VIX indeksi kertoo sen, milloin on aika lisätä osakepainoa

Sijoittajien pelkokerroin, VIX-indeksi, lasketaan Chicagon johdannaispörssin osakeoptioiden hinnoista, ja se mittaa osakemarkkinoiden käsitystä siitä, miten paljon osakkeiden hinnat vaihtelevat seuraavan 30 päivän aikana. Tämä kuulostaa pitkän aikavälin tuottoa hakevan sijoittajan kannalta vähäpätöisen merkityksettömältä asialta, mutta tosiasia on aivan päinvasainen. 

VIX indeksi on osakesäästäjän korvaamaton apuväline. Se antaa toisinaan selkeän signaalin siitä, milloin osakkeita kannattaa ostaa.

VIX indeksi ja S&P 500 osakeindeksi viimeisen 25 vuoden ajalta (Lähde: Yahoo finance)

Osakkeisiin on kannattanut sijoittaa lähes aina silloin kun osakemarkkinat ovat rauhattomat ja VIX indeksi on noussut yli 20 tason. Tämä indikaattori on toiminut viimeisen 25 vuoden aikana muulloin paitsi vuosina 2001 ja 2002, jolloin VIX indeksin nousu indikoi osakemarrkkinoiden nousua vain lyhyellä aikavälillä.

Myynnin ajoittaminen VIX indeksin perusteella on vaikeampaa. Osakkeita ei aina kannata myydä silloin, kun osakemarkkinat ovat luottavaiset ja VIX indeksin taso on välillä 10…16. Vuosina 1993…1998, 2004…2007 ja 2012…2015 on ollut pitkiä härkämarkkinoita (osakenousuja) samaan aikaan kun VIX indeksi on ollut alhaisella tasolla.

Tämän hetken tilanne on mielenkiintoinen. Osakemarkkinat (S&P 500) indeksi on ollut nousutrendissä jo kuuden vuoden ajan ja osakemarkkinoiden huolestuneisuus on samaan aikaan vähitellen vähentynyt ja VIX indeksi on laskenut. Olisiko nyt aika vähentää salkun osakepainoa? Muutamat pankkiiriliikkeet (esim. LähiTapiola) ovat kehoittaneet siirtymään neutraaliin tai alipainoon osakkeissa. VIX indeksi ei kuitenkaan kerro onko ajoitus oikea. Se kertoo kyllä aikanaan sen, milloin on aika lisätä osakepainoa, mutta vähentämisen ajoituksen suhteen tämä indikaattori on voimaton. Vähentämisen ajoittaminen on tehtävä muilla perusteilla.

Lisää tietoa: http://www.investopedia.com/terms/v/vix.asp

Related Posts

Osakemarkkina suuntaa jo kohti taivaan sineä
Sijoittaminen

Nousumarkkinan vahva tuoksu

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Kehotin marraskuun alussa jättämään hermoilun, vaikka Fed jyrähteli poikkeuksellisen haukkamaisesti inflaatiota vastaan.

Osakkeet olivat sukeltaneet ja konsensus odotti pulkkamäen jatkuvan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com