Haisevaa touhua Finnaviassa

Olen asiassa lehtitietojen varassa, mutta niiden mukaan valtionyhtiö Finnavian kohutut johdannaiskaupat raskaine tappioineen ovat kyllä käsittämätöntä touhua. Tai ainakin posketonta urheilua omistajien eli meidän kaikkien rahoilla. Kyseessä kun eivät olleet yhtiöiden normaalit suojaustoimet omaan liiketoimintaan liittyvissä markkinainstrumenteissa kuten raaka-aine-, korko- tai valuuttajohdannaisissa. Niitähän lukemattomat yhtiöt käyttävät suojaamaan monenlaisia toimintojaan samalla tavalla kuin sijoittajat käyttävät johdannaisia osakesalkkunsa suojana äkillisten pudotusten varalla.

Tuollainen vakuuttaminenkin on vaikeaa ja riskialtista puuhaa, koska väärin mitoitetut ja räätälöidyt suojaukset, kenties jopa väärillä johdannaisilla, voivat käydä kalliiksi. Toisaalta niiden käyttö on lähtökohtaisesti perusteltua, jos liiketoiminta on riippuvainen jostakin herkästi heiluvasta hyödykkeestä kuten öljystä. Mutta Finnaviassa johto näyttää vain yksinkertaisesti pelanneen pörssissä johdannaisilla, jotka eivät mitenkään sen liiketoimintaan liity.

Olen itse tehnyt samaa aika laillakin aikanaan – omilla rahoillani-, joten tiedän yhtä jos toista touhun riskeistä, ja ne ovat isot. Enkä keksi hätäisesti yhtään järjellistä syytä, miksi valtionyhtiön johdolle pitäisi suvaita oikeus uhkapelaamiseen, kun se ei millään tavalla kuulu sen ydintoimintoihin.

Ilmeisesti johtajat ovat luulleet liikoja itsestään ja kyvyistään markkinaliikkeiden hyödyntäjänä. Tuollaiseen luuloon on helppo haksahtaa, tiedän kokemuksesta, ja ilmeisesti hybris kuuluu yritysjohtajien ammattisairauksiin. Mahtaneeko itsetunnon keinotekoinen pönkitys kuulua oikein johtajakoulutukseen? Siltä joskus vaikuttaa. Yliturvonneeen egon on vaikea uskoa erehtyväisyyteensä, sellaiset heikkoudet kuuluvat taviksille.

34 miljoonan pelitappio on mittaluokaltaan uskomaton. Summa vastaa aika lailla yhtiön liikevoittoa ja kymmentä prosenttia liikevaihdosta. Pahimmillaan tappio oli jo 60 miljoonaa. Mopo on karannut pusikkoon harvinaisen jyrkässä mäessä.

Asiaa pitää penkoa kunnolla, muuten pelisääntöjen luovaa tulkintaa tapahtuu varmasti jatkossakin, kun helpon oloisia vipuvarsia käytetään tuloksen tekemiseen – tai todellisuudessa tuhoamiseen. Jos kansalaisten rahoilla pelaaminen on kannatettava asia, niin jaettakoon kaikille meille peliseteleitä vapaavalintaiseen uhkapelimuotoon valtion kustannuksella, saammepa ainakin tappioiden vastikkeeksi jännittämisen riemun.

Hyvää uutta vuotta kuitenkin!

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan