Omat Rahat Katsaus: Verta kadulla, ostakaa osakkeita.

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa -3.9%, alusta (27-05-2010) +21.6%, Vuoden alusta -0.8%

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Arabimaiden levottomuudet ovat luoneet pelkoa sijoittajapiireissä. Perinteinen reaktio on silloin vetää pois sijoituksia ns. riskipitoisemmilta kasvumarkkinoilta. Hongkongin ja Singaporen pörsseissa onkin ollut kova myyntipaine. Kääntöpuoli tästä on että nyt samoja yhtiöitä joita kaikki himoitsivat kuukausi pari sitten saa nyt huomattavan edulllisesti.

Tällä hetkellä vältän USA:n osakkeita jotka ovat ajtkaneet nousuaan viime päivien dipppiä lukuunottamatta. Edullisia kasvuyhtiöitä ei ainakaan minun haaviin ole tarttunut.

Euro on nyt lähtenyt vahvistumaan ja ruotsin kruunua lukuunoattamatta muut seuratut valuutat ovat kaikki melko lähellä 100 pvä:n keskiarvoaan. Salkkua voi siis hitaasti tasapainottaa. Hongkongin pörssissä on ollut raskas alkuvuosi ja monet yhtiöt ovat nyt myytävänä tarjoushinnoin. Nyt on aika olla ahne ja ostaa lisää! Nyt löytyy useita erittäin alhaisella arvostustasolla olevia yhtiöitä.

"Buy when there's blood in the streets, even if the blood is your own.

Baron Rothschild

No onneksi kadulla virtaava veri ei ole omaa. Ainoa joka on vuotanut on salkun arvo… Ajoitus on kuten yleensäkin malko mahdotonta, mutta uskon että kasvumarkkinoilla pahin on jo nähty. Perjataina nähtiinkin jo pitkästä aikaa ensimmäinen nousupäivä Aasiassa.

Uutena salkkuun: Hansen Technologies. Australialainen laskutusohjelmia, etupäässä kaukoluettaviin sähkömittareihin, mutta myös puhelinoperaatoreile myyvä yhtiö. Laajentunut vastikään yritysostolla jenkkeihin. Vakaata kasvua ja hyvä kannattavuus. P/e:11.5, price/cashflow: 9.1., osinkotuotto 6%, keskimääräinen EPS kasvu kolmen vuoden yli 68%. Kaukoluettavat sähkömittarit tulevat ja niihin tarvitaan tukisoftaa ja/tai laskutuspalvelut. Mielestäni aika varma kortti.

Uutena salkkuun: China Yurun Food. Tämä osake oli salkussa joulukuussa, nyt takaisin hieman halventuneena. Yhtiö jalostaa erilaisia sianlihatuotteita Kiinassa. Kasvu on ollut hyvää ja kannattavaa. Riskinä on tietenkin inflaatio ja sen myötä hiipuva kuluttajien ostovoima. P/e: 15.5, price/cashflow: 14.9, osinkotuotto 1.4%. EPS kasvunopeus viiden vuoden keskiarvo 42%.

Myyty: Transocean. Yhtiön kurssi saavutti tavoitekurssin joten myin pois.

Myyty: Orkla. Jo toinen peräkkäinen lian heikko tulos. Yhtiö on järjestelemässä omistuksiaan ja myymässä rönsyjä pois, mutta miten kauan operaatio kestää?

Lisätty: Bosideng. Tämä osake on saanut aivan käsittämätöntä kuristusta. Halvalla lisää kun saa…

Muuta merkittävää: Entrepose contracting:n kurssi sai kolauksen Libyan levottomuuksista. Yhtiöllä onkin öljynporaustoimintaa Libyassa, mutta toiminnan laajuudesta ei oikein saa tietoa yhtiön nettisivuilta, jossa pienin tarkasteltava alue on "Afrikka". Pidän tätä kuitenkin vielä tilapäisenä häiriönä joka ei pitkän täthäimen kehitystä tuhoa. Silloin tätmä on pikemminkin ostotilaisuus.

Vuoden 2010 tuloksia:

Telefonica. Yhtiön viimeistä kvartaalia painoivat Espanjan ja Irlannin toiminnot joista myös tuli kertaluontoisia kustannuksia. Espanjan yksikön liikevaihto laski 5%. mm Näistä syistä EPS laski Q4:llä 0.3€ vuoden 2009 tasolta 0.54€. Koko Vuoden tulos sensijaan nousi 2.25 € (1.71€). Eteläamerikan toiminnot kasvavat ja uskon näiden takaavan hyvät kasvumahdollisuudet myös tälle vuodelle. Telefonica onkin muutumasa eteläamerikkalaiseksi yhtyöksi jolla on toimintoja myös euroopassa…. alla kuva yhtiön liittymien määrästä eri maissa (tuhansia, lähde Telefonica):

Espanjasta tulee nyt n. 31% liikevaihdosta. Yhtiö lisäksi indikoi 1.6€ osinkoa ja ennakoi vuodelle 2012 tasoa 1.75€. Tämän vuoden osinkotuotto on siis perjantain kurssilla 8.75%! Sensijaan yhtiön ohjeistus vuodelle 2011, 2% liikevaihdon kasvu, on melko heikko. Kaiken kaikkiaan hieman odotuksiani heikompi tulos, mutta silti selvästi hyväksyttyä tasoa.

Johnson&Johnson: Melko valjua luettavaa, liikevaihto laski 0.5%, pääasiassa USA:n myynnin painamana. Nyt siis kaksi vuotta peräkkäin laskevin liikevaihdoin. Kuluttajatuotteiden myynti sakkasi 7.7%, johon vaikutti monen tunnetun lääkkeen takaisinkutsut. Koko vuoden EPS kasvoi , 4.85$ (4.45$). Kokonaisosinko myös kasvoi, 2.11$ (1.93$), mikä on 3.5% tuotto perjantain kurssein. Jos yhtiö ei yläriviä pysty kasvattamaan on tuloksen parantaminen pitkällä tähtäimellä myös mahdotonta. Tämä osake menee myyntiin!

Salkun nousijat (2vko): Shell  (+2.8%), D'Ieteren (+2.0%), 

Salkun laskijat (2vko) Supergroup Ltd (-14.5%), Supergroup PLC
(-9.1%)

 

Näkymiä:

Hongkong on nyt painunut niin alas että löytyy todellisia "tarjoushintoja" ja jopa valuuttakurssikin on heikentynyt. Euro on vahvistunut eikä jo kohtalaisen suurta positiota europapereissa ainakaan enää kannata kasvattaa. Vaikka taala on heikentynyt ja periaatteessa pitäisi ostaa taala-arvopapereita en oikein tahdo löytää kiinnostavia yhtiöitä kiinnostavaan hintaan. Singaporessa, Hongkongissa ja Australiassa löytyy! Ruotsin kruunua on seurattava, jos heikentyminen jatkuu harkitsen osinkoyhtiöitä, esimerkiksi vahvassa vedossa olevaa Biliaa.

Related Posts