Eurokriisi

Talousuutisia seuraava ei ole voinut olla huomaamatta, että maailmalla tapahtuu taas kummia. Hädin tuskin ollaan vuoden 2008 subprime luottokriisistä selviydytty, kun uusi kriisi on jo ovella. Mitä Euroopassa ja maailmalla nyt tapahtuu?

Ehkä kriisiä tullaan myöhemmin kutsumaan "valtioiden velkakriisiksi". Keskuspankit ja valtiot ovat pumpanneet viime vuosina markkinoille järjettömiä määriä miljardeja pelastaakseen markkinat. Lainaa on saanut lähes nollakorolla – historiallisesti on hyvin harvinaista näin pitkä ja matalan koron kausi.

Useat Euroopan maat ovat vararikon partaalla joutuessaan ottamaan lisää velkaa pelastaessaan luottokriisin vuoksi ongelmiin ajautuneita pankkeja. Kreikka, Irlanti, Espanja ja Italia. Siinä Euroopan nelikko, joista tämä kriisi on saanut alkunsa. Espanjan asuntomarkkinat ovatkin olleet vuosia ylikuumentuneita ja kaikki ovat lukeneet minkälaista korruptuneisutta mm. Italiassa ja Kreikasta on löytynyt. Ongelmamaiden joukkovelkakirjojen (eli valtion obligaatiot) korot ovat noussee yli 6%. Irlannin ja Kreikan lainosta saa jo 13-16% koron.

Mistä valtionlainojen korkojennousu kertoo ja miten se vaikuttaa käytännössä?

Kun markkinakorot nousevat, se tarkoittaa että arvopapereiden ostajat haluavat parempaa korkoa, koska myös riskit ovat nousseet. Eli mitä korkeampi korko, sitä korkeampi on myös riski. Pienemmillä koroilla ei kauppa kävisi. EKP onkin aloittanut Espanjan ja Italian joukkolainojen oston. Ostoja on viime päivinä tehty ainakin 700 miljoonan euron edestä. Tämä onkin hillinnyt ja laskenut lainojen korkoja. Royal Bank of Scotland arvioi, että EKP joutuisi ostamaan 850 miljardin edestä joukkolainoja palauttaakseen sijoittajien luottamuksen. Jos summa on vähänkään oikeaan suuntaan, on se huikea määrä rahaa.

Edessä on mitä varmemmin valtioiden lisävelkaantuminen. Tämä voi johtaa pitkällä aikavälillä verojen nousuun ja ehkä myös inflaation nousuun.

Hajoaako euroalue

Mikään ei ole mahdotonta, mutta todellisuudessa euroalueen hajoamisen uhka on melko pieni. Irtautuvalle valtiolle se olisi kallis ja vaikea operaatio. Valtion pitäisi taas pyyhkiä pölyt vanhoista rahapainoista, suunnitella uudet setelit ja kolikot, vaihtaa pankkien ja lainojen rahajärjestelmät. Niin iso ja vaikea urakka, joten on vaikea uskoa että mikään valtio siihen lähtisi ellei olisi aivan pakko. EU tuskin alkaa potkia heikommin menestyneitä jäseniään pois. Media tietenkin pyrkii ruokkimaan pelkoa euron hajoamisesta, koska pelolla on helppo myydä lisää lehtiä.

Fakta on kuitenkin, että euro valuuttana on paljon esimerkiksi vanhaa Suomen markkaa vakaampi ja turvallisempi valuutta. 90-luvun kriisi johtui markan arvon heikkenemisestä (devalvointi), eli korot tuskin tulevat loikkaamaan 90-luvun pankki- ja asuntokriisin lukemiin. Itse asuntolainaisena kiitän eurovaluuttaa. Minulla on paljon turvallisempi olo euromääräisen lainankanssa, kuin omaan kansalliseen valuuttaan sidotun lainan kanssa. Viimeisin esimerkki oman valuutan vaarallisuudesta näemme Islannista.

Osakemarkkinat

Osakkeiden hinnassa tullaan näkemään isoja ylilyöntejä. Eli osakkeet ovat pian halpoja ja riskittömiä sijoituksia. Nyt jo tulevan kevään osinkotuotot ovat nousseet lähelle 10%. Siis saat 10% osinkotuloja per vuosi, eikä sinun tarvitse edes myydä osakkeita. Mikä voisikaan olla parempi sijoitus! Elisan osake antaa jo 9,99% osinkoa, Sampo 7,25% jne.

Tietysti emme tiedä missä vaiheessa markkinoiden pohja nähdään. Yleensä karhumarkkinoilla (eli kun pörssi laskee) voidaan nähdä pitkiäkin useiden kuukausien nousujaksoja, jonka jälkeen taas syöksytään alemmas. Turbulenssia on siis varmasti luvassa ja etukäteen pörssin suuntaa voi vain arvailla. Kuten jo aikaisemmin kerroin, nyt on syytä katsoa erinomaisten yhtiöiden vuosikatsauksia ja tehdä päätöksiä, missä vaiheessa näitä yhtiöitä ostaa.

Minun omia suosikkejani ovat mm. Wärtsilä, Sampo, YIT, Kone, PKC, Olvi ja Fortum. Monia muitakin on, mutta pitää tutkia vielä yhtiötä lisää. Nokiaa omistin ja tein siitä tappioita. Omat Nokiani myin keväällä 2011 tappiolla. En suosittele ostamaan Nokiaa, koska yhtiöstä ei ole kuulunut mitään hyvää uutista viime vuosina. Käänteeseen voi mennä vuosia.

Jokainen kriisi on omanlaisensa

Eli tälläista kriisiä ei ole ennen koettu. Mutta pahoistajan kriiseistä on aina selvitty. Maailmanloppua tuskin tälläkään kertaa tulee. Minä piristyn aina, kun markkinat ovat pelokkaita. Kun ihmiset myyvät paniikissa, he eivät mieti hintaa – haluavat vaan tavarasta mahdollisimman nopeasti eroon. Järkevä ja maltillinen ostaja tekeekin suuria omaisuuksia, kun ostaa halvalla ja myy myöhemmin kalliilla. Jos et ole jo käteistä varannut, on syytä alkaa nopeasti säästämään. Pian on todellisten ostajienmarkkinat – eli juuri silloin kun kaikki manaavat miten huonosti osakemarkkinoilla on käynyt. Nyt ei ole syytä pelätä, vaan virittää itsesi valmistumaan kaikkien aikojen ostohetkeen.

Onnea ajoitukselle ja menestystä!

2 thoughts on “Eurokriisi

  1. P/E-luvun ja osinkotuoton harhaisuus markkinashokissa

    Mielestäni tämänhetkisessä markkinakaaoksessa annetut P/E- ja osinkotuottoluvut eivät ole vakuuttavia. Yritysten ennustetut tulokset tulevat tippumaan ja tämän lisäksi yritysten osinkopolitiikka muuttuu vähemmän omistajia suosiviksi. En itse kauheasti innostu tällä hetkellä luodusta markkinakuvasta varsinkaan tulevien osinkojen suhteen.

    1. Aivan totta, että puhumme nyt

      Aivan totta, että puhumme nyt osinkoennusteesta – todellinen maksettava osinko voi olla jotain muuta ensi keväänä. Myös P/E luvut ovat arvaamattomia tässä markkinatilanteessa, kun yritysten tulokset laskevat. Mutta pörssissä on useita hyviä osinkomaksajia, joiden osinkopolitiikka on ollut vuosia sama. Näihin ei välttämättä isommatkaan markkinahäiriöt vaikuta. Eli suuren kassan omaaja ja vakavarainen yritys todennäköisesti maksaa hyvää osinkoa ensi keväänä. Ihan tässä vaiheessa en säntää ostamaan – pitää saada enemmän tietoa, miten kriisi vaikuttaa yritysten tuloksiin.

Comments are closed.

Related Posts