Euroopan kuluttajien luottamus vahvistumassa

Kuluttajien luottamus nousi tammikuussa sekä euroalueella että EU:ssa kokonaisuudessan. Euroopan komission taloudellisten asioiden sihteeristö (Directorate-General for Economic and Financial Affairs; DG ECFIN) arvioi kuluttajien luottamuksen parantuneen edelleen helmikuussa.

Kuluttajien luottamus (Lähde: Euroopan komissio)

Kuluttajien luottamus kääntyi Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa pirteään nousuun myös Suomessa. Onko käänne parempaan pysyvää? Näyttäisi siltä että käänne parempaan tapahtuu tämän kevään aikana. Euroopan rakenteellinen kasvunopeus, eli se kasvunopeus johon talous tasapainotilassaan asettuu, on suurin piirtein parin prosentin luokkaa. Voimme odottaa, että Euroopan talous palaa jollakin aikavälillä tälle rakenteelliselle kasvunopeudelle.

Pörssimarkkinoille tämä tarkoittaa hyvää. Osakkeiden hinnat ovat nykyiseen korkotasoon nähden melko vaatimattomat ja voimme odottaa osakkeiden kurssien melko varmasti säilyttävän nykyisen tasonsa. Ja jos talous kehittyy rauhallisesti ja ennustettavasti niin pientä nousuvaraakin saattaa syntyä.   

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan