Markkinakatsaus

 

EKP:n Mario Draghin viikontakaiset kommentit nostivat markkinoilla euforian, joka torstaisen kokouksen jälkeen lässähti pahan kerran – mutta päivän pureskelun jälkeen osakemarkkinat ryntäsivätkin vielä hurjasti ylös. Muilta osin uutiset ovat olleet aika ikäviä, mihin nähden jo yli kaksi  kuukautta kestänyt ralli on ollut yllättävän sitkeä.

Draghin linjaukset olivat kyllä erittäin älykkäitä. Hän lupasi keskuspankin olevan valmis kriisimaiden korkotason laskemiseen velkaa ostamalla, mutta vain sillä ehdolla, että maa ensin hakee apua vakausrahastoilta. Niiden apu taas on ehdollista, eli rahaa tulee vain, jos maa sitoutuu vajeet leikkaavaan budjettipolitiikkaan ja kasvun mahdollistaviin rakenneuudistuksiin. Juuri tätä konseptia on etsitty toisaalta korkotason hillitsemiseksi, toisaalta moraalikadon estämiseksi.

Pikaisia vaikutuksia tällä ei kuitenkaan ole, koska EKP:n tukioperaatioita ei tämän linjan perusteella nähdä vähään aikaan, vaan ne vaativat pitkän prosessin. Ensin maan täytyy hakea tukea ja suostua sen ehtoihin, ja tuesta on tehtävä euromaissa poliittiset päätökset. Draghi tosin lupasi lähiviikkoina täsmällisemmän osto-ohjelman, jolla kriisimaita helpotettaisiin, mutta sekään ei astu voimaan ihan pian.

Kun rallia on jo takana yli kaksi kuukautta, syklisesti alkaa olla aika trendin taitteeseen. Osa trendi-indikaattoreista on jo putoamassa, etenkin DMI, joka alkaa laskea, kun volatiliteetti alaspäin kiihtyy. Nythän on tehty jo pari reipasta kiskaisua alaspäin, kun taas ylöspäin on edetty kitsaammin – Daxissa 6800 oli vastustasona jo pari viikkoa sitten. Nyt se tosin ylitettiin, ja jonkun matkaa ylöspäin mentäneen, sen verran vahvasti viikko päättyi.

Kovin kauaa ralli ei kuitenkaan enää kokemuksen mukaan kestä. Kun kahden kuukauden mitta on takana niin nousuissa kuin laskuissa, on aihetta suureen varovaisuuteen. Sentimentin kääntyminen ei ole siinä vaiheessa koskaan kaukana.

Related Posts