Huippusijoittajilla on yhteisiä piirteitä

Huippusijoittajia on monenlaisia, kuten ihmisiäkin. Heillä on monia yhteneväisiä piirteitä. Tässä kirjoituksessa käyn joitakin läpi. Kaikkia on vaikea luetteloida, mutta tässä kirjoituksessa on niistä muutamia. Listaa saa lisätä kommentoimalla kirjoitusta. Hirveän syvällisesti asiaan ei voi mennä, koska kirjoituksesta tulisi liian pitkä. Lisäksi huomauttaisin ettei kyse ole tieteellisestä tutkimuksesta vaan havainnoistani mm. seuraavien sijoittajien, kuten Warren Buffettin, Charlie Mungerin, Ray Dalion, Carl Icahnin ja monen muun huippusijoittajan haastatteluista ja heidän kirjoittamista tai heistä tehdyistä kirjoista. Huippusijoittajien sijoituksia ei tule kopioida, mutta heidän ajattelumallejaan voi käyttää hyväkseen valiten niistä itselleen parhaiten sopivat mallit.

 

Oppii virheistä

 

Vain valehtelijat eivät häviä koskaan rahaa. Kaikki sijoittajat tekevät virheitä jossain vaiheessa. Poikkeuksia ei ole. Monet huippusijoittajat ovat hävinneet suurimman osan rahojaan sijoitusuransa aikana. Joitakin poikkeuksia on. Virheitä voi olla monenlaisia. Yksi laittaa kaikki rahansa yhteen osakkeeseen ja häviää. Toinen laittaa rahansa kohteeseen, jota ei ymmärrä kunnolla ja kolmas unohtaa riittävän turvamarginaalin ostaessaan osaketta liian kovalla hinnalla arvonmäärityksensä jälkeen. Huippusijoittaja yrittää ymmärtää miksi teki virheen ja mikä se oli. Hän oppii myös muiden virheistä. Huippusijoittaja hyväksyy virheensä ajoissa eikä häviä kaikkia rahojaan todisteiden ollessa häntä vastaan.

 

Tietää rajoituksensa

 

Kukaan ei ole hyvä kaikessa mitä tekee. Myös sijoittajan täytyy ymmärtää ettei voi keskittyä kaikkiin sijoituskohteisiin. Toisille asuntosijoittaminen on parempi vaihtoehto kuin osakkeet. Jotkut ymmärtävät paremmin perinteisiä teollisuudenaloja kuin uutta teknologiaa. Toisille sopii paremmin lyhempiaikainen kaupankäynti kuin useiden vuosikymmenien ajaksi tehtävät sijoitukset. Hyvä sijoittaja tietää ettei ole aina oikeassa. Tämä asia voi muodostua muita älykkäämmille ihmisille ongelmaksi. He voivat uskoa muiden olevan väärässä ja itsensä oikeassa markkinoiden toimiessa heidän mielestään järjettömästi.

 

Käyttää matematiikkaa apuvälineenään ja ymmärtää sitä

 

Huippusijoittaja ymmärtää käyttämiään lukuja. Hänen ei tarvitse olla matemaattisesti hirveän lahjakas. Hänen ei välttämättä tarvitse ymmärtää korkoa korolle -ilmiötä vaikeampaa matematiikkaa tai luoda monimutkaisia yhtälöidä avukseen. Monimutkaisten yhtälöiden luominen sijoittamista varten voi luoda illuusion niiden tarpeesta. Tietyn pisteen jälkeen monimutkaiset yhtälöt tuottavat myös suurempia virheitä, koska niiden tuottamat virheet voivat kertaantua ennen lopputuloksen saamista.

 

Ymmärtää historiaa

 

Se joka ei ymmärrä historiaa, on tuomittu toistamaan sitä. Aiemmin tapahtuneet asiat eivät toista itseään täydellisesti, mutta historian tapahtumat toistuvat samantyyppisinä. Kuplat ja romahdukset tulevat yhä uudestaan. Jossain vaiheessa ihmiset tulevat liian ahneiksi ja se aiheuttaa romahduksen. Asiat toistuvat myös eripituisissa sykleissä. Rahoitusala on välillä hallitseva teollisuudenala, kuten 1920-luvulla ja viime vuosikymmeninä. Pankkiirien toimintaa rajoitetaan aina jonkin aikaa, kunnes rajoitukset taas vähenevät. Historiaa tunteva ymmärtää myös lyhempien syklien olemassaolon ja osakekurssien väliaikaisen romahduksen ja niiden nousukaudet. Historiaa tunteva sijoittaja ei ehkä osaa ajoittaa tarkasti sijoituksiaan, mutta välttää pahimmat sudenkuopat.

 

Kärsivällisyys

 

Sijoittaja tarvitsee kärsivällisyyttä, koska aina ei ole aika toimia. Hän voi joutua odottamaan vuosia ennen kuin markkinat todistavat sijoituksen hyväksi. Sijoittaja tarvitsee myös kärsivällisyyttä, koska sijoituskohteiden arvot voivat heilua. Pelkkä heilunta ei ole syy toimia ilman todisteita, jotka puhuisivat sen puolesta. Sijoittajan pitää olla myös kärsivällinen, koska hän voi joutua odottamaan vuosia sopivia ostohintoja.

 

Ajattelee enimmäkseen itse

 

Kävin viime kirjoituksessa tätä asiaa läpi, joten mainittakoon vain sen verran, että mikäli et pysty arvioimaan sijoituskohteesi arvoa kohtuullisella tarkkuudella niin älä sijoita siihen. Poikkeuksena jatkuva kuukausisäästäminen kulutehokkaisiin indeksirahastoihin tai ETF:iin osalla sijoitettavista rahoista. Huippusijoittajat eivät ole täydellisiä, joten hekin sortuvat joskus toimimaan muiden mukana, mutta pääsääntöisesti näin ei tapahdu.

 

Kehittää jatkuvasti itseään

 

Huippusijoittajat oppivat jatkuvasti lisää. He käyttävät merkittäviä aikoja joka päivä kehittääkseen itseään ja uusiutuvat tarpeen vaatiessa. He eivät itke maailman muuttumisen perään vaan sopeutuvat muutokseen opettelemalla uusia asioita.

 

Pystyy yksinkertaistamaan monimutkaisiakin asioita

 

Kyky yksinkertaistaa monimutkaisia asioita malleiksi, jotka ovat riittävän lähellä totuutta on monille huippusijoittajille kuuluva hieman yllättäväkin ominaisuus. Ben Grahamin tupakantumpit, Ray Dalion talous koneena, Carl Icahnin sijoita huonosti johdettuihin yrityksiin ja yritä vaihtaa niiden johto ja monet muut yksinkertaiset mallit toimivat huippusijoittajien käsittelyssä paremmin kuin voisi kuvitella.

 

Tässä näkemykseni monien huippusijoittajien yhteisistä piirteistä. Voin olla yhtä hyvin väärässäkin, joten mitään absoluuttista totuutta tämä kirjoitus ei edusta.

 

-Tommi T

 

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On