Fennovoiman ydinvoimalan koekäyttö alkaa aikataulun mukaan vuonna 2022

Fennovoiman kotimainen omistus vahvistuu, kun kolme suomalaista yritystä ilmoitti keskiviikkona 5.8. uusista rahoitussitoumuksista. Fortum Oyj ja SRV Yhtiöt Oyj ovat uusia osakkaita. Nykyinen osakas Outokumpu Oyj kasvattaa omistusosuuttaan.

Yhtiöiden rahoitussitoumuksia vastaavat omistusosuudet Fennovoimasta ovat:

  • SRV 1,8 prosenttia
  • Fortum 6,6 prosenttia
  • Outokumpu 14,1 prosenttia (lisää omistustaan 1,8 prosenttia)

– Toivotamme uudet osakkaat tervetulleiksi. He ovat mukana hankkeessa, jonka pitää sisällään miljardiluokan kotimaisen investoinnin, Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman sanoo.

Fennovoiman omistusrakenne (Omistajat: http://www.voimaosakeyhtio.fi/?page_id=10) on rakennettu niin, että kotimaiset omistajat ovat ryhmittyneet Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaiksi. Fennovoimaa omistaa kaksi tahoa, Rosatom (Raos Voima Oy) ja suomalaiset omistajat (Voimaosakeyhtiö SF).

 

Fennovoiman Hanhikiven voimalaitoksen aikataulu (Lähde: Fennovoima)

Uusien rahoitussitoumusten myötä Fennovoiman kotimainen omistus on yhteensä 65,1 prosenttia, mikä täyttää valtioneuvoston ja eduskunnan asettaman kotimaisuusehdon. Yhtiöt tulevat Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaiksi.

 

One thought on “Fennovoiman ydinvoimalan koekäyttö alkaa aikataulun mukaan vuonna 2022

  1. Fennovoima hanke on täysin riippuvainen Venäjän myötätunnosta

    Rosatom on Fennovoiman voimalaitoksen toimittaja ja toimittaja voi jättää oleellisia komponentteja toimittamatta. Rosatom voi myös toimittaa sellaisen ohjaus- ja automaatio- järjestelmän, joka vaatii Rosatomin oman huoltoporukan jatkuvampaa huoltoa toimiakseen. Automaatiojärjestelmän varaosien osalta ollaan myös luultavasti riippuvaisia Rosatomista. Oletusarvoisesti pitää ymmärtää, että Fennovoiman eteneminen tulee ainakin vuoteen 2022 asti olemaan täysin riippuvainen Rosatomista ja Venäjän myötävaikutuksesta. Riippuvuus jatkuu todennäköisesti vielä sen jälkeen. 

    Aamu TV:ssä ja Yle uutisissa kerrottiin tänään, että Fennovoiman venäläisomistus ei voi tuottaa harmia – kolmanneksen omistuksella ei pysty estämään laitoksen toimintaa.   Tämä johti ajattelua harhaan. Hankkeen täydellinen riippuvuus Venäjästä pitää ymmärtää – vaikkei se tämän hankkeen järkevyyttä välttämättä kaataisikaan.  

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Ilmaa ja maakaasua

Perjantaina julkistettiin useitten USA:n pankkien tuloksia, tulokset ja reaktiot taisivat olla yleensäkin sellaisia, että hyvä tulos ja kuitenkin pettymys.

Ilmiön huippuna voinee pitää JPMorgan Chasea, jonka

Sijoittaminen

Tavoitehinta: Kemira

Kirjoituksessa määritellään tavoitehinta Kemiralle. Edellisellä viikolla tavoitehinta asetettiin Lassila-Tikanojalle , jolloin myös määriteltiin termit Arvonmääritys ja Tavoitehinta. Tässä ne vielä uudelleen.

TERMIT

Arvonmäärityksen taustalla on yrityksen tulevien

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com