Henri Elon uudesta kirjasta

Viittaan Kai Nymanin yleisarvosteluun. Silmäilin kirjaa sen ilmestyessä. Kun Elo viittasi UB:n bondiin ja siinä yhteydessä kirjaansa (ks. alempaa), luin kirjaa uudestaan ja huolellisemmin parista kohtaa.

Aiheen rajaus

Varmaan jokaiselle kirjalle tekisi hyvää ilmoittaa yksioikoisesti aiherajaus ilman kummempia selittelyjä. Elo on toiminut Alma Median analyytikkona ja pörssiosakkeet ovat hänelle tutuimpia. Tästä välttämättömyydestä on kuitenkin tehty hyve käsittelemällä sijoittamista kiinteistöihin ja strukturoituihin bondeihin negatiivisemmin kuin olisi sopivaa.

Kiinteistösijoittaminen

Tätä aihetta Elo kutsuu tuskaiseksi ja riskiseksi. Työtä on paljon ja vuokratulot usein epävarmoja. Asuntojen hinnatkaan eivät aina nouse. Metsäpalstaan sijoittamisesta mainitaan rämpiminen.

Kuten olen aiemmin sanonut, tekemistäni n. 20 myöhemmin realisoidusta suorasta asuntosijoituksesta joka ainoa on tuottanut myyntivoittoa. Kuukausia ilman vuokratuottoa on ollut promillen murto-osia. Jos pari vuokralaista maksaa 20 v. vuokraa säännöllisesti, yhteensä pari vuokratonta kuukautta kahdesta muusta asunnosta muuttuvat käytännössä merkityksettömiksi. Vuokrasaatavia voi periä oikeusteitse (jos vuokratakuu ei riitä), mikä ei osinkoja maksamattomalta yhtiöltä onnistu. 

Vaivalloisuudesta: voi olla, että analyytikon työstä kuukausipalkkaa saanut mies pitää pörssiyhtiöihin perehtymistä helppona. Minusta se ei sitä ole, koska kyllä yhtiöiden tuotteiden kilpailukykyynkin pitäisi perehtyä, mikä ei useimmissa b to b –tapauksissa ole helppoa tai edes kunnolla mahdollista. Mitkähän ovat esim. Cargotecin laitteiden edut kilpailijoihin nähden? Siihen nähden asunnot jokainen tietysti tuntee hyvin.

Metsässä rämpimiseenkin suhtautuisin toisella tavalla. Miksi sijoittaminen pitää tehdä liituraidat päällä, minkä jälkeen lähdetään lenkille. Sellainenkin kuin hyötyliikunta on olemassa.

Lyhyt vertaus pörssiosakkeisiin

Olen tämän ennenkin sanonut, mutta kovin huonosti se tuntuu menneen perille. HEX saavutti huippunsa 15 v. sitten ja on koko sen jälkeisen ajan ollut alempana. 15 v. sitten HEX nojasi Nokiaan, joka Soneran ja perusmetalliyhtiöiden kanssa on laskenut ~90 %. Tulevaisuutta on ollut vaikea nähdä, kun ottaa huomioon, miten paljon Elokin on Nokiaa ja Rautaruukkia kehunut vuosien aikana.

Osakkeisiin sijoittamisen vaikeudesta kielii kait Kiinaan salkunhoitajana sijoittavan Deryngin tekstikin: ”Kiinalaisosakkeiden poiminta on erittäin hankalaa ja huteja on ollut useita…

…Varsinaisten huijausten ohella vaarana näissä pienissä ja keskisuurissa kiinalaisyhtiöissä on myös nämä lyhyeksimyyjien hyökkäykset, jotka murentavat sijoittajien luottamusta, vaikka asiat olisivat kunnossakin. Täyttä varmuutta Rexlotin tai minkään muunkaan yhtiön suhteen ei tietenkään voida tietää.” [Boldaus JV:n].

Nämäkin varoituksen sanat kirjoitettiin tietysti vasta sitten, kun vahinko oli jo tapahtunut.

Strukturoidut bondit

Elo viittaa lyhyesti UB:n metsäobligaatioon, jonka pääomaan ja korkoon kohdistuva riski liittyy kolmen suuren suomalaisen metsäyhtiön kyvyttömyyteen maksaa velkojaan. Elo pitää riskiä huomattavana, koska maturiteetti on 7 v. Korkoa Elo taas pitää huonona osinkoihin verrattuna. Kuitenkin riski osingottomista vuosista on hirmuisen paljon suurempi kuin em. yhtiöiden kyvyttömyys maksaa velkojaan. Lisäksi Elo ei pohdi lainkaan osakesijoituksen pääoman menetysriskiä osakkeiden kurssivaihteluiden takia. Em. lainassa pääomamenetys liittyy siis vain kohde-etuuden konkurssiin, velkasaneeraukseen tai vastaavaan tapahtumaan. Osakkeen kurssilasku on rutkasti todennäköisempää!

Lopuksi

Olen nämä asiat melko pedanttisesti perannut siksi, että ne ovat ilmentymä paristakin yl. tendenssistä:

1) Runsaillakin luvuilla kuorrutettu teksti voi olla hyvin asenteellista. Jos faktat eivät sovi kerran omaksuttuihin käsityksiin, niitä voidaan väännellä tai sivuuttaa.

2) Kiinteistösijoittaminen tuntuu olevan pankeille ja niitä seuraavalle medialle kuin kivi kengässä. Ihmiset pirulaiset tienaavat siinä ilman, että pankki pääsee osingoille tarjoamalla ”palveluitaan”. Sijoittajan näkökulmasta asuntojen hintoihin todella pätee se, mitä usein liitetään osakkeiden fundamenttisijoittamiseen. Olennaisempaa on kohteen kunto ja tuotto kuin päivän noteeraus.

Sijoitusmuotojen vaivalloisuuden vertailussa parasta olisi ottaa lähtökohdaksi vanha sanonta: ”Ei ole vaivatonta viljaa.”

Related Posts