Holding yhtiön perustaminen on harvoin järkevää
Hallituksen kaavailemat veroratkaisut tullevat voimaan ensi vuoden vaihteessa. Upporikkaat ovat perustaneet osakevarallisuutensa parkkipaikoiksi holding yhtiöitä. Missä piilee näiden holdin yhtiöiden idea? Pystyvätkö upporikkaat kiertämään veroja?
Ohessa on karkea laskelma siitä, mitä jää käteen, kun miljoonan euron pääoma tuottaa holding yhtiön kautta ja kun sama pääoma tuottaa suoraan henkilökohtaisena omaisuutena. Pääoman tuottoprosentiksi ennen kuluja ja veroja on molemmissa tapauksessa arvioitu 6%.
Holding yhtiöt soveltuvat pääomien pitkäaikaisiksi parkkipaikoiksi
Sama pääoma tuottaa paremmin henkilökohtaisena pääomana, jos tuotto tuloutetaan henkilökohtaiseen kulutukseen. Miksi sitten upporikkaat perustavat holding yhtiöitä? Tähän on syy. Yritykseen jätetystä voittopääomasta ei tarvitse maksaa kuin tuo 20% yritysvero. Pääomatuloveroa ei tarvitse maksaa, jos voitto jää yritykseen. Omaisuusmassa kasvaa yrityksessä korkoa korolle paljon paremmin kuin jos sama omaisuus olisi henkilöverotuksen piirissä.
Rahastojen avulla säästäjä saa turvaa verotukselta
Henkilöverotuksen piirissä saavutetaan samantapaiset edut, jos käytetään kasvurahastoja (aktiivisesti hoidettuja tai etf tyyppisiä indeksirahastoja), jotka uudelleensijoittavat saadut osingot. Rahastojen käyttö on vain puolinainen ratkaisu. Rahastoja joutuu nimittäin aika-ajoin vaihtamaan, jolloin verot tulevat maksuun. Niiden avulla ei voi pitkään suojautua pääomatuloveroilta.
Työssä käyvän ei kannata perustaa holding yhtiötä
Eräässä suhteessa holding järjestely on huono. Henkilö, jolla on holding yritys, menettää tavalliselle kansalaiselle kuuluvia etuja. Hänellä ei esimerkiksi ole työttömyysturvaa samalla tavalla kuin muilla. Hän on yrittäjä. Ja eläketurvakin on ohentunut. Sairaseläkkeelle ei pääse, jos pystyy pyörittämään yritystään. Yrittäjä ei ole aivan samanlainen kansalainen kuin työssä käyvä, joka harrastaa säästämistä henkilöverotuksen piirissä. Hänellä ei ole käytettävissään kaikkia samoja tukiverkostoja ja samassa laajuudessaan kuin muilla.
Näin se taitaa olla
Laskin aikaisemmin, että Holdingyhtiöstä olisi piensijoittajalle iso etu. Luulin, että vastaanotettu osinko on yritykselle aina verotonta tuloa. Niissä tapauksissa, joissa vastaanotettu osinko on holdingyhtiölle verotonta tuloa, voi holdingyhtiöstä olla merkittävä hyöty, koska sillä pystyy poistamaan "listattuille" yhtiöille säädetyn lisätaakan.
Tulkitsen allamainitttua ohjetta niin, että holdingyhtiö saa pörssiyhtiöstä osingot verovapaana vain jos se omistaa tuosta pörssiyhtiöstä yli 10%.
http://www.vm.fi/vm/fi/10_verotus/03_elinkeinoverotus/05_yhteison_verotus/index.jsp:
"
Yhteisön saama osinko on pääsääntöisesti verovapaata tuloa.
Osingosta on kuitenkin veronalaista tuloa 75 prosenttia ja verovapaata tuloa 25 prosenttia seuraavissa tapauksissa:
<…>
3. Osinkoa jakava yhteisö on julkisesti noteerattu yhteisö ja osingonsaaja muu yhteisö kuin julkisesti noteerattu yhtiö, joka ei omista vähintään 10 prosenttia osinkoa jakavan yhtiön osakepääomasta.
"
Tämä on huono säädös, koska sitä voidaan kiertää ja sen kiertämiseen tullaankin käyttämään aikaa ja vaivaa kansantalouden tappioksi. Esimerkkitapaus: henkilöt A, B ja C omistavat pörssiyhtiöstä vastaavasti siivut 5%, 3% ja 3%, he voivat perustaa yhdessä holdingyhtiön, jonka omistus pörssiyrityksestä nousee yli 10%, joten holdingyhtiö saa osingot verottomana. Sitten A, B ja C voivat jakaa itselleen holdingyhtiöstä osinkoa "yrittäjäomistajina". Ilman holdingyhtiötä he joutuvat maksamaan "listatun" yrityksen "korotettua veroa".
Aiempi tulkintasi voi hyvinkin muodostua oikeaksi
Totta puhuen en ole varma etteikö tuo sinun aiempi tulkintasi muodostuisi oikeaksi ja yritysten toisilleen maksamat osingot olisivat siis verovapaita. Ainakin se olisi järkeenkäypää ja loogista, kun sillä tavoin vältettäisiin moninkertainen verotus. Tosin se johtaisi massiiviseen veronkiertoon ihan niin kuin sanot. Holdingyhtiö olisikin erittäin järkevää.
Saapa nähdä miltä tuo laki näyttää sitten kun se on aivan valmis. Nuo viittaamasi sivut muuten hävisivät valtiovarainministeriön internet portaalista heti kun olit niihin viitannut. Lienee sattumaa.
Todellinen verohyöty tulee
Todellinen verohyöty tulee holding-yhtiöstä, jotka omistavat Oyj:stä 10% tai enemmän. Osinkojen verottomuus perustuu emo-tytäryhtiödirektiiviin joka on 1.1.2009 alkaen perustunut 10 prosentin omistukseen. Tytäryhtiöön vaadittava vähimmäisosuus on ollut aikaisemmin 20% ja sen jälkeen laskenut 15% omistukseen, josta se on laskenut tähän mykyiseen 10% osuuteen.
Eriarvoistava vaikutus syntyy siitä, että sekä yksittäisen suuromistajan sijoitusyhtiö tai vaikka 200 sukulaisen omistama sijoitusyhtiö saavat molemmat osingot verotta jos yhtiön omistusosuus on yli 10% listatusta yhtiöstä. Listaamaton sijoitusyhtiö (oy) ei siis maksa listatulta yhtiöltä (oyj) saaduista osingoista veroja.
Asiasta löytyy tarkemmin Verohallinnon ohjeuistuksesta osinkotulojen verotukseen (https://arkisto.vero.fi/?article=4186&domain=VERO_MAIN&path=5,40,87&language=FIN#2)
Tässä tilanteessa yksityishenkilöiden kannattaisikin kerätä riittävä pääoma, jolla voisi ostaa 10% osuuden pienemmästä oyj:stä toimien osingot takasin sijoittavana holding-yhtiönä. Jos kyseinen yhtiö listattaisiin vielä vaikka Privanettiin, niin sillä olisi myös jälkimarkkinat ja se voisi maksaa osingot pienomistajille alemmalla verokannalla. Ainut huono puoli olisi varainsiirtovero, mutta ehkäpä tämä olisi enemmän pitkäaikaisten osinkoholdareiden instrumentti.
Saisiko tällaisella laillisella provosoinnilla päättäjiinkin liikettä ja miettimään myös piensijoittajien verokohtelua jatkossa huolellisemmin? En tiedä, mutta muilla keinoilla piensijoittajien osinkoverokohteluun ei muutosta varmaankaan saa.
Terveisin,
Mika Huhtamäki
Holding yhtiö
No suomessa ei tämän takia kannata asua!
Yrityksen saamien osinkojen verotus
Näin se menee yrityksellä kuten Mikko sanoo. 75% osingoista on veronalaista. Jos saan esimerkiksi 100 euroa osinkoa yritykselle, niin siitä 75% on verotettavaa tuloa. Tällä tilikaudella maksan siitä veroa 24,5% eli n. 18 euroa, joten yritykselle jää 100 euron osingosta 82 euroa, veroaste 18%. Ensi tilikaudella maksan siitä vain 20% eli 15 euroa, jolloin yritykselle jää 85 euroa, veroaste 15%. Se on ihan hyvä verrattuna yksityishenkilön veroasteeseen 25,5%.
Yhtiön kautta sijoittaminen siis kannattaa mielestäni, vaikka ei omistaisikaan tuota vähintään 10%:n osuutta.
Lisäksi on otettava huomioon, että yhtiön kautta saa paljon paremmin vähennettyä kuluja kuin yksityishenkilönä. Esimerkiksi matkakulut, päivärahat ja kilometrikorvaukset kun osallistuu alan tapahtumiin, yhtiökokouksiin jne.
Maan vaihto tuo huomattavia etuja perustettaessa holding yhtiötä
Jos holding yhtiön perustaa johonkin lukuisista nollaverotuksen omaavista maista, ja pyörittää osakesalkkuaan tätä kautta. Joutuu maksamaan pitoaikana vain osingoista kyseisen yrityksen emomaan ja veroparatiisin välisen sopimuksen mukaan (15-25%).
Sijoitusomaisuuden saa antaa vapaasti kasvaa jollakin näistä monista veroparatiiseiksi kutsutuista pikkuvaltioista, kunnes sitä alkaa sopivan tilaisuuden tullen esim. eläkkeellä kotiuttamaan Suomeen. Tällöin maksetaan verot ansiotuloverotuksen mukaan (osinko maasta, jonka kanssa Suomella ei ole osinkoverosopimusta).
Hallintokustannukset pyörivät 500 ja 2000 euron välimaastossa, riippuen tarvittavista palveluista ja pankin kotimaasta. Esim. bulvaanipalvelu näillä hesarinkin mainitsemilla yrityksenperustamispalveluilla maksaa 200€ vuodessa.
Ja parastahan tässä on, että ulkomaisen sijoitusyhtiön perustaminen on laillista, vaikkakin yleisesti ottaen paheksuttavaa verosuunnittelua.
Laskelmat menevät radikaalisti uusiksi…
Laskelmat menevät radikaalisti uusiksi, jos odotetaan, että tuotto keskimäärin olisi yli 6%, tarkemmin sanoen yli 8%. Tuossa tapauksessahan 75% jaetusta varallisuudesta verotetaan ansiotuloverona (marginaali varmaan joka jampalla 50%).
Tuossa tilanteessa ero revähtää vahvasti henkilösijoittamisen hyväksi.
työttömyysturva, yellit, yms.
Et ole päätoiminen yrittäjä, jos voit ottaa täyspäiväistä työtä vastaan.