Hyvää itsenäisyyttä itse kullekin

Kevyttä

Itsenäisyyttään juhliva Suomen valtio on meille kaikille tärkeä. Olemme vähitellen siirtäneet valtiolle monet sellaiset tehtävät joita aiemmin hoiti kunnallisektori, yritykset tai järjestösektori. Näitä ovat sosiaaliturva, eläkkeiden määrääminen, terveydenhuollon tosiallisen järjestäminen, suuren osan opetustoimesta,…..  Tämä muutos osoittaa kuinka tärkeäksi me koemme suomalaisuuden ja kuinka paljon me Suomen valtio-organisaatioon luotamme. Olemme siis yhä enenevässä määrin isänmaallisia.

Mutta identiteettimme on jatkuvassa muutoksessa. Meistä on tullut eurooppalaisempia. Olemme luovuttaneet EU:lle monia sellaisia lainsäädännön osa-alueita, joita aiemmin hoiti valtio. Näitä ovat esimerkiksi tuoteturvallisuus, tuotteiden ja palveluiden vapaa kauppa, … Eduskuntamme toimii edelleen lait vahvistavana elimenä, mutta monien lakien sisältö tulee EU tasolta. Olemme viimeisimpänä muutoksena luovuttaneet osan puolustuspoliittisesta päätöksenteostamme ylikansalliselle Nato organisaatiolle. Nämä muutokset ovat merkki siitä, että me suomalaiset haluamme olla myös Eurooppalaisia ja länsimaalaisia.

Ihmisinä meitä vie eteenpäin ennen kaikkea se, että luotamme siihen mitä olemme, uskomme itseemme ja tiedämme että olemme vahvoja ja reiluja itseämme ja kanssaihmisiämme kohtaan.

Related Posts

Yhteiskunta

Yksityinen sektori on hylkäämässä työntekijöiden ja työnantajien kollektiivisen vastakkainasettelun

Yksityisen sektorin työntekijät eivät koe järjestäytymistä järkevänä ja Suomessa työmarkkinajärjestöihin kuuluminen vähenee kaiken aikaa selviää Anders Kjellbergin artikkelista ”Changes in union density in the Nordic

Sijoittaminen

Koneoppimiseen perustuvaa osakevalintaa testattiin Q1 2025 aikana

Piksu toimituksen koneoppimiseen perustuva kokeilusalkku (kuva) voitti alkuvunna vertailuindeksinsä (OMX Nordic 40) noin seitsemällä prosentilla, mutta jäi silti melkein kolme prosenttia tappiolle.

Salkkuun valitaan kvartaaleittain koneoppimisen

Yhteiskunta

Noin 40% kotitalouksista omistaa keskimäärin 6000€ varallisuutta/kotitalous

Tilastokeskuksen mukaan mediaanikotitaloudella oli 96 000 euroa nettovarallisuutta. Nettovarallisuuden reaaliarvo laski 21 prosenttia edellisestä, kolmen vuoden takaisesta tilastopäivityksestä ja kansa on nyt köyhimmillään 20 vuoteen.