Google

 

 

Google on hieno yhtiö jota en kuitenkaan jonkun takia omista. Syynä on sama kuin en omista Konettakaan, ne tuntuvat aina liian kalliilta suhteessa verrokkeihinsa, mutta aina jälkeenpäin omistamattomuuteni on tullut minulle kalliiksi. Olen huono sijoittaja kun en ole ostanut kalliita yhtiöitä.

Google julkaisi vuotuisassa konferenssissa kehittäjilleen jälleen uusia palveluita. Niissä laajennetaan äänellä ohjattavaa hakukonetta sekä julkaistiin musiikin suorasoittopalvelu. Google myös yhdistää some-palvelunsa kiinteämmin (Google+) karttoihin tai laajemmin paikkatietoon. Googlelta tulee myös Google offers palvelu jolla voidaan tarjota tarjouksia kun potentiaalinen asiakas on lähellä jotain aluetta ja etsii jotain mielenkiintoista. Esimerkkinä voisi olla vaikka haku älypuhelimella Toyota Camry uusi pakoputki jolloin lähellä oleva Motonet tarjoaisi Toyotaan uusia karvanoppia sekä uutta pakaria kimppahintaan. Google tietää tarkkaan asiakkaan tarpeet ja he voivat käyttää hyvin tehokkaasti sitä markkinoinnissa. Perinteelliset mainostoimistot saavat etsiä uusia tulonlähteitä. Applekin käyttää pääosin Googlen karttoja ja ainakin heidän hakukonettaan.

Facebook, joka on tarkimmin tiennyt ihmisen syvälliset tarpeet, on nyt hieman epätoivoissaan kun heillä ei ole omaa paikkatietoaan. Siksi ko. yhtiö on ostamassa Waze (http://www.waze.com/) nimistä karttafirmaa. Nokian pitäisi lisätä kierroksia tuotekehityksessä tai he putoavat todella pelistä pois. Vielä Googleen, maailman innovatisimpaan yritykseen. He ovat tuomassa ensi vuonna Google lasit (http://www.google.com/glass/start/) markkinoille kovalla ryminällä. Ne ovat yhdistäneet laseihin puheohjaukseen ja kukaan ei enää niiden jälkeen ota kuvia matkapuhelimella. Sanot vain "ota kuva" ja lasit ottavat kuvan.  Ei tarvitse olla kovin suuri futorologi, että niihin yhdistetään myös matkapuhelin, gps, suunnistuslaite, musiikkisoitin, tietosanakirja google-haulla, pelejä, tv ja Internet-selausmahdollisuus…. Pidetään tai ei niin kaukainen visio on tähtiensodan tekniikka. Istutaan penkissä ja ympärillä tiedetään mitä haluaa tapahtuvan.

En viitsi edes visioida mitä mahdollisuuksia on täydellisellä paikkatietohallinnalla itselentäville laitteille sekä robottiautoille. Totean vain, että Mersu ingroi uusiin autoihinsa Googlen elektroniikkaa (http://reviews.cnet.com/8301-13746_7-57584656-48/mercedes-benz-integrates-google-maps-features/).

Googlen, jo pitkälle kehittämä itseajava auto, havainnoi varsin tarkkan ympäristöään . Paljon tarkempaan kuin yksikään ihminen. Auto on liikkunut jo satojatuhansia kilometrejä normaaleissa kaupungeissa ilman ongelmia. Tässä väitetään, että auto tuottaa dataa gigan sekunnissa! (http://www.businessinsider.com/this-is-what-a-google-self-driving-car-sees-at-a-stoplight-2013-4) Ei voi kuin miettiä kuinka kiinnostunut moisesta teknologiasta on myös Pentagon. Itseajavan panssarivaunun voi ajaa Damaskokseen ja se havaitsee huomattavasti ennen panssarikauhulla varustetun terroristin kuin ihminen kerkiää edes nähdä laitteen saapumista. Pentagon on ollut perinteellisesti teknologian kehittyksen rahoittajana.  Noita laitteita voidaan laittaa vakoilulaitteisiin, kuten vaikka linnun näköisiin (http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2013802/U-S-military-drones-small-look-like-insects.html) tai sitten vehkeisiin missä on myös tuhoamiskykyä. http://www.pbs.org/wgbh/nova/military/rise-of-the-drones.html Hirveitä mahdollisuuksia, mutta teknisesti upeita vehkeitä.

Kyllä, harkitsen ostavani kallista  Googlea, kun vain saisi sitä hieman halvemmalla! Markkina-arvo on 304 miljardia, P/E noin 27 ja P/S on 5,7. Ei tuo halpa ole, mutta varsin hieno yhtiö, vai mitä?

 

3 thoughts on “Google

  1. kalliit yhtiöt

    Tähän ei ole viisastenkiveä, sillä joskus yhtiö voi olla juuri niin ylihintainen kuin näyttää (vaikka Facebook mielestäni) tai sitten hinnoittelu on aivan maltillista kasvuun nähden. Kone on tästä hyvä esimerkki – se on tosiaan aina luokiteltu kalliiksi ja sen vuoksi sitä monet karttavat, mutta kasvu on niin vahvaa, että on aina osoittautunut halvaksi pitkän päälle. Itse pidän Konetta yhtenä harvoista pelipapereista (muita en käytännössä omistakaan) indeksiosakkeen lisänä, koska pidän Konetta erittäin turvallisena osakkkena. Koneen kanssa voi vekslata aika huoletta, niin vakaasti se tuottaa ja kasvaa. Googlesta en muuta tiedä, mutta hyvää palvelua se ainakin tuottaa, joten osaavissa käsissä.   Heikki

  2. Google on tosiaan

    Google on tosiaan innovatiivinen yhtiö, jolla on myös niin paljon resursseja, että se voi kokeilla kaikenlaista. Ihmettelin aikani miksi Google rakentaa valokuituverkkoa joillekin kaupunkialueille Yhdysvalloissa. Kysyntää kuitenkin on, sillä Yhdysvalloissa keskimääräinen laajakaistayhteysnopeus on kertaluokkaa alhaisempi kuin Euroopassa ja erityisesti Skandinaviassa. Uusia konkreettisia tulovirtoja Googlekin tarvitsee, sillä toistaiseksi kaikki on käytännössä yhden kortin varassa: mainostulojen jatkuvuudessa.

    Nokialla ei ole ollut asiaa kehityksen tai innovaation kärkeen enää sen jälkeen kun se luopui omasta ohjelmisto- ja palvelukehityksestään. Ohjelmistot kuitenkin ovat se avaintekijä joka tekee puhelimesta, autosta tai silmälaseista älykkään tuotteen.

  3. Kerättävä tieto

     

    Mielenkiintoinen tai jopa pelottava ilmiö yhdessä Google Offers palvelun kanssa. Nyt huomasimme tässä Rainbow tuotemyrkytyksen yhteydessä, että kauppaketjuilla on vähintään kuuden vuoden ajalta rivikohtainen tieto mitä kukanenkin on ostanut. Eihän siihen tarvitse välttämättä etukorttia tavallinen pankki- tai luottokortti tietää. Voi sen ostokäyttäytymisen liittää myös pankkikortin kautta kuluttajaan.

    Tämän päivän WSJ:ssä oli mielenkiintoinen artikkeli puhelinoperaattoreista. Hehän tietävät ihmisten paikkatiedot ja myös matkapuhelimella tapahtuneen Internet-liikenteen. Puhelinoperaattorit ovat alkaneet myymään tietoa eri tapahtumiin kuten vaikka jääkiekon mm-kisojen katsojista 55% asuu omakotitalossa ja 70% on lapsia sekä heidän vuosiansionsa on yli 45 000 euroa vuodessa. Samaten kun vaikka Mac Donalds laittaa mainoksen uudesta ruispurilaisesta niin 15 minuuttia mainoksen jälkeen liikenne Mäkkärin kilpailusivulle kasvaa 24%…

    Huolimatta maksustatuksesta kaikki data on myytävänä. 

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen