Hitas-järjestelmä on täysin järjetön!
Kaikista maista löytyy epäkohtia. Monet yhteiskunnallisista epäkohdista ovat hyvin hankalia ratkaista, vaikka kaikilla päättäjillä olisikin sama päämäärä ja tavoitteet. Löytyy ehdotuksia, jotka auttaisivat ongelmassa A, mutta aiheuttaisivat lisärasitetta ongelmalle B. Toiset ovat vaihtoehdon X kannalla, kun taas toiset kannattavat vaihtoehtoa Y, mutta molemmille löytyy vankat perusteet. Tällöin tehtäväksi jää vain pyrkiä löytämään paras mahdollinen balanssi.
Sitten on olemassa joitakin asioita, joille ei tunnu löytyvän minkään valtakunnan perusteita. Mielestäni ehkä käsittämättömin tällainen yhteiskunnallinen mätäpaise on Hitas-järjestelmä.
Hitas on Helsingissä käytössä oleva hintasäännöstelyjärjestelmä, jonka tarkoitus on tarjota kohtuuhintaisia omistusasuntoja. Kuulostaako kivalta? Ehkä. Siihen ne kivat puolet sitten jäävätkin. Asunnoille määritetään maksimimyyntihinta, jonka olisi indeksikorjaukset huomioonottaen tarkoitus säilyä aina. Tämä aiheuttaa kuitenkin lukuisia ongelmia:
- Ensinnäkin vaikka Hitasin tarkoitus on ollut tehdä omistusasumisesta edullisempaa, se ei sitä yleisellä tasolle tee. Järjestelmään kuulumattomien asuntojen osalta totuus voi rajoitetumman tarjonnan takia hyvinkin olla jopa päinvastainen.
- Tavallisesta sosiaalisesta asuntotuotannosta poiketen Hitas-järjestelmään kuuluvia asuntoja ei ole kohdistettu vähäosaisille, vaan kuka tahansa voi sellaisen periaatteessa ostaa, joten monet Hitas-asunnot toimivatkin varakkaiden ihmisten sijoitusasuntoina.
- Koska hinnat ovat edulliset, kysyntä ja tarjonta eivät usein kohtaa, ja kaikille halukkaille ei asuntoja riitä.
- Ylikysynnän lopputuloksena asuntoja on tänä vuonna saanut sellaiset ihmiset, joilla on ollut joko aikaa jonottaa kaksi vuorokautta kadulla tai huomattavan hyvä arpaonni (esim. "tonni tunnissa" viikonlopun odotuksesta )
- Järjestelmään kuuluvien asuntojen ylin mahdollinen myyntihinta on periaatteessa rajoitettu markkinahintaindeksin avulla, mutta sääntöä kierretään pimeillä asuntokaupoilla.
- Vaikka asuntokaupoissa pysyttäisiinkin Hitas-rajoitusten mukaisissa hinnoissa, voi varsinkin suotuisa alueellinen hintakehitys aiheuttaa hyvin helposti epähedelmällisen pattitilanteen, jossa asunnosta ei Hitas-hinnan alhaisuuden takia yksinkertaisesti ole mitään järkeä luopua, vaikkei asunnossa haluaisikaan enää itse asua.
- Järjestelmä lisää muun muassa toimimattoman hinnoittelujärjestelmänsä takia tarpeetonta ja kallista byrokratiaa.
- Vaikka Hitas on vain Helsingissä käytössä oleva järjestelmä, siihen uppoavat rahat ovat suuressa mittakaavassa pois myös muulta Suomelta.
- Yksi Hitasin vaikutuksista on ihmisten houkuttelu ja sitouttaminen Helsinkiin. Helsinki on kuitenkin pääkaupunkina hyvin vetovoimainen ilmankin tällaisia keinotekoisia kannustimia.
- Hitas-asuntojen edullisuuden maksavat viime kädessä ne, jotka asuvat muissa eli vapaarahoitteisissa asunnoissa.
Koko järjestelmästä ei hyödy kuin muutamat arpajaisissa voittavat ja kadulla jonottajat – ja niistäkin osa voi pian huomata asuvansa asuntoloukussa, josta ei vain kannata muuttaa pois. Siksi päätös koko järjestelmästä luopumisesta tulisi tehdä välittömästi. Tämän jälkeen jäisi vain päätettäväksi, miten olemassaolevien Hitas-säännöstelyjen purkaminen tapahtuisi mahdollisimman oikeudenmukaisesti niin järjestelmän ulkopuolisten kuin Hitas-osakkaidenkin näkökulmasta.
Linkkejä:
Aiemmat kirjoitukseni Hitas-aiheesta pääblogissani:
Mikäli koet Hitas-järjestelmän älyttömäksi, tervetuloa liittymään sen poistamista ajavaan Facebook-ryhmään:
Hitas tietoutta
Helsingin Kaupungin hinta ja laatusäännöstelyjärjestelmän (Hitas) mukaisten asuntojen myymistä ja ostamista koskevaa tietoutta on Helsingin Kaupungin Kiinteistöviraston sivuilla:
http://www.hel.fi/hki/kv/fi/Asuntoasiat/Hitas
Mitä tuosta linkistä?
Mikä tuon linkin tarjoamisen tarkoitus oli? Osoittaa Hitasin todellinen tarkoitus tarjoamalla "tietoutta"? Tuo on googlen ensimmäisiä osumia hakusanalla Hitas, joten etsivä tuon sivun kyllä löytää todella nopeasti. Mitään uutta tai mitään järkiperusteluita tuon mätäpaiseen olemassaololle tuo sivu ei kuitenkaan tarjoa. Vai tarjoaako mielestäsi?
Piksu sivustoa lukevat
Piksu sivustoa lukevat yhteiskunnalliset päättäjät ja tänne kirjoitetut hyvin perustellut artikkelit ovat päätyneet nopeasti toteutukseen, jos perustelut ovat hyvät ja toteuttaminen on asian kaikki puolet harkiten mahdollista.
Olen luullakseni samaa mieltä kanssasi Hitas järjestelmästä, vaikka en tunnekaan kaikkia yksityiskohtia kovin tarkasti. Arvelen että hitas järjestelmä saattaa vääristää kilpailua ja markkinoita niin, että haitat ovat helposti hyötyjä suuremmat. En laittanut linkkiä Hitas sivuille esille sen takia, että haluaisin kritisoida. Laitoin linkin puhtaasti siitä syystä, että päättäjien olisi helpompi tutustua aiheeseen, kun linkki Hitas sivustolle on jo valmiina.
Kai
Poliittinen vaikuttaminen
Ok. Linkki oli tosiaan ihan hyvä lisätä, ja kiva että selvensit syyn. Mahdollisesti hieman kärkkäältä vaikuttava vastaukseni johtui lähinnä siitä, että koin sen suorana vastauksena minulle – ei niinkään täydennyksenä jutulle. Ehkä tuolla olettamuksella oli jotain tekemistä sen kanssa, että Valmis maa -blogiini kukaan tuskin lähettäisi samalla tapaa täydennyksiä. Olisi ollut minulta ihan hyvä veto laittaa joko tuo linkki tai wikipedia-linkki jo tuohon varsinaiseen juttuun, mutta tällä kertaa se jäi.
Itsellänikään ei ole henkilökohtaista kokemusta Hitasista. En myöskään tunne kuin yksi tai kaksi Hitas-osakasta, enkä tiedä, mitä he ovat asunnoista maksaneet. Olen kuitenkin tutkinut aihetta monelta kantilta, enkä ole löytänyt vielä yhtään todellista positiivista piirrettä järjestelmästä. Negatiivisia sen sijaan löytyy runsain mitoin.
Vastaan sinulle sähköpostissa
Vastaan sinulle sähköpostissa muutamista vaikutuksista joita piksu jutuilla on ollut yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Piksu ei ole tässä suhteessa ainutlaatuinen. Sama koskee kaikkia muitakin hyvään punnitsevaan argumentointiin pyrkiviä julkaisuja – niitä luetaan ja ne otetaan vakavasti. Kai
Hitasko vailla kilpailijoita
Tutustupa Ruotsin asuntooikeus systeemiin niin tuskinpa löydät surkeampaa asuntosysteemiä. Yhtiö kun menee konkkaan niin sulle jäät velat mitkä olet ottanut ja asut "omassa" asunnossa vuokralla. Voiko ihanammin päivä enään alkaa
Suomen hitas vs. Ruotsin bostadsrätt
Olen itse asiassa kyllä tutustunutkin, ja tein puolitoista vuotta sitten blogijutussani vertailua näiden välillä:
Näkisin, että Ruotsin järjestelmälle on sen typeryydestä huolimatta nähtävissä Hitasista poiketen sentään jotain perusteluja, mutta se voi silti olla kokonaisuudessaan haitallisempi, koska sen vaikutus on niin laaja.
Mitä tarkoitat yhtiön menemisellä konkkaan? Onko esimerkkiä, jossa jotain tällaista olisi käynyt?