EU-alueenkansantuote nousussa

Eurostatin tilaston mukaan EU-alueen kansantuote on noussut vuositasolla 1.9% Q2:lla.

Nopeinta talouskasvu on ollut Slovakiassa (5.0%), Puolassa (3.8%), Saksassa (3.7%), Ruotsissa (3.6%) ja Virossa (3.5%). Ei toki suomenkaan 3.1% tässä joukossa mikään huono ole.

 

Hitain talouskasvu on Kreikassa – ylläri – (-3.5%). Muut PIGS – maat tuntuvat olevan yllättävänkin vahvoja, Italia (1.1%), Espanja (-0.1%) ja Portugali (1.4%). Irlannin numerot vielä puuttuvat.

Mistä kasvu tulee? Teollisuusalojen mukaan jaettuna tulos näyttää tältä:

Teollisuus se on joka jyllää…rakennusala on edelleen heikoilla. Entä mikä taho kasvua ajaa?

Vienti (ja tuonti) kasvavat voimakkaasti. Eurooppalaiset kuluttajat ovat sensijaan varovaisia, eikä valtiotkaan enää polje kaasua yhtä voimakkasti kuin ennen. Kasvun moottorit ovat siis euroopan ulkopuolella. Japanissa ja USA:ssa on kaikesta älämölöstä huolimatta kulutuskysyntä kasvanut eurooppaa voimakkaammin.

Mitä johtopäätöksiä sijoitaja voi tästä vetää? (Tästä alkaa oma spekulointi, joten vastuu siirtyy lukijalle…)

-PIGS maat, eivät ole niin huonossa jamassa kuin uskotaan, Etenkin Prtugali ja Italia näyttävät mainettaan paremmilta: Näiltä suunnilta saattaa löytyä turhankin kovasti rankasituja sijoituskohteita. Portugalin pörssin keskimääräinen p/e on 12.1 ja osinkotuotto 4.0%, Italian 14.1 ja 4.1% ja Espanjan 10.5  ja 5.2%. Eivät kalliita verrattuna Suomen 18.4 ja 3.9% lukuihin. (luvut FT)

-Kaikki "tietävät" että Saksa on vahva. Vähemmän huomiota on kiinitettu Puolan, Viron ja Slovakian nousuun. Ehkä täältä löytyy kiinnostavia kasvuketomuksia? Pitänee katsastaa ainakin Puolan markkinoita. Puolan markkinana p/e 17.8 ja osinkotuotto 1.8%. Ei mitään suoranaista alennusmyyntiä tällä hetkellä

– Ruotsikin on vahvoilla eikä pörssi ylihinnoitelu:p/e 12.9 ja 2.8%. Mutta minua huolestuttaa jo melko vahva kruunu.

Kalastelka kasvua, muta älkää maksako siitä ylihintaa!

Related Posts