkin kahdeksan. Lisäksi raportin samalla sivulla (s.50) tämän kuvan alla on toinen kuva, joka ei ilmeisesti sopinut piksun agendalle niin hyvin – Suomella menee huomattavasti paremmin kuin suuremmalla osalla maailman maista, jos jotain yllättävää tapahtuu.
Suomen talouskasvunäkymät ovat kurjat
IMF:n talouskasvuennuste oli IMF:n katsauksen pääteema ja se oli valittu myös Piksu artikkelin pääteemaksi. Piksu toimitus poimi Suomen luvut erityisen huomion kohteeksi siitä syystä, että ne kiinnostavat suomalaisia.
Punaisella olevia maita on kuvassa kahdeksan – ihan niin kuin sanot. Kolmella näistä menee Suomea paremmin ja Suomi on siis viiden huonoimmin pärjäävän maan joukossa (ellei mukaan lasketa San Marinon kaltaisia pikkuvaltioita, joiden tietoja ei tuosta kuvasta erota). Tiedot löytyvät IMF:n taulukoista.
On monia muita vertailuja joissa Suomen asema on parempi – aivan niin kuin sanot. Lähes kaikissa muissa asioissa Suomi pärjääkin kohtuullisesti. Noista asioista on kerrottu monissa muissa piksu toimituksen ja piksu kirjoittajien artikkeleissa. Tässä artikkelissa oli siinä mielessä "agenda", että sen tarkoitus oli muun tiedonjaon ohella herättää huomaamaan, että talouskasvunäkymien osalta pärjäämme erittäin huonosti. Talouskasvullakin on merkitystä.
Tuo IMF:n vertailu, jossa mainitset Suomen pärjäävän paremmin kertoo sen, että jos maailmantaloudessa tapahtuu negatiivinen käänne, niin negatiiviset vaikutukset ovat Suomessa pienemmät kuin joissakin muissa maissa. Piksu toimitus jätti tämän ja monta muuta asiaa kertomatta siitä syystä, että lyhyt artikkeli halusi keskittyä vain pääasiaan; talouskasvuennusteeseen.