EU alueen korot nousevat kesän ja syksyn aikana edelleen

Talous

Inflaatio on yleensä taittunut sitten kun keskuspankkikorot ovat vähintään pohjainflaation tasolla.

Euroalueen keskuspankkikorolla on vielä matkaa pohjainflaation tasoon niin kuin kuvasta näemme. Tämän seurauksena Euroopan keskuspankki (ECB) nosti tällä viikolla keskuspankkikorkoa 0,25% ja indikoi että lisää on tiedossa.

USA:n keskuspankin FED:n korko on sen sijaan pohjainflaation tasolla ja tämän viikon korkopäätöksessä FED jätti keskuspankkikoron ennalleen. FED kuitenkin ennakoi että keskuspankkikorkoa saatetaan tulevan kesän ja syksyn aikana vielä hieman nostaa.  Inflaatio pitää pysäyttää ja kääntää laskuun kohti noin 2% tasoa. Tämä voi edellyttää pohjainflaation tason ylittävää, ns. kireää rahapolitiikkaa.

Korkotason nousu vaikuttaa 18…24 kk viiveellä

Korkotason nousu vaikuttaa viiveellä koko yhteiskuntaan. Viiveen pituutta ei USA:n keskuspankin pääjohtajan Jerome Powell:n viime viikkoisen haastattelun mukaan tunneta.  EKP:n pääjohtaja, Christine Lagarde,  antoi omassa lehdistötiedotteessaan arvion viiveen pituudelle: 18…24 kk. Tämä on varmaan paras tieto mitä on olemassa.

Korkotason nousu ei ole vielä näkynyt laajalti yhteiskunnassa. Asuntojen kysyntä ja rakentaminen ovat jo hiljentyneet ja teollisuuden tilauskannat ovat laskussa. Mutta bruttokansantuotteen suurimman sektorin, palveluiden, kysyntä on edelleen vahvaa ja sen surauksena myös työllisyys on edelleen ennätysvahvaa. Julkisen kulutuksen ja tuotannon leikkauksia odotetaan kenties vasta ensi vuodeksi.

Tietojen lähde:  

One thought on “EU alueen korot nousevat kesän ja syksyn aikana edelleen

  1. No näinpä. Ja tätä vasten peilattuna nämä kiinteistö- ja rahoitushupiukkojen kommentit siitä, kuinka hinnat lähtevät taas heti kohta nousuun, ovatkin lähinnä viihdyttäviä. Mutta mikäs siinä, tahaton komiikka kunniaan 😀

Comments are closed.

Related Posts