Fed lupailee jo kultaisia kutreja

Sijoittaminen

Inflaation ja korkojen suunta myllyttää sijoittajien mieliä ja näkemyksiä, kun kuukausittainen data antaa vihjeitä milloin mihin suuntaan. Yhdysvaltojen keskuspankki ei silti lipeä jo jokin aika sitten määrittelemästään tiekartasta.

Fed piti ohjauskorkonsa ennallaan ja pitää kiinni näkemyksestään inflaation laantumisesta riittävästi rahapolitiikan löyhäämisen kannalta. Odotuksena on nyt kolme ohjauskoron laskua tänä vuonna kesästä alkaen.

Viime kuukausien hiukan ennusteita ikävämmät inflaatioluvut pääjohtaja Jerome Powell kuittasi toteamalla, ettei Fedin toleranssi inflaatiota kohtaan ole kasvanut. Isossa kuvassa Fed näkee inflaation laantuvan, joskin ehkä pomppuisesti.

Linja istuu täysin Pörssihaukan odotuksiin. Viime keväästä inflaatiodata on ollut oikein myönteistä, eräin osin jopa ruhtinaallista koronlaskuja ajatellen.

Kultaisia kutreja?

Fed myös nosti reilusti talouskasvun ja laski työttömyyden ennustettaan. Tämä viittaa niin sanottuun kultakutrivaiheeseen taloudessa: kasvu elpyy, työttömyys ja korot putoavat.

Hyvältä kuulostaa. Näissä oloissa osakesijoittaminen lyö sylin täyteen silkkiä ja samettia. Kuten on jo kuukausia käynytkin.

Kultakutria vastaan todistaa ainakin jonkin verran Sahmin sääntö, jota käsittelin marraskuun alussa. Entisen Fedin ekonomistin kaavan mukaan työttömyysasteen kolme kuukauden keskiarvon nousu 0,5% kulloisenkin pohjan yläpuolelle johtaa taantumaan.

Sääntö ei pidä ehdoitta kutiaan, mutta on ollut niin hyödyllinen aiemmin, että Lousianan Fed, korvaamaton kansantalouden tietolähde, tarjoaa valmiita kaavioita Sahm-säännön mittauksesta. Marraskuussa se kävi jo liki 0,5% nousua vajoten kuitenkin hiukan alemmas.

Nyt se hiipii taas ylemmäs, joskin pysyen yhä alle kriittisen tason. Työttömyys voi kyllä kavuta äkkiäkin – etenkin jos Fed viivyttelee rahapolitiikassaan.

Sahmin kaavan kriittinen piste 0,5% ei luuraa kovin kaukana

Tuottavuus hillitsee inflaatiota

Mutta, kuten taloustieteen nobelisti Paul Krugman totesi viikko sitten New York Timesin kolumnissaan (vain tilaajille), tällä hetkellä olemme edelleen erittäin pehmeän laskun ja siten kultakutriskenaarion alueella.

Krugman pistää merkille saman kuin itse joitakin viikkoja sitten: palkkojen ja tuottavuuskehityksen välinen ero ei ole kuin pari prosenttia. Se tarkoittaa, että palkkojen nousun todellinen inflaatiovaikutuskaan ei ole kuin pari prosenttia.

Siis keskuspankkien tavoitteen mukainen. Tämä on jäänyt lukuisilta talouskommentaattoreilta huomaamatta.

Yksittäinen data ei anna koskaan oikeaa kuvaa kehityksestä. Tarkempi vaatii useita indikaattoreita ja niiden tulkintaa.

Yritysten hintakierre jäi taakse

Kuten itse myös Krugman korostaa vuoden takaisen datan olevan jo vanhentunutta, koska viimeiset puoli vuotta ja ylikin tilannekuva on muuttunut. Hän nostaa esiin SP500-yhtiöiden ostopäällikköjen arviot tuotantopanosten hinnoista.

Kaavio näyttää hintojen noususta raportoineiden yritysten prosenttiosuuden. Taso yli 50 pistettä tarkoittaa, että ne nousevat keskimäärin. Alle sen taas etteivät nouse.

Kyseinen indikaattori korreloi läheisesti inflaatiovauhdin kanssa. Luku on yhä yli 50, mutta pudonnut jyrkästi jo toista vuotta.

Ostopäälliköitä ei hintakierre enää ahdista

Ohjauskorko ärhäkkä liikkeissään

Lopulta jokin menee pieleen – koska jotain menee aina, Krugman hymähtää. Ehkä se on työttömyyden nousu.

Mutta se varmistaisi rahapolitiikan löyhtyvän ennusteita riuskemmin. Se on ainakin oma skenaarioni mahdolliselle poikkeamalle Fedin ennusteeseen.

Koska, kun ohjauskorko on historiassa lähtenyt alas, tapahtuu niin yleensä enemmän kiireellä kuin vetkutellen. Oikeastaan vain kerran näin ei ole käynyt sitten maailmansodan – 1995.

Vakiokaavan toistuminen ei ainakaan minua yllättäisi. Päinvastoin.

Ohjauskorko tapaa loikkia kuin säikähtänyt jänis

Joka tapauksessa osakesijoittaja voi ottaa lunkisti ainakin laajasti ottaen. Inflaatio- ja korkohelvetti väistyy hyvää kyytiä.

Talouden syklit kieppuvat entiseen tapaan. Viime vuodet ovat toki tarjonneet isoja ikäviä yllätyksiä, mutta peruskuvioita muuttamatta.

Syklisisissäkin hurjat erot

Toki on aina oma lukunsa, koska osakkeet ehtivät kuumua jo liikaakin. Pörssit ovat nousseet rivakasti puolitoista vuotta – muualla kuin Hesassa.

Ja yksittäisten osakkeiden väliset venyvät isoksi. Valtavia kuiluja löytyy syklisisistäkin.

Omassa salkussa parhaat ovat räjäyttäneet jopa kolmenumeroisia nousuja, Lam Research triplannut tekoälybuumin kelkassa oltuaan toki aivan pilkkahintainen pohjassaan. Markkinoiden tehokkuus on iso vitsi aina vain.

Kotimaiset sykliset etupäässä lahoavat edelleen. Eiköhän ainakin osa kisko jo ylöspäin, muun muassa metsäsektori, joista omasta listasta on jo salkussa tuoreeltaan UPM.

Tekninen analyysi puoltaa jo voimalla pohjaamista. Viikkokuvaajassa oskillaattorit raapivat klassista taitetasoa.

UPM mörnii teknisesti paraatipaikassa

Lakot ja tuotantoseisokit eivät kurssia tuo alas. Suhdannetaite tuoksuu jo kuin keväinen metsä.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

4 thoughts on “Fed lupailee jo kultaisia kutreja

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On