Hulluja nuo roomalaiset…

… ja markkinat kans. (HEX etenkin viime viikolla).

 

Keväällä kasvatin käteispositiota ja kesällä sitä laskussa ohensin. Syksyllä ennen lokakuun tulosjulkistuksia myin, koska arvelin löytyvän kovia reaktioita ja niinhän siinä kävi.

Vaikuttaa siltä, että on suuria ulkomaisia toimijoita, jotka tsekkaavat omistuksiaan vain neljästi vuodessa ja myydessään eivät hintaa paljon katso. Myynnit romauttavat kurssitasoa pienessä HEX:ssä.

Pitemmän tähtäimen osalta viittaan edelliseen merkintääni: talvi yllättää autoilijat joka vuosi ja lasku sijoittajat samaten joka kerta. Siinä vaiheessa kun kaikki tilastot todistavat menevän huonosti, on taatusti myöhäistä myydä. Parempi myydä hyvään aikaan ja ostaa huonoon. Korot ovat asia, jota ei pidä unohtaa. Ne eivät voi liikkua pitkällä tähtäyksellä muualle kuin ylöspäin. Poliittisista riskeistä uusin liittyy Espanjaan.

Seuraava koskee sijoituksia lähtökohtaisesti vain kuukausien tähtäimellä. Eräitä varauksia:

En ole perehtynyt small capeihin / HEX enkä taatusti kaikkiin suurempiinkaan. Näillä varauksilla väitän, että itselleni olennaisia tuloshuononnuksia olivat mielestäni Tokmanni, Cargotec ja O-k, jota viimemainittua pidetään tilapäisenä. Nokiaan en perehtynyt (ks. myöhemmin) enkä Stockmanniin.

Tulosjulkistuksista seurasi mielestäni aiheettomia kurssilaskuja, joihin reagoin. Huomattavaa on nimittäin, että jos firmalla menee hyvin ja tulos poikkeaa konsensuksesta, lähinnä pitäisi myydä niitten firmojen osakkeita, joissa ko. analyytikot työskentelevät. angry Myöskään suosikki-ilmaisu ”ohjeistuksen pehmeydestä” ei paljon todista.  Ennustaminen on vaikeaa ja tulevaisuuden erityisesti, sanoi Keynes peräti jo ennen Ahti Karjalaista. Rehellisyyttä pidetään hyveenä.

Ostin viime viikolla ainakin seuraavia osakkeita, joista Nokia perustuu pankkien arvioon, ei omaani:

Nordea, Stora, Wärtsilä, Konecranes, SSAB, Kesko, Cramo, Orion, UPM, Nokia, eQ. Osa ostoista oli yhteensä olennaisen kokoisia samasta firmasta, vaikka osaostot ovat yleensä aina minulla pieniä. Metsäyhtiöitä ostin vähän ennen tulosjulkistuksia.

Myyntejä (kaikki yhteensäkin pieniä):

Tikkurila, Uponor, Yara, Stora, Sanoma, Atlas Copco, Cargotec, UPM, Outokumpu, Orion, M-Board.

Osa myynneistä tapahtui ennen tulosjulkistamista, osa sen jälkeisessä turbulenssissa, joten listassa on samoja nimiä ostoissa ja myynneissä.

Mihinkään tulosjulkistukseen ei liity velaton on-shore –öljy-yhtiö Evolution Petroleum. Koska sen kurssi on reagoinut heikosti ellei lähes käänteisesti öljyn hinnan nousuun, ostin sitäkin. Ilmeisesti velattomassa yhtiössä ei ole sijoittajien kaipaamaa vipua, mutta eipä ole riskiäkään. Sitäkin olen ennättänyt myös myydä.

Lopuksi: en yleensä käy kauppaa näin vilkkaasti, mutta mielestäni juuri tässä markkinatilanteessa pääsääntöisesti iso määrää käteistä antaa parhaat yöunet. Ja kuten olen todennut, TF- ja Norwegian Bankeista saa korkoakin välttävästi.

2 thoughts on “Hulluja nuo roomalaiset…

 1. Kesko vrs Kone

  JV

  Jos roomalaiset hulluja niin myös muuan peräkylän Piensijoittaja, pörssikiiski, joka viis veisaa analyysseistä sun muista tavoitehintatakeista.

  Tällä Piensijoittajalla on selkeä, takuuvarma ja pikakeino osto- ja myyntipuuhassa.

  Mittareina ovat Kesko ja Kone. Kone on vakaa, Kesko ailahtelee, mutta on aina alempana Koneen arvoa. Jos Kesko B:n (nyt 43,39) ja Koneen (nyt 46,13) väliarvo on 3 € on ehdoton ostonpaikka, väliarvon ollessa 1 € niin oitis Keskot myyntiin. Nythän tuo lähestyy ehdotonta ostonpaikkaa välikössä 2,74 €. Warranteilla keplottelu on vielä kaksinverroin helpompaa.

  Kokeilepa!

  yes

   

  1. Huumorimies Hikkaj…

   …on koulutukseltaan erityisopettaja, ja jotenkin tuo eri(koisuus) välittyy vielä eläkepäivinäkin…

   En linkkiä lukenut, mutta epäilen tuota harrastaneen tieteen järeitä nimiä, rahapajan johtaja Newtonkin koetti saada raaka-ainetta alkemian keinoin.

Comments are closed.

Related Posts