Tulevat koronnostot eivät tärvele osakkeiden arvostustasoa

Kehittyvien maiden osakeindeksit ovat pidemmällä aikajaksolla kehittyneet paremmin kuin kehittyvät. Mutta kehitysmaita suosivalla ja auttavalla eettisellä sijoittajalla on ollut viime aikoina vaikeata, kuten oheisesta graafista voimme havaita. Kiinan, Intian ja Brasilian indeksit ovat mataneet paikallaan jo puolitoista vuotta ja viimeinen kolme kuukautta on tuonut reipasta laskua samaan aikaan kun Saksa, USA ja Japani ovat edenneet.

 

Osakeindeksit laskettuna dollareissa. Lähde: Yahoo/finance

Kaikki indeksit kuitenkin lähestyvät pudotusta edeltänyttä tasoaan, ja osakemarkkinat ovat siis palautuneet normaaliaikaan. 

Ensimmäiset koronnostot eivät yleensä aiheuta pysyvää käännettä

Nyt jännitetään mitä tulevat koronnostot saavat aikaan. Yleensä osakemarkkinat ensin hieman notkahtavat, mutta sitten osakkeiden arvot alkavat nousta kilvan korkojen kanssa. Käänne tapahtuu yleensä vasta sitten, kun kohonneet korot ja kulut alkavat näkyä yritysten tuloksissa ja kansalaisten halussa ottaa lainaa ja kuluttaa.

Olemme suhdannesyklin loppuvaiheessa

Ollaanko nyt lähestymässä käännettä? Kehittyvien maiden osakearovostuksissa tapahtunut korjausliike voisi olla ensimmäinen merkki, mutta kokonaisuutena ei olla vielä niin pitkällä. USA, Saksa ja Japani eivät ole vielä kunnolla aloittaneetkaan paluuta normaalikorkoihin eikä monikaan asia vielä viittaa siihen että oltaisiin käännepisteessä. Öljyn ja raaka-aineiden hinnat ovat jo kiusallisen korkealla, mutta muuten vaikuttaisi siltä että olemme kokonaisuutena vielä suhdannesyklin nousuvaiheen loppuosalla.

Seuraava suhdannekierto voi olla edellistä heikompi

Kukaan vielä voi olla varma tuleeko seuraavasta suhdannekierrosta kovin voimakas. Keskuspankit ja valtiot onnistuivat vuosien 2002 ja 2007 välillä vaimentamaan suhdannekiertoja niin, että osakemarkkinoilla ja yhteiskunnassa nähty epästabiilius oli pientä. Niin voi käydä nytkin. Asia riippuu poliittisista päätöksentekijöistä, mutta näyttäisi siltä että näin tulee käymään. Talouspoliittinen tietotaito on yleisesti ottaen lisääntynyt ja valtaa on siirtynyt asiansa osaaville ammattilaisille.

Related Posts

Yhteiskunta

Vappupuhe

Mannerheimin ns. muistelmissa kirjoitetaan 4.6. 1942 kohdalla SAK:n tervehdyksestä: ”… se oli minulle kallisarvoinen tunnustus työstä, jota monen vuoden aikana olin suorittanut sovun ja luottamuksen