Havaintoja neljästä mediayhtiöstä

Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola

Olin menneellä viikolla kuuntelemassa Sanoman, Alma Median, Keskisuomalaisen ja Talentumin johdon esityksiä oman liiketoimintansa kehittämisestä tulevina vuosina. Kaikilla on sama haaste: kuinka printtilehtien euro saadaan muutettua digieuroksi? Tänä päivänä digitoiminnot tuovat näiden mediayhtiöiden liikevaihdosta vain noin 15 %.

Uskoisin, että Sanomalla on haasteita kaikista eniten, koska liiketoiminnat rönsyilevät sekä tuotemielessä että maantieteellisesti täysin hallitsemattomasti ja nyt kaikki, mikä ei ole enää ydintekemistä, on myynnissä. Haasteena on se, tuleeko näistä myynneistä paljon alaskirjauksia ja aiheuttaako se Sanomille vielä enemmän rahoitushaasteita kuin tänä päivänä. Yhtiö ei pysty kommunikoimaan strategiaansa kovin selkeästi ja on vaikea hahmottaa, minkä näköinen yhtiö voisi olla esimerkiksi kolmen vuoden kuluttua.  

Keskisuomalainen on tehnyt hyvää työtä laajentamalla maakunnallista peittoaan, mutta kun 180 miljoonan liikevaihdosta vain 4 miljoonaa tulee digipuolelta, on kannattavan Keskisuomalaisen kriisi vasta iskemässä samalla kun muut ovat jo täyttä häkää korjaamassa tilannetta. Ehkä Keskisuomalaisen strategia on lyhyen tähtäimen osinkopolitiikka eikä liiketoiminnan nopea kehittäminen.

Talentumin toimitusjohtaja Aarne Aktan on fiksu kaveri, mutta nyt hän joutuu käyttämään kolme työpäivää viikosta Ruotsin ongelmien ratkomiseen. Yhtiö olisi kohtuullisen hyvässä mallissa, jos Ruotsin toiminnot eivät olisi niin kuralla. Talentumin suureksi harmiksi Ruotsin volyymi ja tappiot ovat edelleen varsin merkittäviä. Ehtiikö Aarne johtaa kehitystyötä samanaikaisesti kun kaikki aika menee tulipalon sammuttamiseen Ruotsissa?

Alman liikevaihdosta sanomalehdet tuovat vielä 68 %, mutta yhtiö on lähtenyt riittävän aikaisin kehittämään digipuoltaan ja onnistunut varsin nopeasti kehittämään digieuroista kannattavaa liiketoimintaa. Lähes 30 % liikevaihdosta tulee digipuolelta ja yhtiöstä onkin hyvää vauhtia tulossa online-rekrytoinnin johtavia toimijoita Itämeren alueella.  

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä