EU-maiden nettomaksut 2022-2023

EU, pakotteet ja Suomen asema

Yhteiskunta
Onko Suomen osuus EU:n yhteisessä budjetissa määritetty reilusti? Kohdellaanko pientä Suomea muuten reilusti EU:ssa? EU-kriittisen vastaus näihin voi olla suora ei, kun taas EU-myönteisimmän vastaus voi olla yhtä suora kyllä. Joissain EU-narratiiveissa on erikoisesti jopa todettu, että olisi Suomen etu maksaa EU:hun enemmän kuin mitä sieltä saa takaisin. Joka tapauksessa käytännössä varsinkin tavallisen EU-kansalaisen on hyvin vaikea saada näin monimutkaisista kokonaisuuksista kovinkaan kannattavaa kuvaa, mutta kysymys maan asemasta on varsinkin Suomen kaltaisen pienen maan kannalta tärkeä, joten haluan tässä tuoda yhden tekijän esille, jota ei ehkä ole otettu EU-päätöksenteossa esille niin hyvin kuin olisi Suomen kannalta perusteltua tai ainakin toivottavaa.

VasemmallaEU-maiden nettomaksut 2021 miljoonissa euroissa (Lähde statista)
Oikealla: EU-maiden nettomaksut asukasta kohden 2022 (lähde valtiovarainministeriö)
 

Tarkastellaanpa ensin kuitenkin, miten EU:n maiden osallisuus jakautuu. Oheisen kuvan vasen puoli näyttää kunkin maan maksamat summat vähennettynä saaduilla summilla vuodelta 2021. Tästä näkee, että Saksa on euromääräisesti suurin maksaja, kun taas Puola vahvimmin saamapuolella. Kuvaavampaa on kuitenkin katsoa nettomaksuja asukasta kohden jyvitettynä, mikä näkyy oikean puoleisessa kuvassa vuodelta 2022. Suomi maksaa siis suhteessa vähemmän kuin naapurit Tanska tai Ruotsi, ja selvästi vähemmän kuin Saksa myös suhteessa. Tätä katsoessa voi ihmetellä, miksi Viro on vahvimmin saajapuolella (ja saa esim. suhteessa enemmän kuin Latvia), mutta pelkkiä maksulukuja katsellen räikeimpänä outoutena esille hyppää Luxemburg.

Miksi ihmeessä upporikas Luxemburg on siis EU:ssa asukaslukuun suhteutettuna lähes suurimman saajan asemassa? Suurin syy on se, että Luxemburgissa sijaitsevat Euroopan unionin tuomioistuin, Euroopan tilintarkastustuomioistuin ja Euroopan investointipankki, ja kaikkia näitä rahoitetaan EU-varoin. Luxemburgin oman media-talon RTL:n artikkelin perusteella (kts. Is Luxembourg a net beneficiary of the EU?) sekään ei tosin täysin riitä selittämään nettosaajan asemaa, vaan ilmankin näitä kulueriä Luxemburg olisi saajan asemassa, ainoastaan lievemmässä määrin. Oli  edellä mainittujen instituutioiden huomioivat tarkat luvut sitten mitä hyvänsä, herää kysymys: eikö Luxemburg kuitenkin hyödy välillisesti monella tapaa siitä, että nämä instituutiot sijaitsevat Luxemburgissa? Onko tätä huomioitu millään tapaa? 

No, Luxemburgin asema EU:ssa voi olla merkityksellinen EU-tulonjaon oikeudenmukaisuutta ajatellen, mutta kokonaisuutta ajatellen sen merkitys on muuten pieni. Sillä ei siis ole suurta merkitystä, huomioidaanko EU-instituutioiden positiiviset sivuvaikutukset kunnolla EU:n budjetoinnissa. Suomen kannalta merkityksellistä on sen sijaan sillä, huomioidaanko Suomen omat erityisolosuhteet reilusti. 

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan 2022 on Suomelle monella tapaa rajummat vaikutukset kuin suurimmalle osalle EU-maista. Yksi näistä tekijöistä on se, että Suomen talous on muuhun Eurooppaan nähden erityisen altis kärsimään korkopolitiikan kiristämisestä. Suomessa on huomattavan paljon asuntovelallisia, ja asuntolainat sidottuna muista maista poiketen lyhyisiin markkinakorkoihin, joten Venäjän hyökkäyksen osaltaan nostaman inflaation seurauksena suomalaisten asuntovelallisten talous on tiukentunut paljon enemmän kuin muissa EU-maissa, ja se näkyy koko maassa kuluttajakysynnän laskuna. Asuntovelkojen osalta voisi toki todeta, että itsepähän olemme asuntolainakulttuurimme valinneet, ja että aiemmin asuntovelalliset ovat ainakin voineet hyötyä lyhyiden korkojen käytöstä: vaikka korkopolitiikka on yhteistä, Suomen asuntolainakorkokäytännöt ovat omiamme. Joka tapauksessa vaikka inflaatio on täällä jo talttunut ja Suomi on oikeastaan jo vaarassa kääntyä deflaation puolelle, korot ovat yhä Suomen talouteen nähden korkealla. 

Ehkä korkopolitiikkaan liittyvää epäsuhtaakin erityisemmin Suomeen osuu (osin muun itäisen Euroopan ohella) kuitenkin Venäjään liittyvät pakotteet ja Venäjän kaupan loppuminen. Yritykset ovat käytännössä joutuneet luopumaan Venäjän liiketoimistaan, oli se yritykselle kuinka raskasta tahansa. On tuntunut ylipäätään kyseenalaiselta, miksi Venäjältä ostamisen lisäksi myös Venäjälle myyminen on pitänyt lopettaa myös tavallisissa kuluttajatuotteissa: eikö siinä monesti ammuta vain enemmän omaan jalkaan kun taas Venäjä saattaa päinvastoin jopa vain hyötyä tilanteesta, jos Venäjä saa korvattua tuotteet omillaan? Niin tai näin EU:ssa on yhdessä päätetty Venäjään kohdistetuista pakotteista ja luotu jonkinlainen moraalinen de facto -toimintamalli, että yritykset eivät saa tehdä myyntiäkään Venäjälle, mutta yhdessä luoduista periaatteista huolimatta Suomi kantaa niistä suhteessa paljon suuremman painolastin. Ei enää kauppaa valtavaan naapurimaahan, merkittäviä bisneksiä on menetetty kokonaan, suuret yritykset ovat kärsineet valtavia tappioita ja työpaikkoja on menetetty, eikä käytännössä tule enää turistejakaan tuosta samaisesta naapurimaasta. 

Kun Venäjän toimien vastustaminen on yhteinen tavoite, jota varten on yhdessä määritetty pakotteet ja moraaliset periaatteet, joita yritysten on käytännössä pakko noudattaa, eikö olisi perusteltua kantaa noiden pakotteiden taloudellinen rasitus myös ainakin osin yhdessä? Eli eikö EU:n tulisi antaa kompensaatiota maille, jotka pakotteista ja pakotteiden kaltaisista käytännöistä eniten kärsivät? Kovaa vauhtia velkaantuva Suomi tarvitsisi tällaista tukea nyt aika kipeästi.

EU pakotteet Suomi Venäjä

3 thoughts on “EU, pakotteet ja Suomen asema

  1. ”Luxemburgissa sijaitsevat Euroopan unionin tuomioistuin, Euroopan tilintarkastustuomioistuin ja Euroopan investointipankki, ja kaikkia näitä rahoitetaan EU-varoin”

    Sama ilmiö on jokaisessa maassa. Helsingissä on paljon valtion virastoja, ooppera, kansallisteatteri, ….. ja näissä työskentelee korkeasti palkattuja valtion virkamiehiä. Näiden palkat, työtilat ja toiminta rahoitetaan köyhistä maakunnista kerättävillä verorahoilla. Ei ihme että Helsingin ympäristössä liikkuu paljon rahaa ja muutkin palvelut sen mukana kukoistavat.

    Nuo valtion korkeapalkkaiset virat imevät maakunnista älykkäitä, koulutettuja ja eteenpäin pyrkiviä ihmisiä. Maakuntiin jäävät vähään tyytyvät ja heikommin koulutetut.

    Ei ihme että pääkaupunkiseudut kasvavat ja pienemmät maakuntakeskukset kuihtuvat. Erityistä etuisuusasemaa saavat Eurooppalaisen tason keskukset kuten Frankfurt, Luxemburg, Brussel, Barcelona,…
    Puhutaan kehitysaluepolitiikasta ja almujen antamisesta syrjäseuduille, mutta suuret pääoma- ja osaaja- virrat ohjataan ja ohjautuvat suuriin keskuksiin.

    1. Kiitos kommentista!

      Mielenkiintoinen vertailukohta, olkoonkin, että dynamiikka on vähintäänkin jossain määrin erilainen kun on kyse valtionsisäisistä budjetoinneista yms. Valtionosuusjärjestelmällä kai sinänsä tasaillaan näitä eroja osin. Ja erot elinkustannuksissa näkyvät maansisäisesti myös eri tavalla kuin maiden välillä: rikkaan maan elintaso on osin korkeammista elinkustannuksista riippumatta pääsääntöisesti korkeampi, mutta päteekö sama maansisäisessä vertailussa?

  2. ”Suomen kannalta merkityksellistä on sen sijaan sillä, huomioidaanko Suomen omat erityisolosuhteet reilusti.”
    Suomen erityisolosuhteita ovat mm. maatalous ja kalliit liikenneyhteydet. Maataloudessa Suomi luokitellaan sijaintinsa perusteella ”vuoristomaaksi”, koska meillä on kylmää ja olemme pohjoisessa. Liikenneyhtydet ”Suomen saareen” ovat hankalat, ja tätä ei ole lainkaan otettu huomioon.

    Omana käsityksenäni ihmettelen, että ranskalaiset saavat itselleen kaikkia etuja, kuten maatalouden tukia yms. vaikka sijaitsevat keskellä Eurooppaa ja pystyvät myymään tuotteensa lähimaihin täysillä hinnoilla. Ovat myös kähmineet itselleen etuja, joita ei kuuluisi saada.

    Suomen ikuinen ongelma on myös maamme pieni väkiluku, jonka johdosta meitä on helpompaa ”syrjiä” etuja saataessa ja rasituksia per kapita jaettaessa. Euroopan isot maat jyräävät asiassa kuin asiassa, ja meille tippuu ”murusia” pöydältä, jos tippuu.

    Meidän kannattaa ehkä jatkossa ”veljeillä” enemmän Saksan ja Pohjoismaiden kanssa, jolloin ehkä pärjäisimme paremmin. Meidän kannattaa parantaa liikenneyhteyksiä Baltian kautta suoraan Euroopan isoihin maihin tuotteidemme viennin edistämiseksi. Tässä tarvitsemme EU:n vauraita maita ja erityisesti Saksaa..

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen