EKP:lla on tilaa liikkua

Euroalueen tilastoviranomaiset puski sellaiset kuluttajahintamuutokset ulos, ettei vastaavaa olla nähty kuin alkuvuodesta 2010. Vuotuinen muutos jämähti 1,1 prosentin tasolle, siis osapuilleen puoleen siitä, mikä on "vakaan" euroalueen tavoite. Hyytymisen merkit ovat melko selkeät. EKP:lla on siten tilaa liikkua vaikka millä mitalla. Eri asia taas on, että käytetäänkö liikkumavaraa – tai onko siitä alkuunkaan merkittävää nettohyötyä.

Kun kerran Kreikan vähittäismyyntilukemat romahtivat 14 prosentin vuosivauhdilla on melko selvää, että ongelma on kysynnässä. Lisäksi EKP:n aiemmat lotraukset suuntautuivat carry tradena valtiolainoihin. Silloin riskinotto oli ehkä kannattavaakin, mutta nyt suurimpien maiden valtiolainoissa ei samanlaista houkutusta ole. Edes Berlusconi ei saa Italian 10-vuotisen lainakorkoa ylittämään viittä prosenttia, vaikka ei häntä voi moittia yrityksen puutteesta.

Sillekään EKP ei voi oikein mitään, että trendi on niin yksityisillä kuin pankeilla omien taseidensa kaunisteleminen. Velkoja mieluusti kuoletetaan pois, ja lainojen kysyntä nuukahtaa eritoten kriisimaissa kalliiseen rahoitukseen. Tämä peruskuvio ei ole oikeastaan muuttunut mihinkään, eikä tätä olla ilmeisesti Suomenkaan päättäjät hoksanneet. Sen verran tuhteja visioita heiltä on tullut ensi vuoden uumoillusta talouskasvusta.

Ja ne onnelliset eurokuluttajat, jotka jättimäisiä velkojaan pystyvät lyhentämään myös tekevät niin. Kysyntä putoaa, työvoiman tarve vähenee ja sitä kautta hallitukset ovat ihmeissään verotulojensa kanssa. Portugalissa yritettiin jälleen kerran hillitä julkisen puolen menoja, mutta perustuslakituomioistuin totesi tuttuun tyyliinsä, ettei tämä onnistu nykyisen perustuslain kanssa. Toisaalta ajatus karsia vielä lisää kuluttajien ostovoimasta tuskin ainakaan piristää kysyntää, joten siinä mielessä karhunpalvelus jäi toteutumatta.

Vastausta tähän umpisolmuun on haettu mm. pankkiunionin kautta. Liekö takana idea, että pohjoiset ja vakaavaraisemmat pankit ostavat siipiensä suojaan näitä kriisipankkeja, jotta luottojen hinnat tulisivat huokeammiksi, ja kysyntäpuolta voitaisiin siten saada kuntoon? "Hei, osta tästä hyvä zombipankki. Kuraa, sutta ja sekundaa on holvit pullollaan!" Näinkö se menee?

Euroalueen segregoituminen on edennyt mielestäni jo niin pitkälle, että tämän pelin voisi puhaltaa jo päättyneeksi. Jos se näyttää siltä, haisee siltä ja maistuukin siltä; niin se todennäköisesti myös on sitä itseään.

3 thoughts on “EKP:lla on tilaa liikkua

  1. Olen ostanut hitusen zombipankkien osakkeita

    Zombipankkien omistajat ovat kärsineet kauheita arvonalennuksia ja niiden taseet ovat monasti aivan kuralla. Hoitamattomia lainoja on taantuman jäljiltä paljon ja ne asiakkaat joilla on vielä maksukykyä, maksavat lainansa takaisin. Vain huonot, perinnän kohteena olevat jäävät.

    Pankkien omistajat ovat kärsineet hurjia tappioita. Pankkiosakkeiden hinnat ovat aivan pohjamudissa. Kuraa ja sutta saa halvalla. Kehoitat "Hei, osta tästä hyvä zombipankki." Niin olen tehnyt. Olen omalta osaltani pelastustalkoisiin ja ostanut tässä syksyn alkupuolella "kuraa ja sutta". 

    Omistan hippusen seuraavista: Banco Santander, Bankia, Commerzbank, Deutche Bank, Nordea, kaksi Euroopan pankkeihin sijoittavaa ETF rahastoa.

    Olen mukana tukemassa hintatasoa ja auttamassa nousuun, kun kriisi riehuu pahimmillaan ja säästäjien verta on kadulla.

    1. Onhan lista

      Santanderin ymmärrän. Liiketoimintaa Etelä-Amerikassa, jossa tulos tahkotaan. Omaisuutta on, mitä voi myydä. Ihan ok.

      Bankia taas… no ainakin sitä saa halvalla. cool Commezinkin kiertäisin kaukaa. Mutta nythän tässä sitten jännätään miten noiden kanssa käy. Onko ideana myydä pois pikavoittojen valossa, vai luotatko ihan oikeesti näihin pommeihin? wink

      1. Espanja on ihan mielenkiintoinen sijoituskohde

        Bankia ja Commerzbank ovat näistä mainituista juuri ne "pommit" – niin kuin mainitset. Uskon, että molemmat pääsevät jaloilleen. Bankialla näyttää huonolta. Hoitamattomia lainoja on yli 10% lainakannasta. Mutta toisaalta Bakia on myös varautunut aika suuriin tappioihin. Bankian kurssi on pudonnut 300€ tasolta parin viikon takaiselle 0,78€ tasolle, mutta nyt pudotus näyttää pysähtyneen. 

        Olen muutenkin panostanut hieman Espanjaan. Maan vaihtotase on positiivinen, vienti kasvaa, kilpailukyky on hyvä ja asuntojen hinnat aivan pohjissa. Maa on juuri sellainen tiikeri, jonka kaltainen Suomikin oli 90- luvun alkuvuosina. Kuvio on ihan sama.

         

Comments are closed.

Related Posts