Dr Copper ennustaa pörssikurssien nousua

Raaka-aineet ovat tuotantoketjun alkupäässä ja niitä tarvitaan ensimmäisenä, kun tuotanto lähtee kasvuun. Ostopäälikköindeksi kertoo teollisuuden subjektiivisen kannan talouden tilanteesta, kun taas raaka-aineiden kysyntä kertoo todellisen tilanteen. Siinä mielessä raaka-aineiden kysyntä on lahjomaton ja sitä ei voi vääristellä.

Mutta kertooko raaka-aineiden hintakehitys jotain sijoittajalle ja säästäjälle hyödyllistä? Kyllä kertoo. Alla on kuparin hinta ja USA:n S&P indeksit vertailussa. Graafista voi havaita, että kuparin hintakehitys ennustaa osakekurssien arvonkehitystä. Erittäin hyödylliseksi tämän tiedon tekee se, että kuparin hinta edeltää pörssikursseja muutaman kuukauden viiveellä. Säästäjä ja sijoittaja ehtii tässä ajassa reagoida ja hyötyä informaatiosta. 

Kuparin hintakehitys verrattuna pörssi-indeksiin (Lähteet: Yahoo, Barchart)

Mutta minkälaista pörssikurssien kehitystä raaka-aine markkinoiden kristallipallo ennustaa loppuvuodeksi?

Parhaan kokonaiskuvan viimeisen vuoden kehityksestä saa piksun raaka-aine sivulta. Näyttäisi siltä, että raaka-aineiden hinnat eivät enää laske ja jotkin, kuten kupari, ovat lähteneet jo nousuun. Tämä tukee IMF:n mittauksia ja arviota siitä, että maailmankaupan stagnaatio hellittää ja talous lähtee vähitellen kasvuun. Jos näin on, niin osakemarkkinoiden kesäkuoppa jää tänä vuonna lyhyeksi, ja säästäjä saa kesälomallaan nauttia positiivisista ja aurinkoisista uutisista.

Kuparin ja alumiinin hintoja pidetään eräinä parhaina indikaattoreina talouden tilasta. Syyt ovat yksinkertaisia:

  • Niitä tarvitaan monipuolisesti erilaisissa teollisuuden ja maailmankaupan piirissä olevissa tuotteissa
  • Kuparilla ja alumiinilla on selkeät globaalit hinnat (esim. öljyn hinta riippuu laadusta ja kaasun hinta taas riippuu paikasta)
  • Kuparin ja alumiinin hinnat eivät ole spekulatiivisia kuten kullan, hopean ja uraanin hinta. Ne riippuvat lähinnä kysynnän ja tarjonnan tasapainosta.

Eipä ihme että kuparin hintakäyrää kutsutaan joskus Dr Copper:n mielipiteeksi. Dr Copper on vuosikymmenten aikana ollut oikeassa useammin kuin moni muu. 

2 thoughts on “Dr Copper ennustaa pörssikurssien nousua

  1. Kupari ennustaa nyt laskua

    Otsikon mukaan kupari ennustaa pörssikurssien nousua. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että osakekurssien pitäisi pikemminkin tulla selvästi alaspäin. Tähän ei viittaa vain kuparin, vaan myös muiden raaka-ainaiden hintojen kehitys. Kuten kuvasta näkyy kuparin hinta on tämän vuoden alussa laskenut huomattavasti, mutta osakekurssit ovat vain sinnitelleet ylöspäin. Nyt olemme sellaisessa tilanteessa, jossa yleisemminkin raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet ja osakekurssit siitä huolimatta nousseet. Tilanne ei voi jatkua enää pitkään, vaan kursseissa on selvää laskuvaraa. Jos tuo muutaman kuukauden viive otetaan huomioon, niin osakemarkkinoilla nähtäneen selainen -10%:n lasku kesäkuusta alkaen. Miksi muuten raaka-aineiden, mm. kuparin, kysyntä on alkuvuonna ollut heikkoa? Vastaus saataneen tuota pikaa kunhan tuoretta talousdataa talouden edelleen kompuroinnista saadaan. Nythän monet arvelevat, että osakekurssien yllättävän pitkä nousu tämän vuoden alussa osoittaisi, että talous olisi jo nousemassa jaloilleen. Pelkään pahoin, että näin ei käy. Eurooppa jatkaa kompurointiaan ja erityisesti Ranskasta kuulemme vielä erittäin huonoja uutisia. Vielä kerran: vuoden ensimmäisten kuukausian kuparin hinnan lasku ennustaa osakekurssien pian tapahtuvaa laskua. Kurssien huomattava nousu perustunee ylisuuriin odotuksiin. 

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne