Droppi tuli, muttei kiire ostoksille

Osakemarkkinoiden reipas korjausliike sukelsi voimalla alas jokseenkin saman tien, kun sitä ennustin eli viikko sitten. Helsingissä pääindeksi kävi jo alle 7300, ei siis kovinkaan kaukana viikko sitten arvioimastani tasosta eli noin 7000 pisteestä. Se on toki puhdas markkinakokemukseen pohjaava oletus, joka voi jäädä toteutumatta, mutta voi toteutuakin. Markkinapaniikit voivat olla melkoisia ilman suuria uutisiakin.

Reipas pudotuksesta joka tapauksessa on jo nyt tullut, kun välipiikissä korkattiin 7900 pistettä – 8000 jäi siis puhkaisematta.

Kuten odotin, korjausliike tarttui lopulta myös jenkkipörsseihin, joskaan kovin vahva droppi ei vielä ole niissä ollut. Sen vuoksi odotan korjausliikkeen jatkuvan. Tavallisesti korjaus kestää ainakin kuukauden verran, joten laskupainetta riittänee vielä joiksikin viikoiksi. Helsingissä syvin pudotus on luultavasti jo nähty, sen verran reippaasti alas jo tultiin. Mutta jenkkipörssien jatkaessa pudotusta muuallakin käydään aika varmasti vielä alempana, vaikka tahti hiipunee jo.

Taala pysyi yllättävän heikkona, vaikka osakkeet putosivat, mutta nyt taala vaikuttaa taas aloittaneen nousunsa. Olisi epätavallista, jos jenkkipörssien pudotus ei vahvistaisi taalaa. Oma odotukseni on, että taala vahvistuu vielä kymmekunta prosenttia eli se päätyy korjauksen lopussa jonnekin 1,25 euron tasolle tai allekin. Arvio perustuu pelkästään markkinakokemukseen. Arvioni saattaa muuttua tuonnempana, mutta joka tapauksessa pidän taalani siihen asti, kun osakedroppi alkaa näyttää laantumisen merkkejä.

Koska korjausliike on pienissä pörsseissä jo todellakin ollut melkoinen, hätäisempien kannattanee katsella ostopaikkoja, koska kovin paljoa alemmas kurssit eivät välttämättä tule. Toisaalta droppien kesto on tavallisesti ainakin kolmisen viikkoa, ja niiden loppuun saadaan usein jonkin asteen paniikkimyyntejä – siitä ei toki voi olla varma. Loppupaniikit ovat sinänsä paras ostopaikka, joita ei montaa vuodessa ole tarjolla.

Osakekohtaiset erot ovat usein myös melkoiset. Positiivinen tekninen oire on, jos osake ei enää putoa, vaikka muu markkina putoaa. Se on yleensä merkki siitä, että suuret ostajat tankkaavat osaketta, eikä kurssi enää tule alemmas.

Itse en kuitenkaan hätäile, vaan odotan rauhassa ainakin pari viikkoa, koska jenkkipörssien korjaus pääsi vasta vauhtiin. Hyvää saa jo nyt halvalla, mutta luultavasti maaliskuun aikana sitä saa vielä halvemmalla. Joka tapauksessa kurssit nykinevät lähiviikkoina voimakkaasti kuten korjausliikkeissä on tapana. Ostot kannattaa tehdä pudotuspäivinä, miten ne muuten sitten ajoittaakin.

2 thoughts on “Droppi tuli, muttei kiire ostoksille

 1. Parempi myöhään….

  Joo, kurssilaskuun ei ole kiire lähteä hamstraamaan. Jos on uutis/tapahtumapohjainen lasku , niin se taittuu vasta kun negatiiviset uutiset loppuvat.

  Ja parempi on myöhästyä pari päivää kun olla pari viikkoa liian aikaisessa ostoksilla. Oikein osuminen kun on mahdotonta, paitsi tuurilla. Itselläni tämä tuntuu vaikealta…jo parin päivän kunnon laskun jälkeen tuntuu siltä että nyt pitää ostaa , kun halvalla saa.

  Hongkong tuntui jo aloittaaneen laskettelunsa hieman aikaisemmin, joten uskon että siellä käänne on jo käsillä ellei tapahtunut (tänään pientä nousua)

  1. Ajoittaminen on tosiaan vaikeaa

   Vaikka markkinoiden syklit ovat ennoikoitavampia kuin markkinoiden tehokkuusteoria edellyttäisi, tarkkoja ajoituksia on tosiaan hankala tehdä. Minulla on ollut yleensä sama vika, että olen hätäillyt ostojen kanssa, mutta toki riski on sekin, että jättää ostokset liian myöhäiseksi. Teknisestä analyysista on apua ajoituksessa, mutta magic bullet ei sekään ole.

   Ajan mittaan olen oppinut ajoittamaan ostot ja myynnit paljolti syklisen kokemuksen perusteella. Korjausliikkeiden kesto on nousutrendissä tosiaan kuukauden luokkaa – joskus yli joskus alle – mutta mittaluokka on sitä tasoa. Todennäköisesti maaliskuun lopussa on hyvä aika siirtyä ostolaidalle.

    

   Heikki Ikonen

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla