Euroopan ja USA:n keskuspankkiirit ottavat toisistaan mittaa julkisuudessa

Euroopan ja USA:n keskuspankkien johtajat nokittelevat toisiaan julkisuudessa. USA:n keskuspankin johtaja Ben Bernanke kertoi torstaina 21.7 epävarmoista näkymistä ja siitä kuinka horjuvaa taloutta on tuettava. Ja jo seuraavana päivänä Euroopan keskuspankin johtaja Jan-Claude Trichet kehoitti valtionvarainministeriöitä purkamaan talouden tukitoimia ja tiukentamaan budjettikuria ja taloudenpitoa.

..         ..
Jan-Claude Trichet                   Ben Bernanke
(Kuvien lähde: wikimedia.org)
 
Kumpikohan on oikeassa?
 

Euroopan keskuspankki on Jan-Claude Trichet:n aikana onnistunut paremmin kuin USA:n keskuspankki Ben Bernanken aikana.
 
Ben Bernanke oli tärkeänä talouden asiantuntijana mukana USA:n keskuspankin hallituksessa jo Alan Greenspan:n aikana, jolloin korkoja pidettiin liian kauan, liian alhaalla ja asuntokupla pääsi syntymään. Hän oli keskuspankin pääjohtaja silloin, kun USA:n korot nopeassa tahdissa nostettiin asuntovelallisten kannalta liian korkealle ja liian pitkäksi aikaa. Tämä oli asia, joka laukaisi asuntokuplan ja lopullisesti aiheutti laman. USA:n keskuspankki oli myös unohtanut valvoa USA:n rahoitusmarkkinoiden tapaa taikoa kurjista asuntovelkapapereista erinomaisia sijoitusinstrumentteja.  
 
Euroopan keskuspankki on pystynyt kaikkina näinä vuosina ylläpitämään Euroopassa tasaista korkotasoa ja vakaata, arvonsa säilyttävää valuuttaa. Jan-Claude Trichet on onnistunut tehtävässään hyvin. Euroopan keskuspankki on oman tehtävänsä ohella pystynyt myös vaikuttamaan siihen, että Euroopan vaihtotase on pysynyt jo vuosia tasapainossa ja Eurooppa kokonaisuutena ei ole velkaantunut ulkomaille. Euroopan keskuspankki ei ole vastuussa niistä rakenteellisista tekijöistä (eläkeikä, sosiaalituet, väestön ikärakenne, koulutus, irtisanomissuojat, valtioiden velkaantuminen…) jotka painavat maanosamme kehitysmahdollisuuksia. Me eurooppalaiset olemme itse äänestäneet ja halunneet sellaisen yhteiskuntarakenteen, joka meillä nyt on, emmekä voi syyttää siitä keskuspankkiiria.
 
Entä jos vaikka Jan-Claude Trichet on tälläkin kertaa oikeassa – miten se meihin vaikuttaa?  Jan-Claude Trichet:n viesti kertoo siitä, että olemme lähestymässä tämän nousukauden huippua. Osakemarkkinat eivät kenties ole vielä huipussaan, mutta suurempaan varovaisuuteen on aihetta. Osakesijoitukset kannattaa miettiä huolella. Myös velkaa kannattaa ottaa maltillisemmin. Korot ovat olleet ennätysalhaalla ja ovat varmaan vielä pitkään mutta tilanne saattaa muuttua. Jos Jan-Claude kehoittaa valtionvarainministereitä laittamaan tulot ja menot tasapainoon niin eiköhän sama sääntö ole hyväksi myös yksityistaloudessa.

Related Posts