Hyvää laskiaista!

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Saatiin lopulta lumi, talvi ja liukkaat kelit. Ja johan on pulkka luistanut, koko tammikuu on ollut holtitonta liukua niin osakkeissa kuin koroissa. Vauhtia on riittänyt ja perinteinen osakemarkkinoita nostattanut tammikuuilmiökin petti kuin heikot jäät. Alkanut vuosi näyttäytyykin erikoisessa valossa, kun sekä osakemarkkinat että korot laskevat samaan aikaan.

Pulkkamäessä vauhdin kiihtyessä osinkosijoittajille voi avautua matkalla mielenkiintoisia tilanteita, sillä vauhdikkaan laskun myötä löytyy helpommin hyvää tulosta tekeviä ja osinkoa kasvattavia yhtiöitä. Hintojen maltillinen lasku tai tason korjaus olisi jopa tervettä. Vaikeaksi asian tekee kuitenkin se, että vielä ei voi olla täysin varma ollaanko pulkkamäessä vielä kiihdyttämässä vai jarruttamassa vauhtia. Eli onko alennusmyynti vasta alkamassa, vai riittääkö osinkojen tavoittelu pysäyttämään vauhdikkaan laskun. Piensijoittajien rohkeus ja usko laskun päättymiseen on ollut mittavaa ainakin Fortumin ostojen osalta.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle tilanne on mielenkiintoinen, tässä tilanteessa tuskin kannattaa merkittävässä mittakaavassa myydä. Epävarmuus ja kohonnut riski antaa tilaa vähintäänkin salkun siivoamiselle ja osinkopapereiden lisäämiselle. Samoilla linjoilla näyttäisi liikkuvan myös Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos. Vielä ei siis olisi massiivisten myyntien aika, vaan nyt voisi olla pikemminkin ostoaika matalariskisten globaalisti liiketoimintaa harjoittavien yhtiöiden osalta.

Voimakkaasti laskevat markkinat lisäävät varmasti riskiä tarttua myös ”putoavaan puukkoon”. Laskun keston ja pituuden arviointi onkin tällä hetkellä vaikeaa, koska markkinoiden riskit eivät liity varsinaisesti yhtiöihin. Osakesijoittajan riski liittyykin politiikkaan, öljyyn ja suurien kansantalouksien, kuten Kiinan ja Yhdysvaltojen, kehitykseen. Edellisten lisäksi eurooppalaiset pankit voivat myös osaltaan sekoittaa markkinoita ja jopa romahduttaa markkinat rajumpaan syöksyyn.

Tavalliselle piensijoittajalle suurten kansantalouksien ja poliittisten riskien arviointi on kuitenkin vaikeaa, koska riittävän varmaa tietoa esimerkiksi eurooppalaisten pankkien tilanteesta tai Kiinan talouden kasvusta ei ole saatavilla. Kiinan todelliset kasvuluvut kun voivat poiketa ”julkisesta tiedosta” ja Euroopassakin halutaan lisätä luottamusta kasvuun ja välttää markkinapelkojen lietsontaa.

Perinteinen pulkkamäki on mukavaa ja helposti hallittavaa rymistelyä, mutta markkinoiden nykytilanteessa on vaikea arvioida laskun lopullista pituutta. Lähes rajaton elvytys kun jatkuu, ja samaan aikaan öljyn hinta ja korot syöksyvät yhtä aikaa osakkeiden kanssa. Paras ja lähes ainut keino luovia pulkkamäessä onkin huolellinen tutustuminen sijoituskohteisiin ja tasainen ajallinen hajautus sekä riittävän pitkä sijoitushorisontti. Sijoitusvuodesta 2016 on tulossa ainakin mielenkiintoinen.

 

Lisää aiheesta muualla:

CNN – The incredible shrinking interest rate
 

Taloussanomat – Outo tilanne: Suomi tienaa nyt ottamalla velkaa
 

Arvopaperi  – Piensijoittajat sekosivat Fortumista
 

Arvopaperi  – Nalle ohjeistaa: Älä myy osakkeita nyt!
 

Talouselämä – Euroopan pankkien tilanne on "hirvittävä"

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts