Päivitystä Kindleen – Amazon porskuttaa

Amazon tuntuu senkun kiihdyttävän vaikka e-kirjojen myyntiä vaikka IPadistä povattiin kovaan kilpailijaa. Amazon onkin valinnut hyvän linjan kun ei sido sisältöään yhteen tiettyyn laitteeseen kuten Kindle-lukijaan (kuvassa). Lukuohjelma Amazonin e-kirjoille löytyy niin PC:lle, IPhonelle, Ipadille, Blackberrylle ja Androidille. Ostettu sisältö ei siis mene hukkaan jos päätät vaihtaa lukulaitetta. Amazon julkaisi äskettäin lehdistötiedotteen jossa todetaan mm. että kindle-kirjojen myynti on jo huomattavasti suurempi kuin kovakantisten kirjojen. Yhtä kovakantista kirjaa kohden myytiin 1.8 e-kirjaa viimeisen kuukauden aikana.

Lukulaiteen hinta on tiputettu järkevämmälle tasolle (189$, suomalaisille tulee tullimaksut päälle…) mikä on omiaan edistämään myyntiä.

Tänään sain sähköpostin jossa kehotetaan päivittämään kindlen ohjelmisto. Toimin ohjeiden mukaan ja päivitys onnistui ilman sen kummempia kommervenkkejä. Hämmästyksekseni huomasin päivityksen jälkeen langattoman yhteyden pelittävän myös Suomessa, vaikka amazonin kotisivuilla vielä väitetään toista…

Piti heti kokeilla ja ostaa kirja langattomana kotiin …toimii. Toinen ominaisuus joka siis nyt pitäisi toimia on usean laitteen synkronointi viimeiselle luetulle sivulle. Voi siis aloittaa lukemisen illalla kotona Kindellä ja jatkaa aamubussissa Iphonella. Mutta hienoin uutuus on omasta mielestäni ilman muuta mahdollisuus järjestää kirjoja kansioihin Kindlessä. Halutun kirjan köytäminen n. 60 ladatun opuksen joukosta olikin jo tullut aika hankalaksi.

Nyt kesällä on tullut luettua aika paljon sähköttömällä mökillämme. Kindlen lataus riitti hyvin puolentoista viikon kovaan käyttöön. Epäilen että monet monipuolisemmat laitteet olisivat kuukahtaneet huomattavasti nopeammin.

Tyler Brûlé kirjoitti muuten hauskasti FT:n kolumnissaan hiljattain. Hän oli tarkkaillut poolin vieressä mitä ihmeellisimmissä asennoissa ja suurilla lerppahatuilla varustettuja ihmisiä ja ihmetellyt mistä oli kyse. Vähitellen selvisi että he yrittivät käyttää IPadiä kirkkaassa auringossa…eihän muuten kukaan ymmärrä että he ovat cooleista cooleimpia ja aikaansa seuraavia. Terveen vanhoillisuuden omaavat hymähtävät ja jatkavat paperilehden selailua arskat päällä 🙂

Monen rantatunnin jälkeen voin vakuttaa että tämä onnistuu hyvin myös elektronisen paperin kanssa (jota käytetään mm Kindlessä).

Näyttää siis siltä että e-kirjat ovat nyt nopeasti valtaamassa markkinaa. Myös tarjonta tuntuu kasvavan nopeasti ainakin Homo Economicuksen suosimissa scifi ja fantasy-genreissä. Nyt alkaa löytyä myös riippumattomia kirjoittajia jotka julkaisevat suoraan e-kirjan ilman perinteisen kustantajan avustusta.  Ennustan että jo parin vuoden kuluttua kirja-ala näyttää melko erilaiselta. Nyt näyttää siltä että ala välttää musiikki-alan karikot ja saa digitaalisen liikentoimintamallin lentoon. Laitteita tulee ja menee – tässä ei ole juju. Uskon että Amazon on sisältökaupan voittaja tukemalla useaa platformia ja hyödyntämällä ehdottoman mainiota nettiportaaliaan kirjasuosituksineen. Samaa mieltä on kuitenkin lähes kaikki muutkin, joten Amazon on pörsissä kovin kallis, p/e n 50. Jälleen kerran hyvä yritys siis ei ole välttämättä hyvä sijoitus.

Joten Homo Economicus tyytyy nauttimaan e-lukuelämyksistä riippumatossaan.

2 thoughts on “Päivitystä Kindleen – Amazon porskuttaa

  1. Vaikuttaa vakavasti siltä,

    Vaikuttaa vakavasti siltä, että Amazon Kindle voi olla varteenotettava lukulaite-vaihtoehto suomalaisillekin. Jos laitteita ilmestyy Suomeen isompia määriä, täytyy itsekin testata miten tekeillä olevat e-kirjat laitteelle taipuvat. Sitä odotellessa – jos vaan viitsit, voitko nopeasti kokeilla miten nämä Klaavan näytekirjat toimivat Kindlessä (kaksi eri e-kirjaa, kumpikin EPUB ja PDF-formaateissa):

    http://www.klaava.fi/e-kirjat

    1. Kokeiltu on…

      1. Kindle ei tue epub-formaattia. Ainoa yleinen formaatti jota se tukee on mobipocket (ilman suojausta). Mobipocket kirjat ovat tähänmennessä toimineet kohtuudella (esim project Gutenberg-sivustolta ladatut klassikot).

      2. PDF-tiedostot latautuvat ja avautuvat. Esimerkkitiedostot ovat luettavissa, mutta formatoituja mitä ilmeisimmin suuremmalle sivukoolle. Fontti on melko pientä standardi-kindlellä. Todennäköisesti suuremmalla DX-kindlellä toimisi paremmin. Sivua pystyy zoomaamaan kuten muillakin PDF-lukijoilla, mutta lukeminen on silloin aika väkinäistä eestaas scrollailua. PDF-tiedostot voi konvertoituttaa Amazonilla ilmaiseksi Kindle-formaattiin, jolloin kaikki normaalit toiminnot ovat käytettävissä kuten fonttikoon säätö yms. Tosin silloin sivu ei ole enää alkuperäisen näköinen.

Comments are closed.

Related Posts