Nuorilla haasteita taloudenhallinnassa – tunneperäiset ratkaisut ohjaavat kulutusta

 

Suomalaisten mielestä kouluissa ei opeteta tarpeeksi taloustaitoja, Finanssikonserni Investiumin teettämässä tutkimuksessa ilmeni. Taloustaidot ovat tutkimuksen mukaan vaihtelevalla pohjalla – osa suomalaisista luottaa taloudessa tunteisiinsa, kun taas osa suunnittelee talouden hyvinkin tarkasti.

VertaaEnsin.fi:n käyttäjäkyselyn mukaan talouden perustermit ovat suhteellisen hyvin hallussa. Kaksi kolmasosaa 107 vastaajasta tuntee sellaiset termit kuin luottokelpoisuus, joustoluotto ja korko. Tutuimmaksi termiksi osoittautui luottokelpoisuus, jonka tunnistaa yhdeksän vastaajaa kymmenestä. Vain kuusi kymmenestä tietää käsitteen annuiteettilaina.

Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuusela kertoi VertaaEnsin.fille, että jokapäiväiseen maksamiseen liittyvät käsitteet ovat heidän asiakkailleen tuttuja. ”Perusasiat, kuten mikä on pankkitili, -kortti, mobiilipalvelut, automaatit, ja että pankista voi hakea lainaa, opintolaina-asiat ja että lainalle pitää maksaa korkoa ovat hyvin tiedossa”, Kuusela kertoo.

VertaaEnsin.fin toimitusjohtaja Lauri Timgren lisää, että asuntolainoihin liittyvät käsitteet vaikuttavat olevan suurimmalle osalle tuttuja omistusasumisen suuren suosion takia.

”Viitekorko, marginaalit ja erilaiset lainaturvat tunnetaan verrattain hyvin”, Timgren kertoo.

Taloustaitojen taso nähdään elämänmuutoksissa

Kuuselan mukaan erityisesti nuorilla olisi kuitenkin kehitettävää oman taloutensa hallinassa: ”Rahan ja palveluiden muuttuminen yhä enemmän digitaaliseen muotoon myös haastaa yhteiskuntaa talouslukutaidon kehittämisessä”. Teknologian kehittymisen myötä tulojen ja menojen hahmottaminen on vaikeutunut.

Nuorten kohdalla aikainen kotoa muutto lisää taloudellisten ongelmien riskiä, kertoo Suomen Akatemian rahoittama Nuoret ja velka -hankkeen koostejulkaisu. Osa nuorista ei ole vielä valmiita hoitamaan omaa talouttaan, kun omaan asuntoon muutetaan.

Elämänmuutokset tuovat haasteensa myös aikuisten taloudenhallintaan. Timgrenin mukaan suurin osa suomalaisista hallitsee taloustaidot itselleen riittävällä tavalla, kunnes elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia.

”Normaalitilannessa talous voi pysyä hyvin tasapainossa, mutta esimerkiksi ero tai työttömäksi jääminen voi muuttaa tilannetta radikaalisti”, Timgren kertoo.

Asenteet kuluttamisesta heijastuvat myös vahvasti taloudenhallintaan. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan kuluttaminen mielletään perusoikeudeksi, minkä seurauksena kulutuspäätökset voivat johtaa taloudellisiin ongelmiin myös hyvätuloisilla. Timgren lisää, että ongelmia aiheuttavat myös tunneperäiset kulutuspäätökset.

”Moni päätös perustuu tunteeseen järjen sijaan. Muun muassa korkokattojen suosio kertoo mielestäni tästä. Korkojen nousulta voi suojautua myös maksamatta sitä pankille. Korkosuojausta tarjoava pankki saa kuitenkin monesti myynnin tehtyä, koska tunnetasolla laina ja sen korot uhkaavat yöunia”, Timgren selventää.

VertaaEnsin -käyttäjäkyselyssä lähes puolet 168 vastaajasta kertoo yrittävänsä suunnitella ruokaostoksiaan etukäteen, mutta ostavansa silti enemmän kuin oli tarkoitus. Tunneperäiset talousratkaisut heijastuvat siis sekä isompiin hankintoihin että arkisiin kulutuspäätöksiin.

”Suunnitelmallinen kuluttaminen ja oman talouden suunnittelu on vaikeaa. Säästäminen tuottaa mielihyvää vasta tulevaisuudessa, kun taas kuluttaminen antaa tyydytystä välittömästi”, Timgren toteaa.
 
 
 Ilona Suviranta / VertaaEnsin.fi

Lähteet: VertaaEnsin.fi, Investium, Nuoret ja Velka -tutkimuskooste
 

 

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On