Hanki itsellesi muhkea eläke

Otsikko on Helsingin Sanomien kirjoituksesta 5.8. Työelämä sivuilla. Kirjoituksessa kuvaillaan työeläkejärjestelmämme eläkekarttumaa ja järjestelmään sisältyvää superkarttumaa.

Kirjoituksessa esitetään kuvitteellinen 1994 syntynyt Pera ja hänelle kuvataan auvoisia eläkepäivä jos Pera jaksaa tehdä täitä 68 vuotiaaksi. Kirjoitus kertoo, että Pera saisi eläkettä 1632 euroa kuukaudessa, jos hän jää eläkkeelle jo heti 63 vuotiaana. Mutta jos työn sankari Pera jatkaa vielä viisi vuotta eläkejärjestelmän superkarttuma tuottaa hänelle 506 euroa lisää eli reilun 2138 euron eläkkeen.

Kirjoitus vihjaa, että Peran saa vallan muhkean tuoton kun jatkaa töissä 68 vuotiaaksi.

Kannattako? Luodessaan superkarttuman ovat vakuutusmatemaatikot tienneet mitä tekevät eivätkä rakentaneet Osku Pajamäen kuvittelemaa ”ahneen sukupolven” eläkepommia.

Tehdään vertailulaskelma kahden samanikäisen ja jutun 3000 kuukaudessa ansaitsevan Peran ja Maran eläketuoton välillä. Pera jatkaa Helsingin Sanomien toimittajan viitoittamalla tiellä 68 vuotiaaksi saadakseen 2138 euron eläkkeen. Mara sen sijaan jää eläkkeelle heti 63 vuotiaana vaatimattomalla 1632 euron kuukausieläkkeellä.

Alla on kuvaaja kummankin henkilön eläkekertymästä iän mukana.

Hanki itsellesi muhkea eläke - Helsingin Sanomissa 2012

Kuvaajasta ja sen taustalla olevasta laskelmasta ilmenee, että Mara on saanut eläkettä liki 120’000 sinä aikana kuin Pera on jatkanut työelämässä. Maran etulyöntiasema jatkuu pitkään: 73 vuotiaana hän on saanut eläkettä lähes 200’000 kun Peran eläkekertymä on vasta 130’000.

Pera saavuttaa superkarttuneen eläkkeensä kanssa Maran etulyöntiaseman vasta 85 vuotiaana.

Mutta mikä traagisinta, tuon vuonna 1994 syntyneen Peran elinaikaodote on 73 vuotta. Pera ei koskaan ehdi saavuttamaan Maran saamaa eläkekertymää, ellei elä poikkeusellisen pitkään.

Peran kohtalosta oppineena ja HeSan toimittajaa enemmän tilastoja harrastaneena olen tehnyt eläkkeiden superkattumasta omat johtopäätökseni. Olen lopettanut palkkatyöurani ja jatkossa keskityn yritystoimintaani.  Piksu Oy vuodesta 2009, Sijoitusyhtiö Lokki Oy vuodesta 2010 ja nyt uusin Patenttihaukka Oy tänä vuonna.

One thought on “Hanki itsellesi muhkea eläke

  1. Muutos

    Millainen on meidän eläkejärjestelmä vuonna 2057 kun Pera ja kumppanit jäävät eläkkeelle. Eläkejärjestelmämme on taatusti erillainen silloin kuin nyt joten Peran ja Maran ei juuri eläkettä kannata miettiä muuten kuin varautumalla heikompaan elintasoon eläkkeellä kuin työelämässä. Näin siis jos tulot tulevat eläkkeestä.

Comments are closed.

Related Posts