Guantanamon keskitysleirillä on virunut ihmisiä ilman oikeutta jo 14 vuotta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International muistuttaa, että Yhdysvaltojen Guantánamon keskitysleiri on edelleen toiminnassa. Ensimmäiset ihmiset siirrettiin Kuubassa sijaitsevalle leirille 14 vuotta sitten, tammikuussa 2002.

“Guantánamo on edelleen toiminnassa, koska amerikkalaispoliitikot käyttävät hyväksi kansalaisten terrorisminpelkoa. Mahdollisten iskujen ennakoimisen ja estämisen sijaan kongressin jäsenet tekevät politiikkaa niiden miesten hengellä, jotka edelleen odottavat oikeutta telkien takana Guantánamossa ”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Amnestyn mukaan Guantánamosta on tullut kansainvälinen epäoikeudenmukaisuuden symboli, jossa vankeja on pidetty vuosikausia ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä. Guantánamon sulkeminen ei järjestön mukaan saa tarkoittaa sitä, että pidätyskeskuksessa edelleen olevat vangit siirretään muualle vankilanomaisiin olosuhteisiin. Laittomat ja kestoltaan rajoittamattomat vapaudenriistot tulee lopettaa välittömästi ja vangit vapauttaa, ellei heitä vastaan nosteta syytettä oikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Vangeille on myös taattava korvaus mahdollisista ihmisoikeusloukkauksista.

Kuubassa sijaitsevassa Guantánamo Bayn pidätyskeskuksessa on tällä hetkellä 105 vankia. Heistä 47 on määrätty vapautettaviksi, mutta he ovat edelleen telkien takana.

Kun presidentti Barack Obama astui virkaan tammikuussa 2009, hän allekirjoitti määräyksen Guantánamon sulkemisesta vuoden sisällä. Seitsemän vuotta myöhemmin Guantánamo on kuitenkin edelleen toiminnassa. Obaman hallinto on vihjannut, että pidätyskeskuksen sulkemista suunnitellaan ja vankeja voitaisiin siirtää vankeuteen Yhdysvaltoihin.

“Presidentti Obaman ehdotus uudelleen sijoittaa vankeja kestoltaan rajoittamattomaan vankeuteen Yhdysvaltojen maaperälle vain siirtäisi ongelmaa maantieteellisesti. Se olisi myös vaarallinen ennakkotapaus, jota tulevat hallinnot voisivat käyttää hyödyksi. Presidentti Obaman on luovuttava kestoltaan rajoittamattomista vapaudenriistoista kokonaan”, Johansson sanoo.

“Guantánamossa olevien vankien määrää voidaan merkittävästi vähentää, jos vapautettaviksi määrätyt vangit siirretään turvallisina pidettyihin kolmansiin maihin. Muille vangeille täytyy taata oikeudenmukainen käsittely liittovaltion tuomioistuimessa tai heidät tulee vapauttaa. Syytökset kidutuksesta ja muista ihmisoikeusloukkauksista tulee myös selvittää”, Frank Johansson sanoo.

“Presidentti Obamalla on enää vuosi aikaa pitää lupauksensa Guantánamon sulkemisesta. Tehtävä ei ole helppo, mutta se on tehtävä. Obaman ihmisoikeusperintö on vaakakupissa.”

Liitteenä Amnestyn analyysipaperi ”Legacy Clock Ticking: Impunity, Guantánamo and Double Standards”.

6 thoughts on “Guantanamon keskitysleirillä on virunut ihmisiä ilman oikeutta jo 14 vuotta

 1. Länsimaissa ei pitäisi olla enää Guantanamon kaltaista

  Minusta näihin ihmisoikeusrikkomuksiin pitäisi suhtautua vakavasti. Ihmisiä ei saa pysyvästi vangita ilman mahdollisuutta oikeudenkäyntiin. Jos näin tapahtuu, niin sille on suomen kielessä nimi – keskitysleiri. 

  Kyllä Haagin kansainvälisen oikeuden tulisi minun mielestäni muistuttaa USA:n presidenttiä siitä, että vastaaviin rikoksiin syyllistyneet valtionpäämiehet ovat joskus päätyneet kansainvälisen oikeuden eteen.

  En tarkoita että Suomi olisi puhdas pulmunen näissä asioissa. Me pidimme aikoinaan itä-Karjalan keskitysleireillä (niitä nimitettiin keskitysleireiksi ainakin sodan alkuvaiheissa) noin 20'000 ihmistä, joista suuri osa selvisi sodan yli. USA:lla on samanlaisia ongelmia oman historiansa kanssa. USA vangitsi toisen maailmansodan aikana japanissa syntyneet USA:n kansalaiset,  noin 200'000 ihmistä ja siirsi heidät keskitysleireille. Suurin osa (?) ei palannut. Historiasta löytyy paljon pahaa. Mutta ei sitä tarvitse aina toistaa.  

  1. Onneksi tänne Suomeen tulleet

   Onneksi tänne Suomeen tulleet turvaoaikanhakijat ovat kaikki puhtaita pulmusia. Kuinka naisten ja homojen tasa-arvo, ihmisoikeudet, kansalaisoikeudet ja muu demokratia pelaa lähi-idässä? Mitä ko. tyypeille olisi tullut tehdä? Valoja päälle kiitos.

   1. Guantanamo    Guantanamo vaikuttaa olevan taloussykleistä riippumaton ilmiö.

    Länsimainen demokratia on voimaton terroristeja vastaan. Ei voi toteuttaa silmä-silmästä filosofiaa.

    Tai vaikka pakolaisongelma. Kuinka voimaton EU on arabien ihmissalakuljetuksen edessä.

   2. Olemme voitolla silmä-silmästä politiikassa

    Minusta länsimainen demokratia on onnistunut silmä silmästä filosofiassa varsin kohtuullisesti. Olemme onnistuneet listimään paljon ihmisiä – perheitä ja vapaustaistelijoita – niiltä alueilta, joiden asukkaat nyt levittävät terrorismia Eurooppaan.  Olemme voitolla jos silmä silmästä periaatteella laskemme tapettuja ihmisiä puolin ja toisin.

    Seuraavassa esimerkkejä:

    • jos Israel lasketaan länsimaiseksi demokratiaksi (mikä kyllä minusta on harhaanjohtavaa) niin olemme onnistuneet kylvämään erilaista tuhoa – kuolmaa mukaan luettuna – niiden ihmisten ja perheiden keskuuteen, joiden joukosta nousee terroristeja
    • olemme onnistuneet kylvämään pommeja ja kuolemaa myös Afganistanin ihmisten keskuuteen  – juuri niiden ihmisten keskuuteen ja niiden perheiden pariin josta väkivaltainen käyttäytyminen sikiää
    • olemme onnistuneet kylvämään kuolemaa myös Irakiin ja sen lähiympäristöön juuri niille seuduille ja niiden perheiden pariin, josta ISIS liike nousee 

    Jos minulta kysytään niin mielelläni vähentäisin muiden asioihin puuttumista ja pidättäytyisin lähes kokonaan aseellisesta sekaantumisesta. Pommeilla on vaikea kylvää hyvinvointia ja turvallisuutta.  Kaikkea ei voi hyväksyä ja joskus pitää puuttua, mutta kynnys puuttumiselle pitää olla nykyistä korkeampi.

    Pitääkö meidän esimerkiksi puuttua niihin ihmisoikeusrikkomuksiin, joita Palestiina ja Israel keskenään tekevät. Minusta meidän ei tule puuttua tähän arabikansan (seemiläisten) sisäiseen välienselvittelyyn. Asia tulee mielestäni jättää laillisten toimijoiden – Palestiinan valtion ja Israelin valtion väliseksi asiaksi.

     

     

   3. SA-joukot

    Onneksi meidän omat kotikutoiset SA-joukkomme (joiden aikoinaan piti turvata kansalaisten turvallisuus) pitää maahanmuuttajat kurissa ja herran nuhteessa.

 2. Maailma on tullut yksinkertaisemmaksi!

  Vaikka yleisempiä lauseita on, että maailmaa on nykyään vaikeampi hallita kuin ennen, niin väitän, että se on helpompaa kuin kymmeniin vuosiin. Konfliktit ja ongelmat ovat varsin paikallisia ja siten ne ovat ratkaistavissa myös paikallisesti. Nykyisiin ongelmiin ei tarvitse koko maailmaa sotkea mukaan. Tässä on kuva missä paikallisten ja kansainvälisten ongelmien lukumäärä. Kansainvälisiä (globaaleja) poliittisia kriisejä ei juuri ole. 

  Kun kansainvälisellä yhteisöllä on vain tahtoa (sitä on löytymässä) niin ongelmat ovat ratkeamassa. Esim. Pohjois-Afrikan kriisiin on tulossa niin paljon painetta, että asia ratkeaa jotenkin.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan